Reklama

Benzinky přepalovaly ceny paliv. Fiala se jim chystá zastropovat marže

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Středopravá Fialova vláda zřejmě zastropuje marže pohonných hmot. Jde o krok, na nějž si netroufla ani levicová ČSSD.

Reklama

Ministerstvo financí navrhuje zastropovat marže čerpacích stanic a distributorů pohonných hmot. Činí tak v reakci na výsledek červencového sledování marží. Ta se v případě benzínu a nafty pohybovala v průměru pro oba druhy pohonných hmot kolem úrovně 5,50 koruny na litr. Přitom v lednu a v únoru, před ruskou invazí na Ukrajinu, se marže benzínu pohybovala kolem 2,60 koruny na litr a marže nafty kolem 3,40 koruny za litr.

Marže čerpacích stanic začalo ministerstvo sledovat už letos na jaře. Tehdy se poprvé objevily pochybnosti, že si čerpadláři marže nadsazují a zneužívají tak výkyvů na trhu s ropou a velkoobchodně prodávanými palivy, které nastaly v důsledku zmíněné ruské invaze a souvisejících sankčních opatření Západu.

Drahý benzin

Čerpací stanice si v červenci účtovaly nepřiměřené marže, ukázaly kontroly

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni, řekl mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš Weiss. S kontrolami bude MF pokračovat nejméně do konce září.

Přečíst článek

Už ve své první reakci na předběžné výsledky červencového šetření marží tuzemské ministerstvo financí vyjádřilo určitém pochybnosti o tom, že marže byly stanovovány přiměřeně. V návaznosti na to začali čerpadláři v obavě ze zastropování marží, jímž vláda pohrozila, své nadměrné zisky až překotným tempem snižovat. Za poslední měsíc tak například benzín zlevnil dle údajů CCS takřka o nevídaných 6,60 koruny na litr

Zlevňování pohonných hmot bylo totiž v posledních týdnech poměrně rychlé i v porovnání s poklesem cen ropy na světových trzích a v porovnání s poklesem cen paliv na surovinové burze v Rotterdamu. Toto rychlé „vyfukování“ červencových marží však čerpadlářům, příp. distributorům, jak vidno, nakonec podle všeho nebude nic moc platné.

Své marže si totiž čerpadláři v červenci přefoukli tak moc, že je už ani jejich překotné „vyfukování“ nezachrání. Tak moc si „namíchli“ vládu, že i když ta se označuje za středopravou, paradoxně se pravděpodobným zastropováním marží uchýlí k levicovému opatření, na nějž si netroufla ani strana typu ČSSD.  

Ceny benzínu a nafty padají. Skokové zdražení ale přijde na přelomu září a října

Cena benzínu míří pod 40 korun, čerpadláři „vyfukují marže“, ropa padá. Pohonné hmoty jsou ale stále v Česku netradičně dražší než Chorvatsku.

Přečíst článek

Drahý benzin

Na maržích na benzínu rejžují ropné firmy i v Německu

Ceny benzinu v Německu se nyní při porovnání s cenami ropy a kurzem dolaru nacházejí na příliš vysoké úrovni. Uvedl to podle listu Bild německý autoklub ADAC. Na vysokých cenách benzinu podle listu vydělávají ropné společnosti, jejichž ziskové marže u rafinerských aktivit se podle autoklubu ADAC od začátku roku více než zpětinásobily.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme