Reklama

Dalibor Martínek: V létě přijde další zdražování elektřiny. O kolik? Dodavatelé ceny tají, ještě je počítají

elektroměr, elektřina
Pixabay
Dalibor Martínek

Nejtěžší otázka, kterou můžete položit dodavateli elektřiny, zní: O kolik zdraží v letošním roce elektřina? Nikdy jste neslyšeli tolik výmluv, neměli tolik telefonátů, kdy se vám zaměstnanci dodavatelské firmy snaží vysvětlit, že to prostě spočítat nejde. Lze to pochopit, doba je těžká. Nicméně výsledné sdělení je, že lze čekat další zdražování elektřiny.

Reklama

Mluvčí klíčových firem, které dodávají domácnostem elektřinu, jsou z dotazu na budoucí cenu doslova zděšeni. To se tak jednoduše nedá říct, jsou různé tarify, zní obvyklá odpověď. O kolik tedy letos zdraží elektřina?

Lama Energy, která má asi šedesát tisíc odběratelů a patří do první desítky dodavatelů, rozposlala klientům dopis. Z něj je patrné, že od poloviny června faktury narostou. Firma přiložila graf, podle kterého silové elektřina zdražila za poslední dva roky o šest set procent.

Silová elektřina se podílí na celkové ceně elektřiny pro klienty asi ze 48 procent. Šestinásobné zdražení silové části tedy znamená asi trojnásobné zdražení elektřiny pro spotřebitele.

Jelikož dodavatelé na přelomu roku již zdražili elektřinu, v průměru na dvojnásobek, dá se snadno dopočítat, že další, letní zdražení, bude minimálně o padesát procent. Kdo nyní platí zálohy třeba dva tisíce korun měsíčně, a nemá fixaci, zvedne se mu cena v druhé polovině roku na tři tisíce korun.

Ani šanci nemá ten, kdo by chtěl před drahou elektřinou utíkat k jinému dodavateli. Jednak jsou všechna zákaznická centra hlavních dodavatelů zcela zahlcená. A za druhé, cena je všude stejná. Žádné slevy se nedomůžete. Dodavatelé elektřiny jsou vyplašení současným děním na trhu. Nepište, nevolejte, nestůjte ve frontách. Elektřina je prostě drahá.

Pečivo podraží

Zdražilo všechno kromě lihovin. Nárůst cen je rychlejší, než se předpokládalo

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.

Přečíst článek

Největším dodavatel elektřiny v Česku je ČEZ s více než dvěma a půl miliony odběratelů. Mluvčí firmy Ladislav Kříž na dotaz, jak elektřina zdraží, odpověděl poměrně výmluvně. „Určit cenu silové energie na příští období neumím. Je spousta tarifů, různé sazby.“ Nicméně dodal: „Elektřinu na hlavních produktech teď zdražovat nechceme.“ Kdo má fixovanou cenu, měnit se nebude. „V žádném případě nebudeme měnit fixace během aktivní smlouvy. Na čem se domluvíme se zákazníkem, to platí. Jakmile si klient u ČEZ zajistí fixovanou smlouvu na výhodné ceny, tak se na nás může spolehnout a po celou dobu fixace se nemusí obávat, že by se mu cena změnila,“ uvedl Kříž.

Problém je, že fixace bývají v průměru na dva roky. Jakmile skončí, cena roste.

Mluvčí ČEZ připustil, že velkoobchodní ceny jsou teď opravdu velmi vysoké, a ne vše se promítlo do konečných cen. „Máme teď nakoupeno čtvrtinu objemu na příští rok. Ceníky chceme co nejdéle udržet. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl Ladislav Kříž z ČEZ.

ČEZ, sídlo

ČEZ vydal polovinu obratu na zálohy pro burzu, aby mohl obchodovat s elektřinou

Zálohy energetické společnosti ČEZ na burze dosáhly během března rekordní výše. Na maximu byly v období 7. až 8. března, kdy činily zhruba 100 miliard korun. Důvodem jsou extrémně vysoké ceny energií, řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Přečíst článek

Třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku je Pražská energetika s téměř osmi sty tisíci zákazníků. I pro ni je dotaz na zvyšování cen citlivý. „Naposledy došlo ke zvýšení cen elektřiny od dubna, další zatím není v plánu, ale nemůžeme jej vyloučit,“ uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Ten dříve dělal mluvčího holdingu Agrofert, který skrze svěřenské fondy ovládá bývalý premiér Andrej Babiš. 

Podle Hanzelky, ale i dalších zástupců hlavních dodavatelů elektřiny, záleží na tom, jak je u nich klient dlouho. „Úplně nový zákazník, který si sjedná produkt PRE proud basic, má dle aktuálního ceníku jednu megawatthodinu ve vysokém tarifu za 4174 korun bez DPH, to je 5051 s DPH. Zákazník, který je u nás již delší dobu a má sjednánu smlouvu na dobu neurčitou, platí v produktu PRE proud komfort po dubnovém navýšení za jednu MWh 3176 korun bez DPH, tedy 3843 s DPH. Jde o cenu silové elektřiny bez distribučních plateb,“ uvedl Hanzelka.

Druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku je společnost E.ON s více než milionem zákazníků, zejména z jihu Čecha a Moravy. Podle mluvčí firmy Martiny Slavíkové není možné další zdražování elektřiny spočítat. Podle údajů Českého statistického úřadu zdražila elektřina pro spotřebitele dosud meziročně o čtyřicet procent. Údaj je ovlivněn fixacemi, některým zákazníkům zdražila elektřina i o sto procent.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

I velcí dodavatelé energií krachují. Proč tomu tak je?

Od konce loňského roku Česko zažívá něco, co tu doposud nebylo – pády dodavatelů energií. Problémy vybraných tuzemských subjektů odstartovala souhra několika faktorů. Někteří z nich vlivem špatného plánování a obchodování na energetické burze PXE situaci neustáli a byli nuceni své zákazníky poslat do režimu DPI. Jak k tomu mohlo tak snadno dojít?

Přečíst článek

Reklama

Související

exekuce

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme