Reklama

Dalibor Martínek: Fiala nám radí, ať šetříme. Proč místo toho kvůli cenám energií nevyhlásí nouzový stav?

Dalibor Martínek: Fiala nám radí, ať šetříme. Proč místo toho kvůli cenám energií nevyhlásí nouzový stav?
ČTK
Dalibor Martínek

Porouchala se nám doma myčka na nádobí. Prý čerpadlo. Novou nekoupím. Žena zuří, já říkám, super. Nádobí stejně myla blbě, musel jsem to po ní domývat. Ale hlavně, ušetříme na energiích. I na těch hloupých kapslích tři v jedné. Teď budu mít čistotu nádobí pod kontrolou, budu ho umývat ve dřezu, jako to dělali naši rodiče. Je to energeticky úsporné. Přesně jak nám radí předseda vlády.

Reklama

Fakt, že máme šetřit, nám premiér oznámil ve speciálním projevu. Je to od něj milé, ale asi to ani nemusel dělat. Všichni jsme jaksi pochopili, že bude potřeba šetřit, zvláště na energiích. Kolegyně z práce už má doma patnáct stupňů, a plynový kotel zatím nezapíná. Také ještě vyčkávám, než začnu pálit drahý plyn, za který už teď chodí neskutečné zálohy.

Normálně uvažující lidé šetří, a bojí se pádu do chudoby. Firmy přemýšlejí, jak se vyhnout krachu. Premiér mezitím v televizi radí věci, které každý už dělá. A zvětšuje svůj komunikační aparát. Například se snaží najmout špičkového marketéra Jakuba Horáka, který před pěti lety dostal Piráty do parlamentu.

Horák, jak se o tom rozpovídal na sociálních sítích, má připravit komunikační strategii, aby národu vysvětlil, že vláda dělá v oblasti energií všechno správně. Vlastně v duchu, že my jsme ti hloupí, když dobrodiní vlády nechápeme. Jakub se na vládní zakázku netváří nijak nadšeně. Není se mu co divit, vypadá to na takový komunikační oříšek.

Vládě je po celé její období vytýkána špatná či žádná komunikace. Najmutí špičkového (a nechci spekulovat, jak drahého) Horáka bude patrně reakcí na tuto kritiku, zakládající se v zásadě na pravdě. Vláda by jistě měla svou interakci s veřejností vylepšit, aby se jí náměstí neplnila lidmi. Otázkou je, zda jsou lepší cestou další vícenáklady za marketéry a kampaně. Nebo zda by nebylo lepší cestou činit taková opatření, která by lidé a firmy lépe chápali, reálně je pocítili, a proto vládě důvěřovali.

V Praze protestovaly desetitisíce lidí.

GALERIE: 70 tisíc lidí žádalo na pražském Václaváku demisi vlády. Šlo o proruské síly, řekl Fiala

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Přečíst článek

Když před dvěma lety Babiš vyhlásil kvůli covidu stav nouze, který umožnil zavřít podniky a lidem nasadil roušky, byla tu téměř revoluce. Jen taková česká, tichá. Teď drahé energie lámou lidem a firmám vaz. Vláda má prostředky, jak ceny snížit. Jsou to prostředky drastické, například v režimu nouzového stavu. Proč má mít ČEZ zisk 60 miliard korun? Nemluvě o ostatních domácích výrobcích či dodavatelích energií. Proč má na krizi vydělávat Karel Komárek, majitel Moravských naftových dolů, jeden z dodavatelů energií? Nebo pan Lamich, taktéž miliardář, který distribuuje elektřinu a plyn.

A proč to všechno mají platit spotřebitelé? To se bude Jakubovi na plakátech těžko vysvětlovat. Žijeme ve zvláštní době, době války. A ta si vyžaduje zvláštní řešení. Premiér Fiala zatím přišel jenom se zvláštním projevem. To je málo. Nechává společnost dál strádat, a v televizi mluví o úsporách.

Vláda to má jednoduché, půjčí si na mezinárodních trzích peníze, nyní již za vyšší úrok, ale jede dál. Ale rodina zbankrotovat nemůže. Musí hledat jiné cesty, druhou práci, levné potraviny. Firmy, pokud chtějí přežít, také musejí vymýšlet nouzová řešení, zlevňovat, v nejhorším propouštět. Nemohou si jen tak na dluh najmout marketingového guru, aby je z toho vysekal.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Zbytečná vláda. Nemá směr ani cíl

Mojmír Hampl je prozíravý ekonom. Ne nadarmo byl deset let viceguvernérem České národní banky. Když teď z pozice šéfa rozpočtové rady vlády vydá prohlášení, že vláda nedělá nic k ozdravení veřejných financí, těžko s tím polemizovat. Má pravdu.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry kabinetu, kterou iniciovalo hnutí ANO.í

Fiala: Důvěru si zasloužíme, Česko úspěšně dostáváme z krize. Ústupky Rusům nepřipustím

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme