Reklama

Zelené investice jsou příležitost, věří svět. Češi to vidí jinak a mohou vydělat miliardy

ESG, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Udržitelnost se stává čím dál důležitějším kritériem pro investory. Velké společnosti začínají výrazně rozšiřovat své zelené portfolio a opouštějí „špinavé“ byznysy. To paradoxně může být prostor pro velké tuzemské hráče, kteří mají mezinárodní ambice, naznačuje například plán miliardáře Pavla Tykače. 

Reklama

Rok 2021 se stal rokem zelených investic. Do udržitelného byznysu splňujícího takzvaná ESG kritéria se loni napumpovalo kolem 120 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek investic předchozího roku. 

„Klimatická rizika jsou investičními riziky, proto se ESG v BlackRocku intenzivně zabýváme, investujeme do udržitelného byznysu a pomáháme klientům s takzvanou tranzicí,“ prozradila na konferenci Investiční výhledy 2022 Ewa Jackson, specialistka na udržitelné investování v největším investičním fondu světa BlackRock, který investuje přes 10 bilionů dolarů.  

ESG, ilustrační foto

Investice českých firem do ESG: V průměru vydají 27 milionů v průběhu pěti let

Investice do efektivního využití energie, recyklace a využití vody jsou podle průzkumu agentury Ipsos mezi českými firmami klíčové oblasti ESG. Udržitelnost je podle šéfů tuzemských firem zčásti zátěž, ale také příležitost pro rozšíření zákaznické základny.

Přečíst článek

„Vidíme, že udržitelné společnosti loni rostly více než dvakrát rychleji než ty ostatní,“ dodala. Zároveň prozradila, že BlackRock se chystá v následujících pěti letech zdvojnásobit svou expozici právě ve firmách splňujících kritéria ESG, které by měly postupně představovat 37 procent všech investic. 

Že se tento globální fenomén projevuje už i v českém byznysu potvrdil například specialista na fúze a akvizice v poradenské společnosti KPMG Igor Mesenský. „Kritéria ESG mohou být důvodem poklesu ceny firmy, nebo dokonce důvodem pro ukončení jednání o prodeji,“ připomněl Mesenský s tím, že zatím se jedná zejména o případy, kdy kupcem firmy je zájemce ze starého jádra Evropské unie, který navíc má úvěr od některé z tamních bank.  

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

Právě ty jsou totiž momentálně v Evropě hlavním aktérem zeleného investování. To se pak podle hlavního ekonoma Generali Holdingu CEE a exguvernéra České národní banky Miroslava Singera letos změní a zelená kritéria se rozšíří do daleko více sektorů. 

Problémy s kapitálem pro malé firmy 

Velký problém může přitom nastat pro malé a střední firmy, upozorňuje šéf pražské burzy Petr Koblic. „Velké firmy si mohou dovolit investovat jakékoli prostředky na to, aby působily zeleně. Naopak malé a střední firmy mohou mít problém i s povinným reportingem plnění ESG kritérií, které přijde v následujících letech.“  

Ještě větší problém pak bude, že pokud budou investice podmíněné právě reportingem a dodržováním udržitelnosti, malé firmy mohou zásadním způsobem přijít o dostupné peníze. „A zase vše získají velké korporace. To je přitom v přímém rozporu toho, co Evropská unie hlásá a požaduje,“ dodal Koblic. 

Mileniálové, klimatická stávka, ESG, zelená budoucnost

Průzkum: Mileniálové vidí v ESG práci snů, investoři budoucnost

Mladé generace označované jako mileniálové a Generace Z jsou hlavním motorem změny v myšlení globálních i tuzemských firem týkající se jejich společenské odpovědnosti. Každý třetí člověk ve věku 18 až 35 let by nepracoval ve firmě, která podle něj nemá odpovědný přístup ke světu a dvě pětiny mileniálů by upřednostnilo před jiným takového zaměstnavatele, který více dbá na udržitelnost, úctu k přírodě a celé společnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.

Přečíst článek

S tím souhlasí i Singer, podle nějž jakákoli regulace trhu vždy v důsledcích p‚odporuje růst velkých firem. „Přináší monopolizaci odvětví. Na trzích proto ESG povede k vyšší výnosnosti velkých firem, protože tam je zastoupení velkých firem větší než v reálné ekonomice.” 

Sázka na uhlí? 

Ukazuje se tak velký rozpor mezi směřováním vyspělých ekonomik a velkých investorů a tuzemských hráčů. Koblic i Mesenský připomínají problém s IPO, kterému kvůli svému byznysu čelila Česká zbrojovka.  

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

ESG a chování velkých hráčů však nemusí nutně znamenat jen prohru tuzemského byznysu, naopak klidně i jeho výraznou výhru. Přinejmenším tu finanční. Vsadit se na to nyní pokouší například nově vzniklá skupina Sev.en Global Investments, kterou postavil uhlobaron Pavel Tykač. Právě tento investiční vehikl, jehož letošní obrat by měl činit 1,3 miliardy eur, chce Tykač využít pro expanzi v zahraničí. A bude cílit právě na společnosti, které by kvůli podstatě svého byznysu mohly čelit odlivu institucionálních investorů. 

„Vnímáme, že privátní kapitál nachází nejlepší uplatnění tam, kde začíná být cítit nedostatek institucionálních peněz. O řadu sektorů totiž ztrácejí investoři zájem, protože jsou často nešťastně nálepkovány jako nedostatečně ‚zelené’, udržitelné nebo sociálně rovné,“ vysvětluje šéf Tykačovy nově vzniklé skupiny Alan Svoboda.  

„Přitom jsou pro rozvoj ekonomiky a její úspěšnou transformaci mohou tyto sektory být i nadále klíčové. Vidíme, že takových příležitostí se objevuje a bude objevovat stále více,“ dodal Svoboda. 

>>>>>> Zajímáte se o udržitelné investování? Čtěte naši rubriku ESG <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Asociace venture kapitálu ocenily transakce roku. Zabodoval Čuprův Rohlík i slovenské Photoneo, které učí roboty vidět a myslet

Přečíst článek
Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme