Reklama

Zpět nad nulou. Německé dluhopisy už zase nesou kladné výnosy

Německo, trading, ilustrační foto
iStock

Nastává přelom na pokřiveném dluhopisovém trhu. Po třech letech záporných sazeb, kdy investoři státu ještě platili za to, že směli financovat jeho dluh, se výnosy německých dluhopisů vrací do kladného pásma. Desetileté dluhopisy německé vlády se poprvé od května 2019 dostaly fous nad nulu. Jejich růst odráží rekordní inflaci a oživování ekonomiky v eurozóně a s tím související vyhlídky na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), píší agentury Reuters a Bloomberg.

Reklama

Záporné výnosy u dluhopisů znamenají, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze. Investoři negativní výnosy u německých dluhopisů v posledních letech akceptovali kvůli mimořádně uvolněné měnové politice ECB zahrnující negativní depozitní sazby i kvůli úvěrové spolehlivosti Německa.

Přístav v Hamburku

Německo se zotavuje z covidu. Největší evropská ekonomika loni vzrostla o 2,7 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce zvýšil o 2,7 procenta, uvedl ve své předběžné zprávě spolkový statistický úřad. Ekonomika se tak vrátila k růstu po předloňském propadu o 4,6 procenta, za kterým stály negativní hospodářské dopady koronavirové pandemie.

Přečíst článek

Výnosy u desetiletých dluhopisů německé vlády, které jsou považovány za klíčový ukazatel pro celou eurozónu, ve středu podle agentury Reuters vystoupily až na 0,009 procenta. V březnu 2020 tyto výnosy kvůli obavám ze šíření koronaviru sestoupily až na minus 0,91 procenta, upozornila agentura Bloomberg.

ECB minulý měsíc oznámila, že na konci března ukončí nákupy dluhopisů v rámci svého nouzového pandemického programu PEPP, který má k dispozici 1,85 bilionu eur (zhruba 45 bilionů korun).

„Výnosy (u dluhopisů německé vlády) budou muset stoupnout výrazně nad hranici nula procent,” uvedla analytička Althea Spinozziová ze společnosti Saxo Bank. Upozornila, že růst výnosů u dluhopisů, který zvyšuje náklady na správu dluhu, bude pro některé evropské země znamenat problémy.

euro slaví dvacet let (ilustrační foto)

Euro v peněžence slaví dvacet let. Je k čemu blahopřát?

Se začátkem roku 2022 si svět připomněl dvacáté výročí hotovostní podoby společné evropské měny euro, která ve své podstatnější, bezhotovostní formě spatřila světlo světa ještě o tři roky dříve. Za svá léta existence se rozhodně nemusí stydět, zvláště jedná-li se stále o experiment hospodářské a měnové unie (EMU), v němž se ekonomické racio musí popasovat se silnými politickými zájmy a motivy.

Přečíst článek

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Eurobankovky, ilustrační foto

Euro oslavilo dvacet let. Jednotná měna po covidu už nebude, co bývala

Jak se za dvacet let fyzické existence eura vyvíjel jeho kurs ke koruně? A jak s ním zamával covid? Má pro Česko ještě vůbec smysl vstupovat do eurozóny a jak to bude s jednotnou měnou dál? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme