Reklama

Dalibor Martínek: Zkažená ruská duše. Proč i hokej je důležitější než české předsednictví EU

hokej
ČTK
Dalibor Martínek

Tak za prvé, samozřejmě, že je v civilizovaném světě hokejový šampionát ve Finsku mnohem sledovanější, než jak bude sledováno, kterak Češi za šest týdnů povedou EU. Nějaké české „vedení“ nikoho na Západě nezajímá. Kromě bruselských myší. Kdybyste se v červenci zeptali na ulici Lisabonu deseti Portugalců, kdo vede Evropskou unii, nebude to vědět ani jeden. Na to sázím tisícovku.

Reklama

Hokej je sice z hlediska velikosti byznysu či celosvětové sledovanosti sportovních událostí trpaslíkem. Trošku si tady fandíme, když si myslíme opak. Ale má svoji symbolickou váhu. Je sice jen stínem byznysu kolem fotbalu, baseballu, amerického fotbalu, kriketu či košíkové. Té americké. Ale pořád má svou skupinu sledovatelů, to jako Češi víme.

Na rozdíl od Evropské unie, která týdny váhala se silnou reakcí na ruskou agresi na Ukrajině, protože to jižním státům připadalo jako vzdálený lokální konflikt, Mezinárodní hokejová federace hned z šampionátu vyloučila Rusko a Bělorusko. Rusové takováto gesta těžce nesou. Kvůli neúčasti na hokeji je bolí ty jejich široké, zkažené duše. Což je dobře. Ukrajině to sice nijak nepomůže, ale sympatické gesto.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Svaz: Energetická krize může v konečném důsledku Evropu jen posílit

Současná energetická krize by stejně jako předchozí krizová období mohla podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) posunout evropskou integraci a posílit Evropu. Žádná krize by ale neměla zcela rušit fungující systémy, řekl viceprezident svazu Radek Špicar. Zároveň představil tři pilíře pro předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, které začne za šest týdnů.

Přečíst článek

Svaz průmyslu nyní zveřejnil své priority pro české půlroční předsednictví EU. Shrnul je do tří pilířů: Odolná a otevřená ekonomika, Konkurenceschopná a udržitelná Evropa a pilíř číslo tři: Evropa s dynamickým trhem práce. Jelikož nejsem PR pracovníkem svazu, nebudu tyto obecné a mnohoslibné teze rozebírat. Každý si asi umí představit, co se za nimi skrývá.

Kdo si to představit neumí, napovím. Jsou to roky „klíčových“ zasedání nad „opatřeními“, která jen málokomu ve výsledku přinesou štěstí. Chápu, že Svaz průmyslu jako lobbistická organizace musí bojovat za nějaké zájmy. Těžko říct, čí jsou to ve skutečnosti zájmy. Velkou část českého průmyslu vlastní zahraniční firmy, nejvíce Němci. Výsledek v rámci EU je však předem dán. Přes množství „expertů“ vyslaných z Česka do Bruselu žádný „zájem“ nemáme šanci prosadit. Jsme malí.

Čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Fialově vládě do zlevnění benzínu může „hodit vidle“ Orbán

Benzín za posledních pět dní zdražil o více, než o kolik se od června snižuje spotřební daň z něj.

Přečíst článek

Jediné, za co se můžeme modlit, je, aby nám vrcholní čeští představitelé v očích západní diplomacie neuřízli zase ostudu, jako se to podařilo před třinácti lety Mirkovi Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi. Premiér Petr Fiala zatím vypadá, že věci lépe drží v ruce.

Ať to bude ostuda nebo „úspěch“, na pozici Česka jako malé, bezvýznamné evropské země se nic nezmění. Předpokládat, že by Česko prosadilo na kolbišti Německa a Francie nějaké klíčové body, které navíc ani sami jako Češi nemáme zformulované, by byl čirý idealismus.

Možná by bylo moudřejší se při předsednictví soustředit na nějaká pěkná, útulná mezinárodní setkání. Dobré české jídlo, svíčkovou s brusinkami, kulisy krasomalebných historických památek. A vynechat nemístné ambice. Buďme realisté a buďme rádi, když nám Němci, až na to přijde, dají něco ze svého plynu. Oni si ho ve světě na rozdíl od nás jistě seženou.

A než předsednictví, tento „klíčový“ okamžik české diplomacie, přijde, pojďme koukat na hokej. Hokej bez Rusů. Ostatně zdá se, že podobný přístup již zvolila česká vláda.

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Ursula von der Leyenová

Brusel reaguje na Putinovu válku masivními investicemi do zelené energie

Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie. Nový plán, který má Evropě pomoci co nejrychleji odejít od energetických zdrojů dovážených z Ruska, vyjde na 300 miliard eur.

Přečíst článek

Další konemtáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Blíží se největší krize za třicet let. Vláda není slyšet. Možná už má prázdniny

Přečíst článek
Navalnyj má pohřeb v pátek

Dalibor Martínek: Lenin, Stalin, Putin. Sto let vraždění. Teď má pohřeb Navalnyj

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme