Reklama

David Ondráčka: Prodej Mafry bude reálně znamenat konec Andreje Babiše v politice

Foto z diskuse Andreje Babiše s občany
ČTK
David Ondráčka

Sledovat vývoj jednání o možném prodeji mediálního domu Mafra je zajímavé byznysově, vlivově i politicky. Myslím, že pokud se Andrej Babiš rozhodne mediální dům prodat, bude to reálně znamenat jeho konec v politice. Nemusí to být okamžitě druhý den, ale bude platit – s médii přišel, s médii odejde.

Reklama

To by byla i velká naděje a šance pro českou politiku a veřejnou debatu, že budeme třeba řešit i věcná témata a zásadní problémy této společnosti. Že už nebude stačit jen „hejt“ na oligarchu se střetem zájmů, ale budou se například nabízet řešení na složitá společenská dilemata. A to by pro hodně politiků byla těžká změna.

Samozřejmě Babiš může taky kdykoli otočit, jinak se vyspí, někdo mu něco řekne, rozmyslí si to a nic neprodá, a v politice stráví další roky.

Kdo koupí Mafru a proč

Zdá se, že jsou ve finále tři hlavní zájemci mezi bohatými českými finančníky - Daniel Křetínský, Pavel Tykač a Michal Strnad. Každý má své motivace, o kterých se ale moc neví. Kolem svého byznysu mají řadu úspěchů, ale i rizik, divokou historii a různé vazby. Stálo by za to silněji probírat jejich byznys, proč takovou akvizici vůbec zvažují, jaké sledují zájmy a co by to znamenalo na mediálním trhu

Majitelka firmy Unuodesign Petra Plemlová (vlevo) prodala 70 procent své firmy investičnímu fondu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše

Babišův Hartenberg koupil táborskou textilku

Investiční fond Hartenberg Holding ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše koupil táborskou textilní firmu Unuodesign. Ta vyrábí dětské oblečení a prodává látky. Fond získal majetkový podíl 70 procent. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku. Výši akvizice v něm firmy neuvedly.

Přečíst článek

Otázkou také zůstává, proč se média kupují dnes, v roce 2023. Zda má tento byznys synergii na další oblasti, zda je možné ho udržet ziskový nebo aspoň s tolerovatelnými ztrátami, a zda je to dnes ještě vlivový nástroj a statusová záležitost v salónech moci. V případě Mafry, po hodně destruktivním působení majitele Babiše, je tato otázka více než na místě. Opravdu stojí tento nákup za nemalou finanční investici?

Ještě k Babišovi

Zatím nemá smysl psát jeho politický nekrolog. Může taky v klidu měsíce čekat, jak se postupně Fialova vláda utopí v neřešených problémech, kde vysílání signálů už fakt nestačí. A nebo čekat, že se stane něco, co nikdo neumí odhadnout a pozmění to hřiště. V tom je politika tak komplexní, nevyzpytatelná, až iracionální disciplína. Vstupuje tam tolik faktorů, hráčů a náhod, že plánovat a přesněji odhadovat vývoj je jako věštění z koule. Ale pokud Babiš skončí, chtělo by to opravdu gruntovní analýzu příčin, proč takový člověk dominoval české politice poslední dekádu.

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme