Reklama

Jakub Kudýn z J&T: Levné nákupy akcií? Zkuste firmy, které čekají velké změny

Burza, ilustrační foto
iStock
Jakub Kudýn

Investoři, kteří pravidelně investují do indexů světových akciových trhů, v tomto roce prozatím nebudou moc spokojeni. Proto se občas vyplatí mít malou část majetku vyhrazenou pro investice, jež s trhem nebo ekonomickým cyklem nekorelují.

Reklama

V minulém článku jsem zdůrazňoval důležitost pravidelného investování a jak nákladné může být snažit se trefovat dna a vrcholy akciového trhu. Občas ale není špatné si nechat část majetku v likvidních aktivech na spekulaci a zkusit využít příležitosti, které trh přináší.

Jednou z takových příležitostí mohou být „zvláštní“ situace na akciovém trhu. Situace, kdy firma prochází významnou změnou: akvizicí, restrukturalizací, soudním sporem, prodejem části majetku. Tato změna totiž může ovlivnit hodnotu společnosti nezávisle na vývoji celého akciového trhu. Aby investor nemusel konkurovat profesionálním investorům, je výhodnější se dívat na společnosti, o něž je velmi malý zájem, typicky firmy s velmi nízkou tržní kapitalizací.

Karin Šoóšová z J&T: Hysterie škodí. Úspěšní investoři ignorují krátkodobé výkyvy trhu

Akciové trhy za oceánem možná panikaří, zkušení investoři se ale záplavou červených čísel nenechávají rozhodit. Spíše přemýšlejí, jestli není vhodná doba k nákupu. Klid a jistý odstup se u investování vyplatí v každé situaci, píše ve svém komentáři expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek

Ilustrativním příkladem mohou být akcie společnosti 3U Holding AG. Jedná se o holdingovou společnost, která je obchodovaná na německé burze ve Frankfurtu. 3U Holding v průběhu třetího kvartálu 2022 úspěšně dokončil prodej dvou společností, softwarové firmy a real estate developmentu. První spekulace se dala provést již před dokončením transakcí, jelikož prodejní ceny byly známé, ale cena akcie adekvátně nereagovala. Aktuální situace je ale ještě zajímavější.

Společnost z prodeje těchto dvou firem obdržela 160 milionů eur a její celková konsolidovaná hotovostí pozice činila k 30. září 190 milionů eur, což je vidět i ve zveřejněných výkazech za letošní třetí čtvrtletí. Pokud si odečteme dluhy společnosti, zůstává nám čistá hotovost ve výši 173 milionů eur. Tu vydělíme aktuálním počtem akcií (35,3 milionu), což odpovídá hodnotě 4,9 eura na akcii. Firma se ale aktuálně obchoduje za 4,2 eura na akcii. Každé euro ve společnosti si tedy kupujeme za 0,85 centů. Čím je to způsobené?

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: O úspěchu investice může rozhodnout jen pár dnů z celé dekády

Když si investor v čase volatilních trhů zkouší hrát na spekulanta, nedopadá to dobře, píše ve svém komentáři analytik J&T Banky Jakub Kudýn.

Přečíst článek

I spekulace patří do rejstříku opatrného investora

První myšlenkou může být, že ostatní dceřiné společnosti, které nebyly součástí výše popsaných transakcí, generují provozní ztrátu a trh tak jen odhaduje hotovostní potřebu do dalších let. Zbývající společnosti v rámci holdingu působí v telekomunikacích, obnovitelných zdrojích a vývoji klimatizací. Žádná z těchto společností ale není v provozní ztrátě. Takže získáváte jedno euro hotovosti za investovaných 0,85 eura a k tomu tři společnosti s kladnou EBITDA zadarmo.

Myslím, že hlavním důvodem podhodnocení hodnoty společnosti je velmi nízká tržní kapitalizace společnosti, a tím pádem se nachází pod radarem většiny profesionálních investorů. Zároveň akcie společnosti jsou značně nelikvidní a kumulace pozice i pro menšího investora může chvíli trvat. Dalším důvodem mohou být obavy, jak se management rozhodne s hotovostí naložit, což je pravděpodobně i největší riziko akcie a zároveň to bude i hlavní katalyzátor pro cenu. Aktuálně to vypadá, že společnost dle svých materiálů, plánuje vyplatit dividendu ve výši tři eura na akcii a zbytek hotovosti použít na nové investiční příležitosti.

Na výše zmíněném příkladu jsem chtěl ilustrovat, že na trzích se dají najít zajímavé investiční příležitosti, které nevyžadují vysokou časovou investici a pokud investování a vyhledávání informací člověka baví, tohle může být jedna z cest, které se v investování věnovat.

Vždy je ale důležité vzít v potaz svůj investiční plán a chápat, že s tímto typem investic je spojené vysoké riziko, a proto do něj alokovat jen velmi malou část majetku.

Karin Šoóšová z J&T: Nečekejte na zázrak. S odvážnějším investováním je třeba začít hned

Slovy legendárního investora Warrena Buffetta: „Kdo se nenaučí vydělávat, i když spí, bude pracovat až do smrti“. A v budování dlouhodobé rezervy na důchod je nenápadným, zato velmi výkonným pomocníkem složené úročení, podotýká ve svém příspěvku expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T Investiční společnosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

České bankovky, ilustrační foto

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme