Reklama

Burzovní analytik: Atraktivně se teď jeví akcie menších firem. Hlavně těch z Německa

Burza ve Frankfurtu
ČTK
 nst
nst

„Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné,“ píše ve svém komentáři akciový analytik společnosti BHS Timur Barotov.

Reklama

Zpětně je relativně snadné si odůvodnit rally na hlavních evropských akciových indexech od konce roku 2022. Hlavními činiteli byly pozitivní makroekonomické zprávy a silné poklesy valuací z předchozího roku. Ačkoli není vyloučené, že se makroekonomická situace bude nadále zlepšovat, poměr rizika ku ziskům podle našeho modelu je v současnosti relativně neatraktivní.

Pomyslný bezpečnostní polštář, který existoval v podobě nižších valuací a pesimistického sentimentu je nyní značně malý. Spoustu investorů se nechalo unést silným růstem a přidalo se do akciové rally i přes seriózní růst inflace a úrokových sazeb. V průměru se tak valuace evropských akcií pohybují na horní hranici historického rozpětí P/E poměru. Ačkoli samo o sobě toto nepředstavuje důvod pro pokles cen akcií v následujících měsících, další růst cen by byl ospravedlněn pouze lepšími zisky a celkově ekonomickou situací. Jakékoli zklamání v těchto oblastech tudíž snadněji povede k odprodeji.

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Lídrem v letošní rally na akciových trzích byly cyklické sektory a překonaly tak výkonnostně své defenzivní protějšky o zhruba 20 procent. Historicky takováto dynamika předznamenávala začátek nového hospodářského cyklu, který pokračoval v dalším růstu cen cyklických akcií.

Zisky firem budou klesat

Ovšem méně povzbudivý je fakt, že ekonomika eurozóny v současnosti čelí rizikům plynoucích z boje proti vysoké inflaci. Zisky společností v období zpomalující ekonomické aktivity mají tendenci výrazně klesat. Zatím jsme tento efekt u cyklických akcií neviděli. Inflace v eurozóně je v brzké fázi dezinflace a lze předpokládat, že v dalších měsících dojde ke stlačení marží společností.

Mnoho technických indikátorů, které v minulosti správně předvídaly recese, jsou nyní v recesním teritoriu. K nejpopulárnějším patří křivka rozdílu výnosů mezi 10letým a 3měsíčním vládním dluhopisem Spojených států. V současnosti je tato křivka výrazně pod nulou, což obvykle značí recesi a období jejího růstu obvykle bývá pro aktiva obdobím nejbolestivějším. Prozatím ale jenom stagnuje zhruba na stejné úrovni. Evropská a americká ekonomika jsou vysoce integrované a jakýkoli šok americké ekonomiky výrazně ovlivní i tu evropskou.

Charlie Munger

Jak být úspěšným investorem? Zásadní jsou tři věci, míní 99letý parťák Warrena Buffetta

Miliardář Charlie Munger je desítky let nejbližším partnerem a pravou rukou kultovního investora a aktuálně pátého nejbohatšího obyvatele planety Warrena Buffetta. Nyní 99letý parťák o sedm let mladšího Buffetta se rozhodl podělit o své letité zkušenosti v dopise akcionářům mateřského podniku obou investičních lídrů Berkshire Hathaway před valnou hromadou firmy – a učinil tak s vtipem a moudrostí, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Menší podniky v Německu stojí za pozornost

Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by tak měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné. Pokud dojde k oživení evropské ekonomiky, tyto tituly nezůstanou nečinně čekat. Této třídě aktiv by také mohlo pomoci posilující euro a klesající inflace, což je nyní předpokládaný trend od budoucna. Oba faktory měly historicky pozitivní vliv na ceny těchto akcií, což vedlo k vyšší výkonnosti oproti větším společnostem. Atraktivně jsou naceněné například menší podniky v Německu.  

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Socha býka na Wall Street

Týden tradera: Index S&P 500 zažil solidní katapult a ČNB zariskovala

Přečíst článek
video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme