Reklama

Akcie majitele dolu Turów se staly největším propadákem varšavské burzy

Hnědouhelný polský důl Turów
ČTK
Lukáš Kovanda

Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.

Reklama

Pokles akcií PGE se na první pohled může zdát překvapivý. Vždyť přece dohoda týkající se dolu Turów, kterou včera uzavřely polská a česká vláda, by měla být příznivou zprávou. Jenže ta se v ceně akcií PGE projevila už ve čtvrtek, kdy vyšlo najevo, že dohoda obou vlád je na spadnutí. Akcie PGE ve čtvrtek rostly o více než šest procent, nejvýrazněji od loňského dubna.

Včerejší propad je zapříčiněn růstem cen emisních povolenek. Ty jsou zátěží pro celý evropský uhelný byznys.

důl Turów
video

GALERIE: Podívejte se, jak vypadá polský důl Turów, kterému vláda ustoupila za miliardu korun

Zlikvidovalo se kvůli němu několik obcí. Hnědouhelný důl na hranici s Českem vypadá jako obří kráter. Kolem prosakuje voda, která trápí obce na Liberecku. Podívejte se, jak vypadá sporný důl.

Přečíst článek

Čtvrteční růst akcií PGE se ovšem nezdál být zase tolik opodstatněný, neboť vlastně nikdo nevěřil, že by polská vláda důl a přilehlou uhelnou elektrárnu zavřela. A související pokuty neplatí PGE, ale Polsko. Propad akcií vlivem zdražujících povolenek má tedy větší opodstatnění, než jaký měl růst vlivem dohody, protože dopad zdražujících povolenek na byznys PGE je mnohem bezprostřednější.   

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvedla úrokové sazby, jsou nejvyšší za 20 let. Inflace bude 8,5 procenta

Bankovní rada České národní banky navýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta. Ve stejné výši se základní úroková sazba naposledy pohybovala v lednu 2002, tedy před 20 lety. Centrální banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. Odhad průměrné letošní inflace zvedla na 8,5 procenta.

Přečíst článek

Cena emisních povolenek EU včera vystoupala na nový historický rekord, 97,50 eura za kus, když nakonec obchodování uzavřela na 96,45 eura za kus, nejvyšší uzavírací ceně historie. Je zřejmě už jen otázkou nejbližších obchodních dní, kdy bude překonána psychologická úroveň 100 eur za povolenku.

Jen v letošním roce stoupla cena povolenek o dalších 20 procent, meziročně je pak o zhruba 150 procent výše. Takto enormní nárůst ceny za povolení spalovat uhlí a vypouštět související emise skleníkových plynů je pro PGE ránou, jež rychle „maže“ příznivý dopad dohody o Turówu.

Reklama

Související

Hnědouhelný důl Turów

Česko trvá na úhradě desítek milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme