Reklama

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

exekuce
iStock
Dalibor Martínek

Za první čtvrtletí letošního roku narostl počet nově zahájených exekucí o 11,4 procenta. Za celý loňský rok byl nárůst zahájených exekucí 6,8 procenta. Celkově bylo vloni zahájeno 445 tisíc exekucí. V současnosti je v exekuci asi osm set tisíc Čechů, desetina dospělých.

Reklama

Zná někdo pro dobu krize lepší byznys? S energetickou krizí čísla mohutně narostou. Exekutoři budou mít zlaté časy. Zatímco se statisíce lidí dostanou do bezvýchodné situace.

To už by mohl být dobrý důvod pro vládu, která, zdá se, pořád spí, k nějakému zásadnímu, plošnému opatření v boji s drahými energiemi. Zvyšující se schodek veřejných financí nechť na čas vezme čert. Proti blížícím se osobním tragédiím tisíců lidí má nižší výtlak. Pokud vláda nic neudělá, za chvilku bude řešit sociální kalamitu. I politickou.

Možná nejsme daleko od okamžiku, kdy budou lidé stát dlouhé fronty na polívku, které známe z černobílých obrázků z krize před devadesáti lety. Z obrázků, o kterých jsme si mysleli, že je to dávná minulost. Stejně jsme si po tři generace mysleli, že v Evropě už nikdy nebude válka. Že jsou lidé chytřejší. Možná budeme muset všechny tyto iluze přehodnotit.

Ale zpátky k exekutorům. Jednak je zvláštní, že se jim stále říká soudní exekutoři, ačkoliv jde o soukromé subjekty, které generují obří zisky. Žádná úměra mezi dluhem a trestem. Z třiceti korun je osm tisíc. Z moci úřední. Kdo to má?

Dravci na lovu

Aktuálně je v Česku 155 „soudních“ exekutorů. Zaměstnanců jejich „úřadů“, neboli firem, jsou tisíce. A všichni skvěle prosperují.

Měli jsme v posledních dvaceti letech ve veřejné debatě spoustu podnětů vůči exekutorům. Že lidem berou věci potřebné pro práci, ačkoliv by to dělat neměli. Násilí, nátlak, arogance. Zabavené věci si sami levně kupují, nebo jejich příbuzní. Dokonce i manžel bývalé šéfky exekutorské komory si v dražbě levně koupil v Ostravě byt. Vše prý bylo v pořádku. Předchozí šéf exekutorské komory Juraj Podkonický se díky své „profesi“ patrně stal miliardářem. To je u „úředníka“ poněkud podivné, nebo ne? Jako by exekutoři nějakým záhadným způsobem vypadli z českého právního řádu.

Duh

Milostivé léto se na podzim zopakuje pro část dlužníků

Takzvané milostivé léto, které umožní některým dlužníkům v exekuci splatit vymáhané peněžité závazky bez úroků nebo penále, se na podzim zopakuje. Bude trvat od začátku září do konce listopadu.

Přečíst článek

Výsledkem je, že se jich všichni bojí. Připomíná to státní bezpečnost minulého režimu. Proti té také nikdo neměl šanci, dovolání. Z marginálního prohřešku, třeba nezaplacení poplatku v nemocnici za pár desítek korun se v jejich rukách stává likvidační platba v řádu mnoha tisíc korun. Máme se bát soudních zřízenců? Máme se bát státu? Situace naprosto děsivá.

Byly tady legislativní pokusy omezit kompetence exekutorů, zamezit jejich zvůli. Některé lidskoprávní organizace v čele s Člověkem v tísni proti jejich postupům dlouhodobě vystupují. Kandidát na prezidenta Marek Hilšer se tématu v Senátu věnoval celé čtyři roky. Výsledek? Nic se nezměnilo.

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

Člověče, pomoz si sám

Jak říká Hilšer, „nebyla vůle“. Jakou kouzelnou mocí vládnou exekutoři, že se jim povedlo zařídit, aby zůstávali neomezenými vládci nad osudy lidí? Jsou to snad nějací mágové oplývající nadlidskými schopnostmi? Nebo za tím jsou peníze?

Nejhorší je, že exekutory podporují organizace placené z veřejných peněz. Dopravní podniky, nemocnice, knihovny. Mají poskytovat veřejnou službu za peníze daňových poplatníků. Drobné dluhy ale bez servítek prodávají vymahačům. A své klienty, z jejichž daní a vůle žijí, předhazují dravcům. Hezký obchodní vztah.

Aktuální průšvih s cenami energií roztočí exekuční mašinerii do vyšších obrátek. Zcela neřízený trh dodávání energií dává soukromým dodavatelům obří prostor. Buď zaplatíte nově stanovené ceny, nebo Podkonický… Stát nepomůže, fatálně selhává.

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Přečíst článek

Vláda evidentně není schopná s růstem cen nic dělat. Možná někdy v listopadových fakturách přispěje dodavatelům energií. Otázkou je, jak se tento příspěvek firmám propíše spotřebitelům.

Co budeme dělat? Necháme si tuhle vládu, nebo bude nějaká jiná, lepší? A kdo to bude? Na obzoru není nikdo vidět.

Všichni se tak blížíme kusadlům nenasytných exekučních mravkolvů. Kdo nám pomůže? Vláda? Ta na to nevypadá. Musíme to zvládnout sami.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme