Reklama

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0
Dalibor Martínek

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Reklama

Nechci kopat do členů bankovní rady. Nejde mi ani o jejich platy. Nechci se do nich lacině navážet jenom proto, že berou několik milionů korun ročně, a mluvit o inflačních ztrátách je pro ně jednodušší než pro devadesát devět procent obyvatel země.

Zaujalo mě spíše souznění v jejich přemýšlení. Jejich představa o prosperitě se totiž diametrálně liší od představy velké většiny lidí. A to je fascinující.
Podle centrálních bankéřů, a teď možná nebudu úplně taxonomicky přesný, mají Češi moc peněz. Situaci podle nich ještě zhoršila minulá vláda, když zrušila superhrubou mzdu. A mezi prostým lidem se rázem ocitlo dalších sto miliard korun, které by předtím sebral a rozfofroval erár.

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

To byla podle centrálních bankéřů hrubá makroekonomická chyba. Druhou potíží v jejich očích je, že lidé nadále utrácejí své peníze. Považte, lidé si prostě pořád dál utrácejí! No není to k vzteku? Podle představ bankéřů ČNB by totiž Češi měli podpořit centrální banku v jejích záměrech snížit inflaci, a přestat utrácet. Jenže Češi nic. Nakupují. Kupují si předraženou elektřinu a předražené potraviny. 

Dalším problémem, který vrcholní čeští ekonomové indikují, je fakt, že máme příliš nízkou nezaměstnanost. Lidé prostě chodí do práce, hrůza. A dokonce jim rostou platy. Ty už v průměru překonaly desetinu platu centrálních bankéřů.

A v neposlední řadě, ekonomika si dovolila růst. Což po covidovém propadu není tak překvapivé. Ale bankéři by rádi zvyšováním sazeb ekonomiku chtěli „zchladit“. Je podle nich „přehřátá“.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos se opět opřel do Bidena. Viní ho z vysoké inflace, která „ožebračí“ nejchudší Američany

Americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos znovu zkritizoval kroky Bidenovy administrativy, které zrychlily inflaci. Ta v posledních měsících v USA vystoupala ke 40letému maximu. V nedělním tweetu Bezos mimo jiné zdůraznil, že „špatné směřování zemi nepomáhá.“

Přečíst článek

Takže shrnuto: Česku se podle centrálních bankéřů bude dobře dařit, až Češi přijdou o část svých úspor, které mají „nadměrné“, až desítky tisíc lidí přijdou o „lacinou“ a „neproduktivní“ práci, a až se ekonomický růst zadrhne.

Nejhorší na tom je, že z hlediska ekonomických teorií má tento výkvět české ekonomie asi pravdu. Sedm mužů bankovní rady jako nějací bohové z Olympu shlížejí na naše mravenčí pinožení, na naši snahu o lepší živobytí, a jednou za čas sešlou z nebes blesk. Třeba v podobě vyšších úrokových sazeb. V principu usilují o správnou věc, o prosperitu tuzemské ekonomiky. Jak řekl Tomáš Nidetzský, „ještě nikdy jsem neviděl úspěšnou ekonomiku s tak velkou inflací, jakou máme my.“ Takže pozor, komentář se v tomto místě vlastně mění ve chválu centrálních bankéřů.

Nicméně musím poznamenat, že pro běžného smrtelníka je jen velmi těžko pochopitelné, proč se na cestě k lepšímu životu máme mít hůře. Asi bychom tomu lépe rozuměli, kdybychom také žili na Olympu.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Kdybychom nezasáhli, máme tu inflaci až 25 procent

Pokud by Česká národní banka nezvyšovala úrokové sazby, byla by nyní inflace v Česku podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka minimálně mezi 20 až 25 procenty. Kurz koruny by byl 30 korun za euro. Rusnok to řekl na Diskuzním fóru ČNB na Univerzitě Hradec Králové. Poznamenal, že jde z jeho strany o spekulaci, kterou si může dovolit jako „skoro emeritní guvernér“.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Jmenováním Aleše Michla guvernérem České národní banky dává prezident Miloš Zeman signál, že je přesvědčen o tom, že české ekonomice nyní prospěje více „holubičí“ přístup k monetární politice – případně méně „jestřábí“ přístup –, než jaký zastává bankovní rada pod vedením končícího guvernéra Jiřího Rusnoka. Je tak pravděpodobné, že další personální obměny, které prezident v bankovní radě provede letos a příští rok, budou tento signál potvrzovat. Tedy prezident Zeman jmenuje odborníky zastávající rovněž spíše „holubičí“ pohled na současné dění v ekonomické oblasti.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Dalibor Martínek: Česká národní banka se utrhla ze řetězu. Zvýšení sazeb nemá logiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme