Reklama

Dalibor Martínek: Sny o levné dovolené se rozplývají. Budeme šetřit na elektřinu

ilustrační obrázek
iStock
Dalibor Martínek

Distribuční energetické firmy začaly rozesílat dopisy. Není to pěkné čtení. Kromě zdvořilostní omáčky obsahují sdělení, že od poloviny roku zdraží silová energie. Ta přitom tvoří téměř polovinu celkové ceny elektřiny pro zákazníky. Lama energy, jeden z větších distributorů z Moravy, přiložil celý list tabulek. A také graf, podle kterého cena silové elektřiny za poslední dva roky vzrostla na trzích o šest set procent.

Reklama

Nastává čas, kdy zdražení bude promítnuto do cen zákazníkům. Zvýšení cen a záloh na přelomu prosince a ledna byla jen předehra. Hlavní část děje je před námi. A bohužel, není kam utéct. Žádná dobrá rada na obzoru. Všechny distribuční firmy postupují podobně.

S vysokou inflací, která nás poslední měsíce týrá, se dá nějak prát. Můžete méně jezdit autem, omezíte výlety do přírody, můžete všelijak šetřit, vybírat levnější potraviny. Ale elektřině neunikne nikdo. I kdybyste méně svítili a důsledně zhasínali. Sám sebe nyní zastihuji, jak chodím po bytě a zhasínám.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Rozhodnuto. Praha půjčí Pražské plynárenské dvě miliardy

Pražští zastupitelé definitivně rozhodli o úvěru pro Pražskou plynárenskou. Na nákup plynu na další zimu jí město půjčí dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Ale všichni víme, že faktury za energie stejně rapidně naskočí. Minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, kterého média vždy vyhledávají, když píší o elektřině, nedávno strašil i fakturami přes deset tisíc korun měsíčně. V takovém případě by se mezi potřebné rázem dostala velká část domácností.

Tak dramatický růst snad nebude. Doufejme. Ale že faktury vyskočí proti současnosti třeba na dvojnásobek se dá dobře očekávat. Za celý rok to budou desátky tisíc výdajů navíc. To je cena jedné letní dovolené.

To je vážně pech. Protože dva roky se tady uskromňujeme kvůli covidu, nikam nejezdíme, nelétáme. Těšíme se, až ten čínský zmetek zmizí. A zrovna když zmizí, Rusové musejí vtrhnout na Ukrajinu. Což ovšem není jediný vliv na ceny energií. Evropa si na růst cen zadělává dlouho sama. Zvlášť Němci se svojí zelenou doktrínou.

Snová dovolená

Nicméně, ať se ve velké politice děje cokoliv, faktury budeme platit my. Když před devíti lety centrální banka zavedla takzvaný „kurzový závazek“, kdy z dobrých důvodů hlídala, aby koruna držela kurz k euru nad 27 ku jedné, řada lidí bankéřům spílala. Tehdejší guvernér Miroslav Singer byl vláčen bulvárem s titulky, že „tato zrůda“ nám zdražila dovolené. Co horšího můžete udělat Čechům, než jim zdražit dovolené?

Na přelomu letošního roku tatáž centrální banka, ovšem v jiném složení, začala razantně zvedat úrokové sazby. Pro lidi, kteří si chtěli pořídit byt na hypotéku, to byla špatná zpráva. Ale mělo to jeden pozitivní vliv. Koruna začala vůči euru posilovat. Prolomila „magickou“ hranici 25 za euro. Lidé, kteří na to mají, se začali těšit, že letošní dovolená bude konečně levnější. Že ušetří spoustu peněz na kurzu.

Hnědouhelný polský důl Turów

Zelené sny střídá uhelná realita. Pálí se víc než před covidem

Globální kapacita uhelných elektráren se loni zvýšila téměř o jedno procento na 2100 gigawattů (GW). Přispělo k tomu zvýšení poptávky po elektřině po oživení z pandemie nemoci covid-19, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnila americká ekologická skupina Global Energy Monitor (GEM).

Přečíst článek

Je to trochu pofiderní úvaha, protože při ceně dovolené, dejme tomu padesát tisíc korun, ušetříte na změně kurzu o jednu korunu asi dva tisíce korun. Což jsou zhruba dálniční poplatky při cestě do Chorvatska, nebo jeden oběd u moře. Ale mysl lze snadno ošálit. Když je koruna silná, hurá, máme levnou dovolenou. Je to trochu nesmysl, ale endorfiny jsou vyplavené, člověk je šťastný.

Teď nastává psychologický zlom. Každý z nás si bude muset rozmyslet, jestli prohýří desítky tisíc u moře, nebo si je připraví na drahé faktury za elektřinu a plyn. Sen o levné dovolené u moře se rozplývá.

nákup (ilustrační foto)

Analytici: Dubnová inflace překročila 13 procent

Meziroční inflace v dubnu zřejmě překonala 13procentní úroveň. Podle odhadů ekonomů, které ČTK oslovila, inflace stoupla na průměrných 13,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Za nárůstem jsou především zvyšující se náklady na bydlení včetně energií a zdražování potravin. Český statistický úřad zveřejní data o dubnové inflaci v úterý. Vrchol inflace lze podle ekonomů čekat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Přečíst článek

topení

Raději vrstvu navíc než šok z účtu za plyn. Češi snížili jeho spotřebu skoro o pětinu

Češi ve svých domovech stáhli termostaty. Proti závratným účtům za plyn bojují vrstvou oblečení navíc. Mikina navrch jim v dubnu ušetřila skoro pětinu spotřeby, vyplývá to ze statistik společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme