Reklama

Datovky budou povinné pro právnické osoby. Musejí se připravit na jeden zásadní háček

Daně online, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Funkční datová schránka má celou řadu výhod. A také jednu podstatnou nevýhodu – pokud ji máte zřízenou, jste povinni přes ni posílat krom dalších formulářů také daňové přiznání. A finančák vám neumí zajistit ověřenou kopii přiznání zdarma. Budete si za ni muset zaplatit, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Reklama

Vláda schválila povinné vlastnictví datových schránek pro všechny právnické osoby. Nakonec se nenaplnila obava, že ji budou muset mít všichni, kdo mají nějakou výdělečnou činnost. Kdyby byl člověk paranoidní, řekl by si, že si stát chce povinnými datovými schránkami přikulit pár milionů korun. 

video

Digitalizace je nezbytností pro všechny obchodníky. Jinak je krize smete

Následující měsíce přinesou spoustu výzev pro všechny obchodníky. Na jedné straně je budou tížit rostoucí náklady na energie a mzdy, na straně druhé budou tlaky od zákazníků, kteří nebudou ochotni platit vyšší ceny za zboží a služby. Jak z toho ven? Jednu z možných odpovědí na to přinesla konference Boost your business!, kterou pořádal byznysový portál newstream.cz. Hlavní radou úspěšných podnikatelů je digitalizace. 

Přečíst článek

Ne, Česká pošta, která datovky zřizuje, si na nic moc nepřijde, protože zřízení datovek je zdarma. A vskutku jde o velmi dobrý nástroj pro komunikaci se státem a s obchodními partnery, zvláště těmi, kteří nejsou úplně solventní a je potřeba jim poslat předžalobní výzvy.

Zásadní nevýhoda 

Přesto má vlastnictví datové schránky jednu docela zásadní nevýhodu. Tou je povinnost posílat datovou schránkou veškeré formuláře, a to včetně daňového přiznání. Právě podání daňového přiznání přitom Češi téměř všichni realizují všichni stejným způsobem: ke konci března si nechají svou účetní připravit veškeré papíry, podepíšou je a jdou na finančák se dvěma výtisky. Jeden nechají na podatelně, druhý si nechají orazit jako ověřenou kopii.

Úrok na nejvýhodnějším spořicím účtu už začíná šestkou. Porovnali jsme podzimní nabídky bank

Třináct bank u nás už nabízí na spořicím účtu úročení pět procent a více. Nejlepší sazbu přes šest procent si ale celý říjen drží zatím jen staronová Max banka. Přinášíme aktuální přehled nejlepších tuzemských spořicích účtů.

Přečíst článek

Tato kopie je zdánlivě zbytečná. Až do chvíle, kdy jdete žádat o jakýkoli úvěr. Pak musíte dodat ověřené daňové přiznání za několik let zpětně. Pak se vám tato orazítkovaná kopie náramně hodí.

Zdarma už to není

Jenomže když podáte daňové přiznání datovou schránkou, žádnou takovou kopii nedostanete. Ani nemůžete. Nanejvýš dostanete z finančáku dobropis, že jste přiznání k dani podali a na něm je i nějaké identifikační číslo, které váš „případ“ dostal.

Donald Trump

Trump zaťatě odmítá ukázat daňová přiznání. Zastání hledá u nejvyššího soudu

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondělí požádal nejvyšší soud Spojených států, aby zablokoval snahy výboru Sněmovny reprezentantů získat jeho daňová přiznání. Podle Trumpa příslušný sněmovní výbor dokumenty chce z politických důvodů, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

V bance však přirozeně na nějakém dokladu o vašich příjmech trvají. Co pak můžete dělat? Jedině zavolat na finančák a objednat si ověřenou kopii. A ta není zdarma. Něco stojí samotné vytištění, něco stojí následné ověření.

Jsou to desítky až stovky korun za každé přiznání, když je potřebujete třeba pět let dozadu, sice vás to nezruinuje, ale přinejmenším s láskou zavzpomínáte na dobu, kdy jste si mohli vystát frontu a nechat si oštemplovat vlastní kopii daňového přiznání.

Reklama

Související

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme