Reklama

Dalibor Martínek: Prezidentské volby rozhodne Instagram. Proč? A jak si kdo vede?

Andrej Babiš kandidaturu na prezidenta zatím neohlásil, Česko ale obráží ve svém obytňáku.
ČTK
Dalibor Martínek

Andrej Babiš hlásil začátkem července, že rozjíždí svůj Instagram. A ať mu tam lidé dají, že chce být větší než Leoš Mareš. Povedený vtípek, Mareš má přes milion sledujících. Jenže v tom je právě ten vtip. Čím víc vtípků a „bezprostředních“ hlášek, fotek, videí a reakcí, tím je člověk sledovanější. Andrej Babiš má za svých pouhých 49 příspěvků již přes 38 tisíc sledovatelů.

Reklama

Instagram mezi sociálními sítěmi nyní nejvíc frčí. A může být nejen barometrem veřejných nálad, ale tyto nálady také tvořit. Kdo to nepochopil, nemá šanci. Ostatně, i pracovníci sázkovek musí sledovat, jak se kterému kandidátovi daří na sociálních sítích a podle toho upravovat kurz.

U Babiše jsou ještě tři vtipné momenty. Přestože ohlásil rozjezd Instagramu koncem června, příspěvky tam má i z května. To není nic proti ničemu, antidatování je běžný postup. Svědčí to o připravenosti týmu. Za druhé, příspěvky jsou precizně technicky provedené. Skvělá kamera, filtry do sluníčkové barvy. Andrej je vždy lidový, prostý, usměvavý. Kameraman vždy ví, kde má stát. 

Další důležitá okolnost, na každém příspěvku je Babiš. Žádná příroda nebo zapadající slunce. Prostě Babiš. Jak již v minulosti Andrej prohlásil, a dobře to věděl, můj ksicht prodává. V zásadě má pravdu. Když prodávám prezidentského kandidáta, musím ukazovat jeho, ne labutě. Prostě marketing. 

Babiš v karavanu

Stanislav Šulc: Babiš lže jen trochu. Jeho jízda karavanem kampaní skutečně takřka není

Prezidentské klání je jiné než běžný politický boj. O ideje a sliby tu jde ještě méně než u ostatních voleb. Naopak alfou a omegou je věhlas kandidáta. Babišova cesta karavanem tak je daleko spíš turné slavného zpěváka či herce, na kterém lze dostat jeho knihy a kšiltovky zdarma. A jestli jej půjdou nakonec návštěvníci estrády volit, to s Babišem vlastně vůbec nebude souviset. 

Přečíst článek

Instagram vyhrává volby

Instagram dokáže z člověka čelícího trestnímu stíhání vytvořit při dobré práci týmu hodného a chápavého strýčka. A když je to dobře provedené, a v tomto případě je, lidé tomu nakonec přes všechny dostupné informace začnou věřit. To si mnoho jiných kandidátů na prezidenta zjevně neuvědomuje. Instagram může vyhrát volby.

A třetí zábavnou okolností je, že se Babiš stále nepřihlásil k prezidentské kandidatuře. Patrně mu jeho stratégové radí počkat. Nicméně příchodem na Instagram jako by ji vyhlásil.

Jak jsou na tom ostatní kandidáti? Celkem dobře si vede Danuše Nerudová. Na všech příspěvcích se usmívá, je mezi lidmi. Graficky také dobré, skoro jako Babiš. Na 250 příspěvků již dokázala získat přes 22 tisíc sledujících.

Danuše Nerudová
video

Kdo je Danuše Nerudová? Co dříve řekla o prezidentské kandidatuře? Sledujte Victory Club

Rektorka Mendelovy univerzity se během koronavirové pandemie stala jednou z nejvýraznějších kritiček nesystematického řízení státu. Sama se rozhodla zavřít školu, je zastánkyní očkování. Jaká byla její největší rozhodnutí v životě a jakou osobností vlastně je Danuše Nerudová, která poslední květnový den potvrdila svou kandidaturu na Hrad? A jak se dříve ke kandidatuře vyjádřila v pořadu Newstrem TV Victory Club?

Přečíst článek

Podobně je na tom jeden z dalších favoritů voleb, fešný Petr Pavel. Také dobře graficky zpracované. V jeho štábu si však usmysleli, že je dobré občas dávat pod fotografie generála ještě jakési citáty, asi poselství světu a národu. To, přátelé, nefunguje. Nepůsobí to autenticky. Nicméně Pavel dokázal na necelých osmi stech příspěvcích získat přes třicet tisíc sledovatelů, solidní číslo.

Marek Hilšer hodně sází na svou rodinu. Na mnoha příspěvcích je se svou ženou a malými dětmi. V bazénu, v parku, na koloběžce. Sázka na děti je dobrá, ale může se vymstít. Nebude senátor Hilšer působit jako člověk, který se straní lidí? Na Instagram také občas jeho tým vypouští místo záběrů ze života jakási hesla. Stejná chyba jako u Pavla. Přesto na 350 příspěvků již nalákal přes deset tisíc lidí.

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Ti, kteří ještě neobjevili potenciál sítí

Senátor Pavel Fischer zvolil zase trošku jinou taktiku. Na Instagramu se často fotí v jakýchsi oficiálních pozicích, při proslovu, na důležitém místě nebo při setkání s důležitým člověkem. Patrně tím chce ukázat, že je důležitý. Bude to pro volby stačit? Za svých 260 příspěvků získal přes pět tisíc sledovatelů. Patrně to budou důležití lidé.

Černým koněm vzadu může být rozpustilý miliardář Karel Janeček. 580 příspěvků, a na nich všechno možné. Janeček s boxerkami na ruce, chodící po laně, s dětmi, stojící na rukách, různá hesla. No, je to matematik, asi to má promyšlené. Snad mu voliči porozumí. Sleduje ho přes 27 tisíc lidí.

Pak jsou tady ostudy prezentace na sociálních sítích. Karel Diviš píše v záhlaví svého Instagramu, že v dějinách zemí nadcházejí chvíle, kdy země potřebuje něco úplně jiného. Ve všech videích trošku deklamuje s prapodivnými tučnými hesly v podkresu. Je to jiné. Zatím získal necelých 650 sledujících.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Možná ještě bizarnější je prezentace šéfa odborů Josefa Středuly. Ten má sice solidních dva a půl tisíce sledovatelů, patrně pro svou funkci šéfa odborů. Nicméně Instagram má plný žánrových fotek. Zasněžená krajina, labutě na nábřeží, schody na Petřín, slunečnice při západu slunce. Pěkné obrázky přehnané přes filtr. Ale proboha, kde je budoucí prezident Středula?!

Fabrikant Tomáš Březina byl celý život muž činu. Postavil přes třicet fabrik, rozumí lidem i dění kolem nás. Vydělal miliardy. Ale práce se sociálními sítěmi? Děs běs. Na svých chabých třicet příspěvků nasbíral něco přes sedm set sledovatelů.

Jak dopadnou volby si každý spočítá sám.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babišovo zmrtvýchvstání. Mašina na vítězství míří na Hrad

Nejsem fanouškem Andreje Babiše. Když koupil Mafru, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, provozuje rádio Impuls a má spoustu jiných mediálních aktivit, z vydavatelství jsem odešel. Nastoupili noví manažeři a Babišem dosazený generální ředitel, který předtím vedl mlékárnu, se mě ptal, proč se my, novináři, proti Babišovi tak bouříme. Odpověď byla pro Babišovy manažery nepochopitelná. Nezávislost. Tu jsme za předchozího německého vlastníka měli. Žádný Němec nám do zpracovávání zpráv a témat nemluvil. Babiš, ač se tvářil jako neviňátko, ano.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezidentem. Od jara naplňuje vítěznou strategii, drahé energie mu jenom pomůžou

Přečíst článek
V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme