Reklama

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu
ČTK
Dalibor Martínek

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Reklama

Ministr průmyslu nekomunikuje, shodují se lidé z různých asociací a zástupců průmyslu. Nebudeme jmenovat konkrétní organizaci, nikdo si s ministerstvem nechce „rozházet vztahy“. Všichni by s důležitým úřadem rádi dobře vycházeli.

Jak se zdá, vztahy však nejsou žádné. Nejednou jsem na různých fórech slyšel, že komunikace se nevede přímo, ale jen po mailu. A to velmi jednostranně. Pošlete jako důležitá společenská entita mail, a pak čekáte. Až se nakonec ničeho nedočkáte.

Takže to máme první důvod, proč by měl ministr průmyslu Síkela jako první ministr Fialovy vlády skončit. Nezvládá komunikaci s veřejností, s důležitými organizacemi, s médii. Tento první bod však úzce souvisí s druhým, a sice, že Síkela naprosto nerozumí energetice. Což je nyní klíčové téma nejen průmyslu, ale celé české ekonomiky. Bývalý bankéř sedí na židli, na které nyní nemá co dělat.

V době energetické krize, která se bude ještě stupňovat, by měl být ministrem průmyslu někdo, kdo se v tom vyzná. A kdo přijde s nějakým kloudným řešením, aby česká ekonomika neskončila v záhubě. Síkela byl třicet let bankéřem, nejdéle v České spořitelně, chvíli dokonce seděl v představenstvu její mateřské Erste. To jsou pěkné zkušenosti s manažerováním lidí, rozdáváním úkolů. Ale to je Česku teď k ničemu.

exekuce

Dalibor Martínek: Vláda v přístupu k cenám energií totálně selhává. Češi kvůli tomu platí tisíce korun navíc

Energetické firmy vydělávají miliardy, Češi se přitom hroutí pod drahými energiemi. A co dělá vláda? Zamýšlí se ve svém komentáři Dalibor Martínek z Newstreamu.

Přečíst článek

Teď trošku konkrétněji. Třetím důvodem, proč by měl Síkela co nejdříve skončit, je fakt, že naprosto nezareagoval v době, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, na potenciální problém s přísunem ropy a plynu do Česka. Ba naopak. Když všechno začalo, Síkela cítil potřebu Čechy „uklidnit“, že prý je s dodávkami plynu všechno v pořádku. Uspořádal tiskovou konferenci a na web svého rezortu následně nechal vyvěsil tiskovou zprávu, že vše je OK, že 99 procent plynu přeci dovážíme z Německa.

Ten, kdo ministrovi poradil tuto hloupou argumentaci, by na úřadě již neměl pracovat. Zda pracuje či nikoliv, nevíme. Pravdou je, že takzvaný německý plyn je ve skutečnosti plyn ruský. Už v březnu jsem psal komentář ve smyslu, že by ministr měl lítat po světě a shánět náhradní zdroje. Zatím toho moc nesehnal. Plní zásobníky, ruským plynem, ale to je jen jednorázové opatření. Neřeší to celkovou závislost na ruském plynu.

Může platit výmluva, že za nedostavěnou infrastrukturu, za fakt, že ještě nemáme plynovod z Polska, mohou předchozí vlády. Tyto argumenty, jakkoliv oprávněné, však neomlouvají neschopnost a nečinnost současné vlády.

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Čtvrtým důvodem, proč je čas přepřahat, je cena paliv. Když začátkem března cena nafty a benzínu vylítla k padesáti korunám za litr, kde byl ministr Síkela? Přestože ho všemožné svazy dopravců vyzývaly k zásahu. Jako ideální se jevilo snížení spotřební daně z paliv. Která nyní činí téměř deset korun za litr benzínu či nafty. Vláda se tvářila, že to pro ni není téma.

Podstatou bylo, že prim ve vládě hraje ministr financí Zbyněk Stanjura. Tento rodák z Opavy, politický matador ODS, který vystudoval elektrotechnickou fakultu v Brně, se zhlédnul v představě, že ukáže Aleně Schillerové, jak se dělá rozpočet. Přestože začala válka na Ukrajině, Stanjura žil svůj sen, že schodek rozpočtu bude prostě menší než za Babiše. Možná už ho tahle chiméra při střetu s realitou přešla. Podstatné však je, a jsme zpátky u Síkely, že tento ministr průmyslu nebyl proti Stanjurovi schopen prosadit požadavky, které by pomohly české ekonomice, pomohly Čechům.

Dál už je to jenom křeč. Ministr teď vypustil informaci, že chystá jakýsi levnější tarif elektřiny, aby domácnosti zvládly své účty. Konkrétní návrh ještě není na stole. A nutno podotknout, že i kdyby nějaký návrh vzniknul, třeba ho za Síkelu někdo připraví, tak bude trvat dlouhé měsíce, než se propíše do reality. V distribučních firmách o Síkelově řešení vědí málo, spíš se to zdá jako balónek, aby ministr prodloužil své působení na úřadě a mohl se vozit limuzínou.

Ceny benzinu 5. března 2022

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Překvapení se nekoná. Ministerstva průmyslu a financí udělala „obří razii“ na pumpaře. Podle některých „expertů“, kteří se vylíhli na státních úřadech, totiž mohli právě pumpaři za obří zdražení pohonných hmot. Člověku, který umí sčítat jedna a jedna, bylo přitom dopředu jasné, jak celá akce dopadne.

Přečíst článek

Reálně by zavedení nižších tarifů do faktur znamenalo jednak spoustu práce pro účetní distribučních firem, a hlavně, mnoho měsíců příprav. Žádný levnější tarif letos nebude.

Je tu ještě slíbený šestý důvod. Za Síkelova působení se úřad ministerstva tak trochu rozložil. Za pár týdnů, od začátku července, bude Česko „šéfovat“ Evropské unii. Jakkoliv je to jen iluzorní vedení, jelikož jak známo, Unii ve skutečnosti šéfuje Německo a Francie, je to přeci jenom prestižní funkce. A v této chvíli úřad klidně přijde o klíčového a zkušeného člověka, náměstkyni pro Evropskou unii a zahraniční obchod Martinu Tauberovou.

No, aby to zase nebyla ostuda, to naše předsednictví.

Jak dlouho ještě nechá premiér, profesor politologie Petr Fiala, kterému skvěle jde zahraniční politika, ale ekonomika ho evidentně jaksi nudí, sedět na židli ministra průmyslu nekompetentního člověka? Má se snad stát nějaký velký průšvih? Třeba statisíce lidí bez elektřiny? Aby se probral… Jasně, v době předsednictví je změna na ministerstvu těžko představitelná. Ale jde o priority. Češi, nebo historický obraz?

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtete zde 

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Česko stojí na rozcestí. Přimknout se k Německu, nebo upadnout do nicoty?

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme