Reklama

Ženy se bojí rozchodu, protože se neuživí. Fondee chce pomáhat ženám v investiční gramotnosti

Fondee, zleva Pavlína Louženská, Laureen Holge a Eva Hlavsová
Tereza Zavadilová/Newstream
Tereza Zavadilová

Zakladatelka investiční platformy Fondee Eva Hlavsová a spol spouští sérii seminářů Finanční wellness pro ženy.

Reklama

Padesát procent žen si myslí, že by se po rozchodu s partnerem neuživilo. 78 procent žen nemá žádnou finanční rezervu. A na důstojný důchod má plán jen 14 procent žen. Toto jsou výstupy průzkumu, který si nechala udělat investiční platforma Fondee. Výsledky motivovaly zakladatelku Evu Hlavsovou k programu Finanční wellness pro ženy. "Bude to série setkání s ženami i v jiných městech mimo Prahu, chceme si s ženami povídat o investování, chceme zjednodušit a zprostředkovat peníze všem, " uvedla Hlavsová. Podle ní je stále obrovský rozdíl, jak Češi přistupují k penězům zde a na Západě - tam si i mladí lidé už při nástupu do zaměstnání začínají spořit na penzi. 

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Přečíst článek

Podle Pavlíny Louženské, která se na projektu wellness také podílí, jsou investice pro ženy dosud tabu. Právě proto řada žen neodejde ani z nefunkčního vztahu, protože se bojí, že si samy s penězi neporadí. Laureen Holge, COO ve Fondee říká, že jen 16 procent žen aktivně řeší peníze. 

Laureen Holge, Fondee Tereza Zavadilová/Newstream

Kořeny toho, proč mají ženy nízkou investiční i finanční gramotnost, jsou historické i psychologické.  Ženám v komunikaci o penězích brání ostych, zvyklosti z výchovy, oddělené rozpočty v domácnosti a malý přehled o rozpočtu. Speficikem je i to, že ženy narozdíl od mužů považují schopnost řešit peníze za odbornou znalost - 45 procent žen si myslí, že investování nerozumí a 82 procent má za to, že aby člověk mohl investovat, musí dobře rozumět trhům.  Dokonce 45 procent žen si mysl,í že aby člověk invetovat, musí mít povahu jako je Vlk z Wall Street, že investování je doména mužů a investice jsou jen pro bohaté. 

Co by tedy měly ženy u svých peněz řešit?  Je to 5 kroků:

získej přehled

zajisti si finanční polštář

začni plánovat své finance

investuj a dostaň se ke svým cílům

mluv o tom se svými kamarádkami

Ideální rozčlenění soukromého rozpočtu je pravidlo 50:30:20, tedy rozdělit peníze z padesáti procent na nutné náklady, třicet procent na další potřeby a dvacet procent do investic. Na důchod experti doporučují ukládat 10 až 15 procent příjmů, pokud člověk peníze aktivně a dlouhodobě investuje, odkládaná měsíční částka nutná k důstojnému stáří nemusí být tak vysoká. 

Ženy v byznyse

Pešková, Ferancová, Nerudová, Horská. Podívejte se, kdo jsou nejvlivnější ženy ve finančním světě

Přinášíme exkluzivně unikátní přehled 53 bankéřek, ekonomek, manažerek a dalších dlouhodobě vlivných žen sektoru financí v Česku. Podívejte se na ně v galerii #Finženy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Každá další generace je sebevědomější. Vzdělání a podpora vedou ženy k finanční nezávislosti, zaznělo na setkání Klubu žen

Přečíst článek

Andrea Olejárová z Mondelēz: Ženy musí převzít odpovědnost za své finance a investovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme