Reklama

Dalibor Martínek: Pojďme vyhubit zvěř, abychom zachránili přírodu

myslivecký hon, ilustrační foto
ČTK
Dalibor Martínek

Nejhorší je spárkatá zvěř. Teď trochu hororového čtení. Představte si, že po českých lesích pobíhá víc než třicet tisíc kusů jelenů evropských, tedy laní i jelenů! Neuvěřitelné číslo. Takové zvěře, která nám žere naši přírodu a způsobuje národohospodářskou škodu. Už si na to stěžují i ochránci přírody.

Reklama

Kdo by to nepochopil, první věty jsou míněny ironicky.

Ale dál. Po lesích také pobíhá asi devadesát tisíc myslivců. Několik z nich se mezi sebou každoročně náhodně picne. Pořád však zůstává skóre, tři myslivci na jednoho jelena nebo laň.

Není úplně jasné, jak pracovníci v lesích dokázali všechny jeleny spočítat. Asi mají dost státem placeného času, aby chodili po lese a počítali zvěř. Skvělé zaměstnání. Výsledek je však evidentní, ne myslivci, ale jeleni jsou přemnožení.

Přemnožení jsou prý i srnci a zvláště divočáci. K tomu ještě přibylo pár set muflonů a jelenů sika. Po lesích se nám tedy pohybuje nekontrolované množství zvířat. Které, představte si, nechodí nakupovat potravu do supermarketu, ale rovnou ji bez placení žerou v lese. Jaksi se nám zvířata vymkla ze systému.

Ropa

Dalibor Martínek: Bláznivá závislost na ropě. Naše civilizace stojí na chcíplinách minulých věků

Ropa je hnusná, smradlavá tekoucí kaše, která vznikla v minulosti ze zemřelých zvířat a rostlin. Z nechutného mixu chcíplin. Tmavě hnědá, vazkavá, nic krásného.

Přečíst článek

Poněkud překvapivé na celé situaci s naší zvěří je, že podnět ke střelbě nepřichází od myslivců, ale od ochránců přírody. „V některých viničních tratích způsobuje srnčí zvěř významné ekonomické škody,“ citoval Babišův server iDnes.cz šéfa Správy CHKO Pálava Jiřího Kmeta. Takže zvěř už nechtějí střílet jenom myslivci, ale i ochránci přírody?

Myslivci se přitom docela snaží systém udržet. Před dvěma lety podle posledních statistik zastřelili asi sto tisíc srn a srnců. V lesích jich přesto prý zůstává víc než dvě stě tisíc. Potvůrky se množí. Srny mají ještě trochu štěstí, jsou blízko normativu, což je další lidský vynález. Lidé si vymysleli kolik kterých zvířat má existovat na kilometr čtvereční. V případě člověka ovšem myslivecký normativ jaksi nevznikl. Je to fér?

Podle myslivců je srn jen asi pět procent nad normativem, takže jsou na tom tato zvířata z pohledu státem podporované organizace docela dobře. Chudáků jelenů je však asi osmdesát procent nad normativem. Tady to vypadá na blížící se masakr. Budou jelení hody, guláše.

palety palivového dřeva

Palivové dříví dvojnásobně zdražilo, lesníci i tak zažívají výrazně vyšší poptávku

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 korun za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena se zvyšuje od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Soukromé firmy i Lesy ČR pozorují výrazný nárůst poptávky po dřevu, lidé se zásobují nejen na zimu, ale i na další roky.

Přečíst článek

Je přitom zvláštní, že po vybíjení lesní zvěře nevolají myslivci, ale ochránci přírody. Podle nich prý zvířata způsobují miliardové škody na přírodě. Představte si, ty neřízené lesní bestie okusují pupeny. A dokonce si dovolí vlézt moravským vinařům na jejich vinice a něco jim tam ožírat. To už by si zasloužilo zásah státu, ne? Nebo kompenzace? Rozhodně větší aktivitu myslivců, víc střílet tu nezbednou přírodní osádku.

Dřív byl les jenom lesem. Teď je to ekonomická entita. Každý strom i každé zvíře má svoji cenu. Les je přepočítaný na naši inflační ekonomiku. O kolik asi zdražilo kilo mrtvého jelena?

A to všechno se děje v době, kdy se tady tak nějak laškovně bavíme o udržitelnosti světa, o Green Dealu. Takže i aktivisté chtějí střílet zvířata, a my se tu budeme bavit o uhlíkové stopě? Bláznivé. Možná bychom v rámci zachování přírody ji mohli celou vyhubit. A pak si nějakou novou podle norem vybudovat.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek

David Ondráčka: Hasiči, myslivci a fotbalisti. To je česká komunální politologie

Starý vtip říká, že v českých komunálních volbách v malých obcích nekandidují politické strany, ale hasiči, myslivci a fotbalisti. A všichni v dresu nezávislých kandidátů a sdružení. Naše komunální politologie je vlastně docela jednoduchá, až ladovsky idylická, komentuje bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Myslivecký hon

Dopis čtenáře: Ač jsem lesník a myslivec, chodím do tohoto zničeného lesa smutně, již to není les

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme