Reklama

Dalibor Martínek: Boj o Prahu. Primátor Hřib byl vždy trochu toporný. Na tahu je teď Čižinský

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta
ČTK
Dalibor Martínek

Jednání o novém vedení pražské radnice opět zkrachovala. Máme tu rekord v době neschopnosti zvolených zastupitelů dohodnout se na složení pražské radnice. Jednání už trvají 73 dní, bez výsledku. A budou trvat dál.

Reklama

Z neúspěchu jednání se obviňují oba klíčoví hráči, kteří spolu mimo jiné sedí ve vládě. Spolu, vítězové voleb v Praze. Což je v zásadě ODS. A Piráti, kteří po čtyřletém primátorování Zdeňka Hřiba skončili ve volbách až na třetím místě. Čili prohráli. To jim ovšem nijak nebrání klást si požadavky. Hřib si patrně myslí, že by měl být primátorem i nadále, že mu to dobře šlo.

Pokud by si to skutečně myslel, pozitivní výsledky jeho vládnutí v Praze lze těžce vysledovat. Myslí snad podporu Tchaj-wanu? To bylo hezké gesto, ale co z něj mají Pražané? Nebo je podle něj úspěchem založení Pražské developerské společnosti, která má přinést městu tisíce nájemních bytů? Ani jeden z nich nebyl zatím postaven. Ani naplánován, je to fikce. Nebo má být tím úspěchem metropolitní plán, tedy územní plán města? Ten také zatím nevzniknul, čímž se výstavba bytů v Praze nekonečně vleče.

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

Nebo je jeho úspěchem mizení jízdních pruhů pro auta? Pražané tak stojí v ranní špičce dlouhé kolony, zatímco v nově vytvořených cyklo pruzích nikdo nejede. Kde jsou ty úspěchy dosud stále ještě primátora Hřiba? Ani lupa na jejich hledání nestačí. Každoročně utracených devadesát miliard korun městského rozpočtu, a skutek utek.

Nicméně, velikostí rozpočtu je možné si vysvětlit tu beraní neústupnost Piráta Hřiba. Sice prohrál volby, ale vlivu se nechce vzdát. Čímž směřuje vítězné Spolu buď do menšinové vlády nad městem, nebo dokonce do spojení s ANO. To by dávalo největší logiku, obě strany by měly na magistrátu hlavního města většinu o jeden hlas. Premiér Fiala to však nechce dopustit, Praha je symbol.

Vltavská filharmonie, Zdeněk Hřib, primátor

Dalibor Martínek: Co je za bojem o Prahu? Piráti nezvládli prohru. A taky 90 miliard korun

Není úplně jasné, co je na výsledné volební situaci v Praze pro Zdeňka Hřiba a Jana Čižinského nepochopitelné. Prostě prohráli volby. Piráti skončili třetí, Čižinského aktivisté čtvrtí. Předběhla je ODS, která si v Praze říká Spolu, druhé je ANO. Tak proč už si pět týdnů kladou lůzři všelijaké podmínky, utvářejí jakési koalice?

Přečíst článek

Ačkoliv v mnoha městech již existují koalice ANO a ODS, v Praze to prostě vedení vítězné strany nedopustí. Co bude dál? Nabízí se jediná možnost. Bez Pirátů. Spolu se spojí s Čižinského projektem Praha Sobě a STANem vedeným v Praze Petrem Hlaváčkem. Dohromady by vytvořili pohodlnou většinu pětatřiceti hlasů.

Hlaváček by moc stál o to, aby zůstal ve vedení města. Čtyři roky kutil územní plán, chtěl by ho dokončit. A pak jezdit po konferencích a chlubit se jím. Čižinský by také rád zůstal u moci. Jeho gesto, které deklaroval po volbách, že vždy půjde s Piráty a nikdy jinak, jednak svědčí o podobném pionýrském naladění šéfa Prahy 7 a pražského šéfa Pirátů. Nicméně, může být rychle zapomenuto. Moc je přece víc než kamarádství.

Hřib si pod sebou uřízl větev. Ještě se bude chvíli vztekat, ale už to bude bez něj. Hlaváček se shodne s každým, teď záleží na Čižinském, jestli překročí svůj stín.

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Zdeněk Hřib: Systém parkování v Praze se úplně změní. A centrum bude jen pro místní

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Praha se rozsekne na dvě města. Vzniknou Pražané první a druhé kategorie

Dalibor Martínek: Praha se rozsekne na dvě města. Vzniknou Pražané první a druhé kategorie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme