Reklama

Glosa Jany Havligerové: Starostenské pokání

Jan Farský
ČTK
Jana Havligerová

Hotovo. Místopředseda Starostů a nezávislých, poslanec Jan Farský, který odcestoval na několika měsíční stáž do USA, oznámil, že se kvůli jejímu absolvování vzdá poslaneckého mandátu.

Reklama

K rezignaci ho vyzvalo předsednictvo hnutí, a pro jeho šéfa, Víta Rakušana je to osobně „záležitost bolestná“. Toho, že Farský výzvu, která zazněla v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou, vyslyšel, si předseda cení. 

Další kolegové z poslaneckého klubu, pokud vůbec jsou ochotni se k bolestné záležitosti vyjádřit, se odvolávají na mínění voličů i členské základny, prostému soudu byla pořádná bota podporovat Farského v přesvědčení, že je možné vykonávat mandát poslance zpoza oceánu, se ale vyhýbají jak čert kříži.

Jan Farský

Politický diář Jany Havligerové: Skromnost jako Brno

Kauza americké stáže poslance Jana Farského ze STAN utěšeně bobtná. Původní nadšený souhlas s jeho cestou se i u koaličních partnerů zvrtnul v kritiku. Postupně se ukázalo, že Farského pobyt v USA nepotrvá šest měsíců jak tvrdil, ale osm, navíc o tom, že má odjet do Ameriky, věděl už od loňského května. A Oregonská univerzita, na níž stáž absolvuje, není až tak prestižní, jak prezentuje, má horší mezinárodní rating než Univerzita Karlova. Farský ale na odjezdu trvá, a opravdu nehodlá složit poslanecký mandát. „Po jedenácti letech mám takovou pozici, že bych voličům chyběl,“ říká. Tak určitě.

Přečíst článek

K sebereflexi má postoj stanařů dost daleko, rozhodnutí předsednictva padlo pod tlakem „politické reality“. Rozuměj, vlně kritiky, která je nakonec zalila ze všech stran.

Tak se na to podívejme očima voliče. O tom, že hned na začátku volebního období hodlá zmizet z Česka do Ameriky, věděl Farský už před sněmovními volbami. Veřejně o tom ale nepadlo ani slovo, voliči neměli šanci zvážit, jestli to považují za únosné. 

Zastírací manévr

Když skutečnost vyšla najevo, odvolával se poslanec na souhlas a podporu politických autorit. Premiéra Petra Fialy, Petra Pitharta a dalších. Ti jeho tvrzení unisono odmítli. Zdvořile řečeno, jak to tak vypadá, Farský si vymýšlel. Jeho sebevědomé prohlášení, že po jedenácti letech v politice má takovou pozici, že pokud by složil mandát, voličům by chyběl, svědčí přinejmenším o odtržení od reality. 

Farský bezesporu patřil k pilným zákonodárcům, v dolní komoře parlamentu odvedl pořádný kus práce. Ve sněmovních volbách také získal silnou podporu. Jako lídr kandidátky v Libereckém kraji dostal 32,7 procenta přednostních voličských hlasů. Od lidí, kteří ovšem o jeho americké stáži neměli ani ponětí.

Rakušan, který rozhodnutí předsednictva hnutí označil za nejtěžší ze všech, které kdy absolvoval, na Twitteru také uvedl: „Myslím, že kdo nás dlouhodobě sleduje, je mu jasné, že v hnutí STAN fungujeme trochu jinak, než jak fungují ostatní strany. Pojí nás přátelství, často obdiv k práci toho druhého…“ 

V tom je možná zakopaný pes. Je na čase, aby si vedení i poslanci uvědomili, že Starostové a nezávislí jsou momentálně druhou nejsilnější vládní formací, a ne s prominutím spolek baráčníků. Pak snad přestanou kupit jednu začátečnickou chybu za druhou. Kiksů už udělali dost. Když budou mít štěstí, připomínat jim je bude jen opozice, a voliči na ně časem zapomenou. 

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme