Reklama

Zdražilo všechno kromě lihovin. Nárůst cen je rychlejší, než se předpokládalo

Pečivo podraží
ČTK

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.

Reklama

Analytici čekali pomalejší růst mírně nad 13 procenty. Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 1,8 procenta byl dán zejména dražším bydlením a potravinami.

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému dubnu o 14,2 procenta. Bylo to nejvíce za poslední tři desetiletí, kdy v prosinci 1993 meziroční růst cen dosáhl hodnoty 18,2 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 15,3 procenta a ceny služeb o 12,1 procenta.

V cenách vynakládaných za bydlení meziročně zdražila elektřina o 30,1 procenta, zemní plyn o 44,2 procenta, tuhá paliva o 24,1 procenta a teplo a teplá voda o 17,5 procenta. Růst byl ve všech případech vyšší než v březnu. Nájemné se v dubnu zvýšilo o 4,5 procenta, vodné o 5,3 procenta a stočné o 6,4 procenta.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zasáhla inflační smršť, inflace je nejvyšší od roku 1993. Poškodí i střední třídu

Dubnová míra inflace v ČR opět všem vyrazila dech. Jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziročně činí 14,2 procenta, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíčně inflace činí 1,8 procenta.

Přečíst článek

Nejrychleji zdražovalo bydlení a odívání

Rychlejší než v březnu byl dubnový meziroční růst také u potravin. Například mouka v dubnu meziročně zdražila o víc než polovinu, maso o 11 procent, polotučné trvanlivé mléko téměř o třetinu, vejce o víc než 14 procent a cukr o víc než čtvrtinu. Chleba byl tak proti loňsku dražší o víc než 20 procent, cena másla stoupla o 31,6 procenta a brambor o 19,2 procenta.

Ceny lihovin naopak proti loňskému dubnu klesly o 4,1 procenta, u vína se nezměnily a u piva vzrostly o dvě procenta. Růst cen stravovacích služeb zrychlil na 19,5 procenta. Auta zdražila meziročně o téměř 14 procent a pohonné hmoty a oleje o 41,5 procenta. „Ceny oděvů vzrostly o 21,4 procenta a obuvi o 15,2 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Vietnam trh

Globální nárůst cen potravin může vyvolat nepokoje, jako první je na ráně jihovýchodní Asie

Ve světě stoupá riziko sociálních nepokojů kvůli razantně stoupajícím globálním cenám potravin. Týká se to zejména jihovýchodních států Asie, jako jsou Filipíny nebo Vietnam, varuje sdružení tamních států ASEAN, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

„Dubnová data představují další, již spíše pravidelnou, studenou sprchu pro všechny, kdo věřili v brzké uklidnění. Silné meziroční cenové přírůstky velkým překvapením být nemohly, na ty už si Česko ostatně muselo zvyknout. Horší zprávou je pokračující silná meziměsíční dynamika a také skutečnost, že se inflace dále rozlévá i mimo kategorie, které jsou přímo ovlivňovány situací na globálních trzích,“ uzavírá ekonom Vít Hradil.

Rohan City, stavba

Štěpán Křeček: Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování, nemovitosti mohou zlevňovat

Stavební produkce v březnu zaznamenala meziroční růst o 8,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 6,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství vzrostla dokonce o 14,7 procenta.

Přečíst článek

ČEZ, ilustrační foto

Zisky ČEZ překonaly odhady. Na akcionáře čeká rekordní dividenda

Skupina ČEZ v první čtvrtletí letošního roku vydělala 26, 7 miliard korun, v příštím roce čeká na akcionáře rekordní dividenda, píše společnost na svém webu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme