Reklama

Jana Havligerová: Koalice Spolu se lekla efektu studených radiátorů

zleva: Marian Jurečka, Petr Fiala, Tomáš Czernin
ČTK
Jana Havligerová

Vládní koalice Spolu do prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví. V prvním kole dokonce ani nehodlá doporučit voličům, kterému z uchazečů o funkci hlavy státu by měli dát svůj hlas. Favority má ale hned tři. V abecedním pořadí - senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Reklama

Informační kampaň před volbou spustí. Ačkoliv to nebylo výslovně řečeno, zaměří ji proti kandidátům SPD a ANO, zvláště bude-li nominantem nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš. „Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky“. Tak pravil premiér, předseda ODS Petr Fiala. S tím, že v zájmu demokracie a stability koalice upozadila osobní nebo stranické ambice.

Petr Fiala, premiér republiky

Vládní koalice nebude mít vlastního prezidentského kandidáta

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta, aby nerozmělňovala hlasy. V prvním kole ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Uvedl to premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala. Koalice nicméně plánuje před prezidentskou volbou spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista.

Přečíst článek

Jak ta uhlazená slova číst? Především ani ODS, ani lidovci natož potom TOP09 nemá ve svých řadách osobnost, která by v prezidentské volbě měla šanci uspět.

Navíc, a to je důležitý rozhodovací moment, vládní politici si spočítali, že v době vrcholící prezidentské kampaně silně zapůsobí, říkejme tomu třeba efekt studených radiátorů. První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. V době, kdy na domácnosti, školy, nemocnice, a sociální služby, a také na průmyslové podniky naplno dolehne energetická krize a inflace.

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Výsledky prvních jednání kolem nového složení pražské rady jasně ukazují, že vše směřuje ke spojení ODS a ANO. Z hlediska matematiky by to dávalo smysl, devatenáct a čtrnáct zastupitelů, to je v 65tičlenném zastupitelstvu většina s číslem 33. Je to většina o jediný hlas. Což nevypadá jako příliš pevná většina. Nicméně, když vládu, v tomto případě nad Prahou, vytvoří místo pěti stran jenom dvě, mohlo by to být pevnější.

Přečíst článek

To by mělo na šanci prezidentského kandidáta z řad vládní koalice devastující vliv. Pro druhé kolo volby, tvrdí Fiala, už ODS, lidovci a TOP09 jasně vyjádří podporu některému z uchazečů, a to i kdyby se ve druhém kole ocitli dva kandidáti z trojice Fischer, Nerudová, Pavel.

Teď už jen zbývá, aby definitivní slovo k prezidentské volbě řekl také Babiš. Termín kdy tak učiní, neustále mění, přihlášku do soutěže o Hrad, ale musí borci podat nejpozději počátkem listopadu.

Zatím se šéf hnutí ANO vládním politikům a vlastně i voličům jenom vysmívá. Do prezidentské kampaně se ale samozřejmě, tak či onak zapojí. Spršku pomluv vyslal na osobnosti jmenované Fialou okamžitě po premiérovu oznámení. Čeká nás špinavá kampaň, hlavní bude nenechat se otrávit. Mít na Hradě Babiše nebo některého z jeho poskoků by byl velký úpadek politické kultury, Nebo jinak - přímo projev politické slepoty.

Pavel Fischer, kandidát na prezidenta

Fischer bude kandidovat na prezidenta. O Hrad se pokouší už podruhé

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Má už dostatek podpisů kolegů senátorů. Uvedl to na Facebooku. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech.

Přečíst článek

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme