Reklama

Dalibor Martínek: Má Středula šanci stát se prezidentem? Kurzy na jeho vítězství stoupají

Odborový šéf Josef Středula
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Než šéf odborů Josef Středula na výročním kongresu odborů oznámil, že jeho kandidatura na prezidenta je reálná, byl kurz na jeho vítězství u Tipsportu 17:1. Byl na pátém místě, první byl generál Petr Pavel s kurzem 2,4 ku jedné, druhý Andrej Babiš, 3,15:1. Den poté, kdy Středula poprvé reálně přiznal ochotu kandidovat, na něj sázková kancelář zvedla kurz na 14 ku jedné. Posunul se před Danuši Nerudovou na čtvrté místo. 

Reklama

Nerudovou řadila ještě v lednu další sázkovka, Fortuna, dokonce na třetí místo (10:1), hned za Babiše (3:1) a Pavla (3,3:1). Středula byl u ní na devátém místě (22:1) za Karlem Janečkem, kterému bookmakeři laškovně přiřkli kurz 21,21:1 v odkazu na jím prosazovaný volební klíč. V pátek, kdy Středula připustil kandidaturu, byl u Fortuny už šestý (16:1). 

U Chance se drží na děleném pátém až sedmém místě (15:1). Poněkud nesmyslně společně s Miroslavem Kalouskem, který nejenže svou účast ve volbách veřejně skrečoval, ale dokonce překvapivě, jako bývalý pravicový politik, se postavil za Středulovu kandidaturu.

U sázkařských společností Středula stoupá. Jsou jeho šance na prezidenta, pokud se skutečně rozhodne pro oficiální kandidaturu, reálné? Rozhodně nejsou beznadějné.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Jak známo z minulých i předminulých prezidentských voleb, favorité Prahy nevyhrávají. Rozhodují regiony. Z tohoto pohledu je sázkovkami vysoko řazený Senátor Pavel Fischer, který se u nich pohybuje na třetím místě, v nevýhodě. Stejně tak Senátor Marek Hilšer. Taktéž Danuše Nerudová jako bývalá rektorka vysoké školy může být těžko brána jako člověk z lidu. Mimochodem, kam v tomto rozlišení patří Petr Pavel, nikdo neví.

To naopak hraje pro Středulu. Je dlouhá léta veřejným bojovníkem za práva běžných pracujících. Ale na druhé straně, není primitivním křiklounem, jako byl jeho předchůdce v čele odborů Jaroslav Zavadil. Středula je muž moderního střihu, kultivovaný, věcný, používá argumenty. A umí mluvit. Což mu může přinést i řadu hlasů z větších měst, dokonce i z Prahy. Bude to vítězná kombinace?

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Středula by měl jeden klíčový problém. V jeho rajónu se rochní Andrej Babiš. Ten si umí se svým týmem osvojit a vítězně zpracovat každé populární téma. Socialisté, jeho bývalí vládní kolegové, ještě teď pláčou někde v koutě. Středula s Babišem, z nichž ani jeden ještě kandidaturu neohlásil, by se prali o podobný elektorát, takzvaný prostý lid.

Což by mohlo vést k tomu, že oním jazýčkem na vahách by se poprvé mohla stát Praha. Kdyby se právě tito dva dostali do druhého kola, ke komu by se voliči z hlavního města přiklonili?

Babiš ví, že v Praze toho příliš nedokáže. Pražané mu nejsou nakloněni. Ale jako matador politického marketingu by jistě „něco zkusil“. Asi by to nebyla pěkná podívaná. V Praze by svou třetinu urval. Co Středula? Uměl by Pražáky? Má tým, který by vymyslel strategii, a uměl by ji naplnit? To je klíčová otázka. 

Nestačí mít témata a umět mluvit. Sám šéf odborů poznamenal, že by to nebylo jenom o něm, ale o celém týmu. Dobře si tedy uvědomuje, do čeho by se to pustil. Je celkem pochopitelné, že si svou kandidaturu chce ještě rozmyslet. To by měl, a pořádně. Andrej bude připraven.

>>>>>> Další (ne)korektní komentáře Dalibora Martínka čtěte zde <<<<<<

Armádní generál ve výslužbě a jeden z favoritů prezidentské volby v roce 2023 Petr Pavel.

Rok do prezidentských voleb. Sázkovky poprvé věří více Pavlovi než Babišovi

Rok před inaugurací nového prezidenta České republiky považují sázkové kanceláře za favorita třetí přímé volby generála Petra Pavla. Těsně za ním následuje bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V první pětce jsou podle sázkových kanceláří také bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Oficiálně svou kandidaturu zatím potvrdilo více než deset žen a mužů, další se tak chystají učinit v následujících měsících.

Přečíst článek

Josef Středula, prezident ČMKOS

Šéf odborů Středula: Ukrajincům pomůžeme. Ale nikdo je nebude pracovně zneužívat

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou jsme měli domluvený několik dní dopředu. Chtěli jsme probrat platy, mzdy, inflaci a podobně. Ale v noci vtrhli Rusové na Ukrajinu, a téma se změnilo. V Česku pracuje podle oficiálních údajů asi 180 tisíc Ukrajinců. Ve skutečnosti asi mnohem více. „Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy,“ hlásil Středula po schůzce na vládě.  

Přečíst článek

Reklama

Související

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme