Reklama

Kovanda: Česko táhne dolů čipová krize. I tak ale roste ekonomika nad očekávání

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
Škoda Auto
Lukáš Kovanda

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala vyšší než očekávaný růst přesto, že ji rekordním způsobem stahoval dolů propad zahraničního obchodu, který jde na konto zejména automobilek, které se stále perou s čipovým hladomorem.

Reklama

Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí překonal očekávání, když vykázal tempo 3,1 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. V předběžném odhadu uváděl úřad číslo 2,8 procenta. Svůj odhad tedy zpřesněním upravil poměrně výrazně nahoru. Stále se však nejedná o definitivní údaj. Každopádně žádných výrazných změn by již doznat neměl.  

nákupy, ilustrační foto

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,1 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu vzrostla mezičtvrtletně o 1,5 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Na vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se kladně podepsala domácí poptávka.

Přečíst článek

Tempo růstu 3,1 procenta je zhruba o procentní bod vyšší než údaj, s jakým v aktuální prognóze počítá Česká národní banka. Zpřesněný údaj o růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí tak signalizuje, že tuzemské hospodářství letos expanduje výraznějším tempem než pouze 1,9 procenta, jak prognózuje právě ČNB.  

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala vyšší než očekávaný růst přesto, že ji rekordním způsobem stahoval dolů propad zahraničního obchodu. Saldo zahraničního obchodu se totiž meziročně propadlo o rekordních více než 102 miliard korun.  

Na vině je zejména propad automobilové výroby, a tedy i příslušného exportu, který souvisí s mezinárodní logistickou krizí, specificky pak zejména s takzvaným čipovým hladomorem. Za dramatickým propadem salda zahraničního obchodu je ale také prudký meziroční nárůst cen ropy na světových trzích. Zatímco loni ve třetím čtvrtletí se průměrná cena pohonných hmot v ČR pohybovala kolem 27,80 koruny za litr, jak vyplývá z údajů CCS, letos ve stejném období roku to bylo o takřka pět korun na litr více. A to navzdory letošnímu snížení spotřební daně z motorové nafty. Česko jako čistý dovozce ropných produktů pochopitelně při růstu světových cen ropy vykazuje za jinak stejných podmínek snížení salda zahraničního obchodu.   

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Špicar: V autoprůmyslu se zřejmě naplní černé scénáře

Omezování či přímo zastavování výroby v automobilovém průmyslu ovlivní celou českou ekonomiku a krize kvůli nedostatku čipů potrvá měsíce. Jsou dvě cesty, jak z ní vybřednout. „Je to kurzarbeit, tedy podpora krátkodobé nezaměstnanosti u dlouhodobých, stabilních zaměstnavatelů. Než bude notifikovaný, můžeme vyzkoušet osvědčený Antivirus. A za druhé dlouhodobým systémovým řešením nedostatku pracovní síly na českém trhu práce je digitalizace, automatizace a robotizace,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Přečíst článek

Záporný příspěvek zahraničního obchodu k výkonu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí ovšem více než kompenzovaly kladné příspěvky spotřeby domácností i vlády a také investic. Spotřebu domácností povzbuzovalo letošní takzvané zrušení superhrubé mzdy, tedy de facto snížení daně ze mzdy zaměstnanců, dále pak realizace spotřeby odkládané během pandemických uzavírek a konečně také realizace spotřeby realizované z opatrnostních úspor tvořených z popudu obav z vážného zhoršení ekonomické situace v důsledku pandemie.  

Za celý letošní rok česká ekonomika přidá 2,8 procenta. I ke konci roku ji stahují a budou stahovat dolů překážky mezinárodního obchodu a rovněž další vlna covidové pandemie, která nepříznivě doléhá zejména na sektor služeb, pohostinství a ubytování.  

Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu

Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.

Přečíst článek

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

 

Reklama

Související

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Přečíst článek
Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme