Reklama

Exprezident Klaus: Válka je produktem názorové propasti, nikoli zkratem jednoho šílence

Václav Klaus
ČTK
 ČTK

K válkám podle bývalého prezidenta Václava Klause vede názorová propast. Řekl to v projevu při příležitosti uctění obětí domácího odboje proti nacistické okupaci v Terezíně na Litoměřicku. Doplnil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině má víru ve vítězství rozumu nad propagandou a zodpovědností nad egem namyšlených jednotlivců. Hledání mírového řešení by nemělo trvat dlouho, uvedl.

Reklama

Konflikt na Ukrajině je více než hrozný, řekl dnes Klaus. Doplnil, že pokud se bude nezodpovědnost některých politiků a jejich rádců projevovat často, může přerůst v konfrontaci velmocí disponujících zbraněmi hromadného ničení. „Pak by už byla v sázce budoucnost celé naší civilizace,“ řekl bývalý prezident.

„Propast, která dnes dělí na Ukrajině bojující strany, je hluboká a vypadá nepřekonatelná. Stejně tak velká je ale už delší dobu i jiná propast, propast v názorech lidí na volbu směru vývoje celé lidské společnosti, na zachování, nebo naopak radikální popření jejích hodnot a tradic,“ řekl Klaus. Války podle něj nejsou produktem nevysvětlitelného zkratu nějakého politika. „Právě taková názorová propast vede k válkám,“ podotkl.

Václav Klaus

Dalibor Martínek: Po Praze se šíří drb. Novým guvernérem ČNB by mohl být Václav Klaus

Je to představa bizarní, možná dokonce těžko představitelná. Ale když se bavíte s lidmi z okolí národní banky, s ekonomy, s lidmi v pražských kavárnách, začne se vám vykreslovat netušený obraz. Novým guvernérem České národní banky by se po Jiřím Rusnokovi, který posledního června končí ve funkci, mohl stát Václav Klaus.

Přečíst článek

Klaus věří, že budou brzy zahájena vážná jednání o mírovém řešení války na Ukrajině. Zmínil, že je otázkou, jak dlouho jeho hledání potrvá. V zájmu Ukrajiny, Evropy i České republiky by to nemělo trvat dlouho, dodal.

Exprezident ruskou invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, už dříve odsoudil a označil ji za zločin a tragické neštěstí. V rozhovoru pro Frekvenci 1 později bývalý politik na dotaz, zda masakr odsuzuje, odpověděl, že neví. „Zaprvé já se tím neživím, že bych sledoval tyhlety obrázky. A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda,“ řekl.

Už v březnu se nechal exprezident slyšet, že by musel být veden na popraviště, aby vrátil Puškinovu medaili, kterou mu udělil v roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin. Klaus v souvislosti s tím prohlásil, že odmítá laciné rusobijství.

Václav Klaus a Václav Havel

Devadesátky. Éra, která dala světu nejednoho českého miliardáře

Devadesátá léta ani zdaleka nejde odbýt příběhy o prudkém nárůstu kriminality. Byl to přechod z časů, v nichž co nebylo výslovně dovoleno, bylo zakázáno do doby, kdy co není výslovně zakázáno, je dovoleno. 

Přečíst článek

Odborový šéf Josef Středula

Dalibor Martínek: Má Středula šanci stát se prezidentem? Kurzy na jeho vítězství stoupají

Než šéf odborů Josef Středula na výročním kongresu odborů oznámil, že jeho kandidatura na prezidenta je reálná, byl kurz na jeho vítězství u Tipsportu 17:1. Byl na pátém místě, první byl generál Petr Pavel s kurzem 2,4 ku jedné, druhý Andrej Babiš, 3,15:1. Den poté, kdy Středula poprvé reálně přiznal ochotu kandidovat, na něj sázková kancelář zvedla kurz na 14 ku jedné. Posunul se před Danuši Nerudovou na čtvrté místo. 

Přečíst článek

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme