Reklama

Zaplatí, nezaplatí? Dnes se ukáže ochota Moskvy splácet svoje dluhy

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Petra Jansová

Sankce uvalené na Ruskou centrální banku kvůli invazi na Ukrajinu zablokovaly podstatnou část devizových rezerv Ruska. Země by se tak poprvé od 90. let mohla dostat do situace, kdy nebude schopna svoje závazky splatit v zahraniční měně. To, že k tomu dojde, předpovídá čím dál víc ekonomů, upozorňuje server CNBC. Už dnes se ukáže, zda Moskva dostojí svým závazkům a vyplatí úroky v hodnotě 117 milionů dolarů.

Reklama

Ratingové agentury upozorňují na to, že nesplácení dluhu ruské vlády a korporací, je velmi pravděpodobné. Poprvé od roku 1998 by došlo na to, že Rusko nesplní svoje závazky, a bylo by to vůbec poprvé od roku 1918, kdy Moskva nesplatí dluh v cizí měně, upozorňuje server CNBC.

Rusku zřejmě nepomůže ani snaha o zmírnění dopadu zmražení devizových rezerv. Ruská centrální banka již dříve vydala nařízení, že klienti můžou ze svých cizoměnových účtů vybrat maximálně 10 tisíc dolarů hotovosti a zbytek už jen v rublech.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Na splacení dluhů Moskva má

Už dnes (ve středu 16. března) má přitom ruská vláda zaplatit úroky ze dvou emisí státních dluhopisů ve výší 117 milionů dolarů. Zítřek proto ekonomové vyhlížejí s určitou nejistotou.

„Již ve středu uvidíme, jak se Rusko zachová ohledně splácení svých závazků. Problémy mohou nastat především při splácení v cizích měnách, kterých má ruská ekonomika zoufalý nedostatek. Snazší bude splácení v rublech, které si může Rusko v případě potřeby dotisknout,“ uvedl již dříve pro Newstream Štěpán Křeček z BHS.

Ruský ministr financí Anton Siluanov uvedl, že vláda hodlá některé své závazky pokrýt z rezerv v čínských jüanech. Moskva dále uvedla, že závazky vůči věřitelům z nepřátelských zemí bude plnit v ruských rublech – měně, která od začátku války na Ukrajině významně oslabila.

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

„Ač některé ruské dluhopisy, především ty vydané po roce 2018, je možné splácet v ruských rublech, těch středečních se to netýká,“ uvedl William Jackson, hlavní ekonom společnosti Capital Economics.

Celkový dluh, ať už ruské vlády nebo ruských společností včetně Gazpromu, Lukoilu nebo Sberbank, dosahuje podle agentury Bloomberg výše kolem 150 miliard dolarů. „Větším rizikem je dluh ruských orporací vůči zahraničí, který je čtyřikrát vyšší než dluh státu,“ dodává Jackson.

Cestou je konfiskace ruských devizových rezerv

I podle Křečka má Rusko zatím dostatek prostředků, aby své závazky zaplatilo. „Případné nesplácení tedy nebude známkou toho, že by Rusko své dluhy platit nemohlo. Pouze to bude značit, že je splácet nechce,“ míní Křeček. 

Podle něj se ale schopnost Ruska plnit svoje závazky může v řádu měsíců změnit. Ruská ekonomika se dostane do hluboké krize, takže se sníží i její schopnost splácet dluhy. Na co již upozorňují i ratingové agentury, které skokovým způsobem snižují Rusku rating.

Moskva, ilustrační foto

Všude je cítit strach z toho, co bude, říká Moskvanka. Bojí se, že přijde o práci

Dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu se začínají projevovat na každodenním životě Rusů. Dramaticky se zdražují běžné potraviny, i elektronika. Problém je i s léky, upozorňuje CNN. „Nevíme, co bude dál,“ bojí se běžní Rusové.

Přečíst článek

V případě nesplácení závazků bychom měli uvažovat nad tím, zda zmrazené rezervy Centrální banky Ruské federace bude možné konfiskovat, abychom mohli uhradit ztráty, které ruská agrese způsobuje. Tímto způsobem by se daly odškodnit případné nesplacené dluhy Ruska. Rovněž by se daly sanovat škody při možném znárodňování majetku v Rusku a šlo by i financovat obnovu Ukrajiny,“ uzavírá Křeček.

Silicon Valley

Silicon Valley se snaží zbavit ruských investorů, omezuje byznys v Rusku

V západním světě začal lov na majetky ruských oligarchů a vrcholných politiků zapsaných na sankční seznamy, v ikoně technologického světa, kalifornském Silicon Valley, mají složitější problém. Tamní firmy se chtějí zbavit svého ruského investičního stínu nad sebou. Není to vůbec jednoduché, ve hře jsou vysoké sázky. Loni podle dat společnosti PitchBook ruští investoři kromě rozdávání hotovosti firmám s rizikovým kapitálem nalili devět miliard dolarů přímo do startupů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Panický výprodej, tištění peněz a inflace

Druhý březnový týden byl pro investory a obchodníky opět výživným. Zejména ceny komodit se úplně zbláznily, ropa atakovala hodnoty kolem 135 dolaru za barel (Brent), plyn také nezahálel a jeho cena se na krátký čas podívala až na hodnoty kolem 345 eur za megawatthodinu. Takto silné energetické nabídkové šoky světové ekonomiky dlouho nepamatují a za vším hledejme probíhající konflikt na Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Sáhne Rusko místo dolaru po rublech? Pokud ano, zbankrotuje už dnes

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme