Reklama

Jana Havligerová: Pandemický zákon balancuje na hraně práva

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
ČTK
Jana Havligerová

Nouzový stav nefunguje, utahování šroubů je cesta bolševika. Památný výrok. Kdo ho pronesl, můžete hádat třikrát. Váhajícím napovíme. Byl to expert TOP 09, čekatel na uvedení do křesla ministra zdravotnictví.

Reklama

Teď, když už je poslanec Válek v čele rezortu, stojí za novelou pandemického zákona. Předlohou, která má dát vládě prakticky nekontrolovatelné možnosti omezit mimořádnými opatřeními podnikání i osobní svobody občanů. Pravomoc vydávat protiepidemická opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Normu hodlá pětikoalice prosadit na mimořádné schůzi sněmovny, pokud možno zrychleně, ve stavu legislativní nouze. To znamená bez debaty, která by přijímání normy docela jistě zkomplikovala. Rozhodně víc, než vláda i tak předpokládá. Předpokládá správně.

čerpací stanice, ilustrační foto

ANALÝZA: Válka na Ukrajině by Čechům zdražila benzín. Až na 47 korun za litr

Svět se bojí ruské invaze na Ukrajinu. V případě války hrozí razantní zdražení pohonných hmot, v Česku by benzín mohl stát i 47 korun za litr. Takový scénář je samozřejmě extrémní, píše ve své analýze Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Jeho pravděpodobnost není vyšší než 10 až 15 procent. Nejvíce pravděpodobné je, že benzín do léta zdraží na úroveň kolem 40 korun za litr.

Přečíst článek

Původní plán, že poslanci návrh pandemického zákona zařadí na program právě se konající schůze, už padnul. Vetem ho zablokovala SPD. Nutná je mimořádná schůze dolní komory parlamentu, svolaná je na úterý 1. února.

Zákonodárci tak mají pár dní navíc, aby se s návrhem podrobněji seznámili. Pokud tak učiní, možná se kvůli síle zamýšlených restrikcí budou divit i ti koaliční. Nejspíš jim ale bude stačit jedna jediná, už nyní dohodnutá změna. Zákon by měl platit do konce letošního listopadu. Vláda požadovala, aby norma platila bez časového omezení.

Projde nebo neprojde nový pandemický zákon

Pandemický zákon už existuje, jeho platnost ovšem skončí 28. února. Místo toho, aby vláda zvažovala, jestli normu – mimořádný zákon, který řešil mimořádnou situaci – ještě potřebujeme, přichází s jeho mnohem drastičtější podobou.

Není od věci připomenout si, co se dělo v minulém volebním období. Kvůli přijetí pandemického zákona se na Ústavní soud obrátila skupina dvaadvaceti senátorů za ODS, STAN a Piráty. Reprezentanti horní komory navrhovali zrušit ho jako celek. Primárně kvůli způsobu jeho přijetí – zrychleně, ve stavu legislativní nouze. Napadli i některé části zákona, konkrétně přiměřenost přijatých opatření a způsob, jakým omezuje náhradu škody způsobené opatřeními. Uspěli jen částečně, ale bude zajímavé sledovat, jestli se na svou stížnost rozpomenou.

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

Je to paradox. Exekutiva chce mít pod palcem restrikce, které může výslovně a bez kontroly uvalit na obchod, služby, školy, školky, jesle, ale také na venkovní sportoviště, trhy, dětské tábory, zotavovací akce, a tak dál v době, kdy se masivní šíření varianty viru omikron označuje v podstatě za dobrou zprávu. Za možný konec epidemie v té podobě, která drastická omezení vyžadovala.

Klíčící naději na „normální“ soužití s covidem jistě může zadusit jeho nová, netušená mutace viru. Samozřejmě, kabinet potřebuje a musí mít možnost v takovém případě zasáhnout. Také ji má. Může vyhlásit nouzový stav. Jenže, ten vládní strany v době, kdy byly v opozici, kritizovaly tak vehementně, a jeho zrušení oznamovaly s takovou slávou, že teď je pro ně jeho případné zavedení tabu.

Wellness v Senohrabech

Když na wellness, tak stylově. Třeba v magické zahradě v Senohrabech

Stavíme silné architektonické příběhy, tvrdí o svoji práci architekti ze Studia Reaktor. A se stejným přístupem navrhli i wellness koncept v Senohrabech nedaleko Prahy. Nazvali ho Magická zahrada, která získala ocenění Stavba roku 2021 Středočeského kraje.

Přečíst článek

Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Na břehu Vranovské přehrady vyrostla chatka. Má připomínat loď

Nevelká dřevěná chatka vznikla na základech původní, kterou zdědil současný majitel po dědečkovi. Novostavba, opět ze dřeva, má asociovat loď. Stojí totiž u Vranovské přehrady, na zalesněném svažitém pozemku blízko vodní hladiny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme