Reklama

Dalibor Martínek: Ó, jak jsem dobrý. Zeman v posledním projevu oslavil sám sebe

Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2021
ČTK
Dalibor Martínek

Poslouchat v posledních letech projevy prezidenta Zemana bylo vždy za trest. Vždycky jste věděli, že během řeči přijde okamžik, kdy si bude s někým svým záštiplným způsobem vyřizovat účty. Stalo se to i nyní, při jeho posledním proslovu k národu předtím, než si půjde číst jako důchodce knihy. Tentokrát zúčtoval s jakýmisi nekonkrétními „zakomplexovanými nulami“. Nejkrásnější na celém proslovu však bylo, že byl (snad) skutečně poslední.

Reklama

Ačkoliv prezident avizoval, že to bude tentokrát delší, celé „poselství“ nakonec trvalo jen asi sedmnáct minut. Možná už to je pro Zemana přílišná délka proslovu.

Společenskému dění, které rozčlenil do tří myšlenek, věnoval pouze úvodních pět minut. „Vysvětlil“ minulé rozvíjení vztahů s Ruskem s tím, že nyní již prý zcela a samozřejmě stojí za Ukrajinou. Zmínil energetickou krizi, kde neopomněl účtovat se „zeleným fanatismem“. Tady ho asi doba brzo překoná. A když do třetice mluvil o „zdražování“, stihl se pochválit, jak pěkně obměnil bankovní radu ČNB, tak, aby sazby, které podle něj přispívají k „hypoteční krizi“, již nerostly. To bylo z jeho poselství k národu vlastně všechno.

Na záznam posledního projevu prezidenta Miloše Zemana se můžete podívat zde.

Miloš Zeman

Sbohem a šáteček. Rozloučil se Miloš Zeman ve svém posledním vánočním projevu coby prezident

Co přineslo poslední vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana z Lán? Příští rok v březnu mu končí prezidentský mandát. O jeho nástupci rozhodnou občané už v lednu.

Přečíst článek

Žádné hlubší myšlenky, žádná úvaha o budoucnosti, žádná výzva k národu. Něco ve smyslu, aby byl silný, aby překonal těžké časy, aby hledal hlubší hodnoty. Prostě už nic.

Potom přišla „druhá část“ proslovu, která se nesla v duchu pohádkové postavy Zlatoslava Lockharta, sebestředného a narcistického učitele z Harryho Pottera. Ten v románu napsal knihu Mé kouzelné já. Zeman nám na rozlučku vysvětlil, jak se zasadil o stát, jak je jedinečný a nejlepší.

Připomněl, že ze sedmi procent vytáhl sociální demokracii na 32 procent, a tím k volebnímu vítězství. Potom moudře zprivatizoval banky, které jsou podle něj nyní „možná až příliš zdravé“. Zprofesionalizoval armádu, vytvořil nám krajskou samosprávu. Ano, i tím se dosud ještě prezident chlubí. Že nechal vytvořit ahistorické územní celky s drahou obsluhou, placenou z veřejných peněz. Prý také podnikl celou řadu zahraničních cest, které měly pomoci českému byznysu. Už při tom nezmínil lety soukromým tryskáčem z Číny, nebo že za poslední dva roky téměř nikde nebyl.

Prezident Miloš Zeman

Poslední projev Miloše Zemana: Vláda bude muset sáhnout na daně

Vláda podle prezidenta Miloše Zemana musí přijmout některé daňové návrhy ekonomů, které se týkají příjmů státního rozpočtu. Deficit státních financí je jedním ze zdrojů inflace, uvedl Zeman ve svém vánočním poselství ze zámku v Lánech. Inflaci zařadil vedle ruské invaze na Ukrajinu a energetické krize mezi nejvážnější problémy končícího roku 2022.

Přečíst článek

Nezmínil ani amnestii pro odsouzeného zaměstnance lánské obory, kterou si přisvojil jako své panské sídlo. Ani se neomluvil lidem, že jim na dlouhé roky nechal zavřít Pražský hrad. A jeho láska s Ruskem? To prý jen hájil Čechům levné energie. Možná si někdo ještě vzpomene, jak při návštěvě Moskvy vtipkoval s Putinem na téma, že by novináře nechal postřílet.

Po celou dobu svého hradního působení přitom vedle sebe držel podezřelá individua. Ta mají již jen dva měsíce na to, aby po sobě zametla stopy.

Nejkrásnější větou celého „dlouhého“ krátkého proslovu bylo oznámení, že se prezident po 8. březnu odebere do stařeckého důchodu. Teď už nám zbývá jenom se modlit, abychom příští povánoční proslov neposlouchali v českoslovenštině.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Chtěli by snad nového českého prezidenta vybrat soudci?

Karel Diviš sem, Denisa Rohanová ven. Karel Janeček nikam. Soudci nejvyššího správního soudu nám předvedli dokonalou prezidentskou rošádu. Schválně jsem napsal slovo nejvyšší s malým písmenem na začátku. Měsíc před veřejnou volbou přeházet kandidáty, jedny vyhodit, druhé vrátit do hry, za to si soud nezaslouží velké en.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český prezident Petr Pavel

Dalibor Martínek: Pavel nikdy nebude řečníkem nebo filozofem. Intuici na dobrá řešení ale má

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme