Reklama

Dalibor Martínek: Státním zaměstnancům rostou příjmy, podnikatelům odvody. Cesta do pekla

Dalibor Martínek: Státním zaměstnancům rostou příjmy, podnikatelům odvody. Cesta do pekla
iStock
Dalibor Martínek

Živnostníci budou muset od ledna platit minimální zálohu na zdravotní pojištění ve výši 2722 korun měsíčně. To je o téměř sto korun víc než v letošním roce. Měsíční paušální daň se zvýší o víc než dvě stě korun na 6208 korun.

Reklama

Moc se o těchto číslech zatím nepsalo. Informace o částkách, které mají platit od začátku příštího roku, byly zveřejněny začátkem října.

Je třeba říct, že nová čísla vyplývají z nastavených zákonných propočtů, nejsou důsledkem nějakého politického rozhodnutí. Je to výsledek součtu daných koeficientů, které byly dříve v minulosti určeny. Je to úředně dáno. Bobtnající armáda úředníků nyní jen dohlédne na to, aby vše probíhalo podle zákona. Kdyby ne, máme tu zákonné sankce.

Úředníci budou dohlížet na naplnění povinností z tepla svých kanceláří a se vzrůstajícím platem. Za pekelně drahé teplo však rozhodně nebudou platit ze svých peněženek.

Co se od Nového roku ještě pro živnostníky mění? Mnoho plateb. Minimální vyměřovací základ pro nemocenské pojištění se zvýší ze sedmi na osm tisíc korun. Minimální záloha na důchodové pojištění vzroste na 2944 korun. Letos to bylo 2841 korun. A tak dále, zaměstnance tyto údaje patrně vůbec nezajímají.

Člověk, který se postavil na vlastní nohy, začal podnikat, nemá moc času sledovat výplody jakýchsi tabulek. Účetní, kterou také platí, mu poradí. Výsledkem je, že bude opět víc platit.

Argument, že musejí podnikatelé v této těžké době víc pracovat, víc vymýšlet? To je státním úřadům zcela jedno. Oni jedou podle zákonného postupu.

Nic na tom nemění, že máme takzvaně „pravicovou“ vládu. Ta od září přidala 370 tisícům státních zaměstnanců deset procent na platech. Protože jinak by se tito přepracovaní chudáčci bouřili. Státní rozpočet to do konce roku vyjde na víc než miliardu korun. A další miliardy každý další rok. Kde na tento růst platů stát vezme peníze? Samozřejmě od lidí, kteří nepracují v eráru, ale od podnikatelů. A hlavně na dluh budoucích generací, našich dětí.

Hasiči v Hřensku likvidují rozsáhlý požár v národním parku

Policisté a hasiči mají od ledna dostat přidáno. Deset procent do základu platu

Platy hasičů a policistů na tarifech od ledna příštího roku vzrostou o deset procent. V Hřensku, kde hasiči už třetím dnem bojují s rozsáhlým požárem v národním parku, to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jde podle něj o koaliční dohodu. Na místě to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že zvýšení bude zahrnovat i vojáky. Celkové náklady budou záviset na počtu pozic, půjde podle něj o jednotky miliard korun.

Přečíst článek

Dle úředních koeficientů se budou od ledna navyšovat i důchody, a to o víc než pět procent. Plus nově vymyšlený pětisetkorunový přídavek za každé vychované dítě. Takže shrnuto, státní zaměstnanci a důchodci dostávají víc peněz, aby je osmnáctiprocentní inflace tolik nebolela. Lidé, kteří stojí na vlastních nohách, a kteří živí stát, si musejí opět připlatit.

Lukáš Kovanda: Důchodci se mohou tiše smát. Polepší si výrazně víc než rodiny s dětmi

Důchodci letos výrazně porazí inflaci. Průměrná starobní penze vzroste o 4,4 procenta nad inflaci, což nemají ani pracovníci ČNB s inflační doložkou.

Přečíst článek

Už mnoho let působí české vládnutí dojmem, že nejlepší je být státním zaměstnancem. Od sametové revoluce, kdy vznikl dojem, že všichni můžeme podnikat, být svobodní a můžeme se postarat svou invencí sami o sebe, čím dál víc eroduje. Stát pomalu a nenápadně přebírá moc. V době energetické krize nikomu nepomáhá, naopak, žene lidi na úřady práce pro dávky.

Nejvýhodnějším řešením života se opět jeví sedět v kanceláři, placené státem, o nic se extra nestarat, a čekat na valorizace. Vůbec nezáleží na tom, která garnitura je u moci. Státní aparát bobtná, řídí se nařízeními z dob snad ještě bolševických, a žádná nová vláda s tím neumí hnout. Topí se ve svých koaličních vazbách a kauzách některých aktérů. To není dobrý základ k posunu země mezi ty nejlepší v soutěži národů.

Když se slovo podnikatel opět stává sprostým slovem, jenom rostou odvody státu, ceny energií nikdo neřídí, ať se nikdo nediví, že zdražují rohlíky, chleba, maso. Jestliže státní aparát, který je patrně nezměnitelný, klade stále víc nároků na lidi, kteří tvoří hodnoty, můžeme celkem pochopitelně předpokládat, že tyto náklady budou rozloženy mezi nás všechny. Hle, takhle vzniká ta naše obří inflace.

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v září o 18 procent, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to Český statistický úřad.

Přečíst článek

Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Inflace je opět vyšší, než se čekalo. Experty zaskočil růst cen energií či masa, ČNB však úroky nezvýší

Inflace v Česku, meziroční na úrovni 18 procenta, za měsíc září opět překonává drtivou většinu expertních odhadů. Je nejvyšší od prosince 1993. Vyšší než většinově předpokládaná je i inflace meziměsíční. Zkrocení inflace bude tedy ještě náročný zápas, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Učitelé dál tlačí na pilu s platy. Jsou snad z Marsu?

Vlastně to chápu. Mít ve třídě třicet dárečků, kteří pořád řvou, jsou neposední, pobíhají, vyrušují, nesoustředí se, asi bych se zbláznil. Možná má takový pocit mnoho učitelů. Učitelský ouřádek rozhodně nechci snižovat. S dětmi je to prostě těžké.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Učitelé teď mají prázdniny. Ale peněz by chtěli čím dál víc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme