Reklama

Rostoucí počet smluv stavební spoření nezachrání. Objem úvěrů spadl o třetinu

Ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně. Zároveň spořitelny uzavřely 312 500 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání nárůst o 12 procent. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Reklama

Pokles úvěrů je podle dřívějšího vyjádření Asociace českých stavebních spořitelen především statistickým důsledkem loňských čísel, tedy vysoko nastavenou srovnávací základnou. Loni spořitelny poskytly úvěry za rekordních zhruba 110 miliard korun. Navíc pokles úvěrů podle asociace není zdaleka tak silný jako v případě hypotečních úvěrů.

Současná vláda se přitom rozhodla při debatě o státním rozpočtu na příští rok otevřít diskuzi o omezení nebo úplném zrušení státní podpory stavebního spoření. Ze státního rozpočtu na podporu stát posílá ročně kolem čtyř miliard korun. Za rok 2021 to bylo 4,2 miliardy korun. Omezení podpory by podle asociace vedlo k poklesu zájmu klientů o vklady ve stavebních spořitelnách. To by následně znamenalo pokles nabídky úvěrů na bydlení.

Stavební spořitelny totiž poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny

Šéf Asociace stavebních spořitelen: Češi bydlet potřebují, ale mnozí už na to nemají

Ceny nemovitostí boří rekordy a pro mnohé rodiny se sen o vlastním bydlení vzdaluje realitě. Patrné už to je i na číslech z hypotečního trhu. Na ten se podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Libora Vošického dostavily nebývalé turbulence. Objem bankami poskytnutých hypoték podle něj letos propadne na méně než polovinu loňského rekordního objemu. „U stavebních spořitelen bude propad mírnější, počítám 20 až 30 procent,“ dodal Vošický. Tomu nasvědčují i průběžná čísla. Od ledna do konce června poskytly stavební spořitelny úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně.

Přečíst článek

Objem poskytnutých úvěrů leden-červenec 2022:

spořitelna úvěry objem (v mil. korun) meziroční změna (v procentech celkem smluv (v tisících)
ČSOB Stavební spořitelna 9146 - 59 1229
SSČS 11476 3 587
Modrá pyramida 11653 - 42 523
Raiffeisen stavební spořitelna 9120 - 8 581
Moneta Stavební spořitelna 1630 20 393
CELKEM 43025 - 33 3313

Novostavba

Trh hypoték dál padá. V květnu banky daly o 60 procent méně úvěrů než loni

Proti předchozímu měsíci se trh zvedl o pětinu, ovšem ve srovnání s minulým rokem je stále nízko. Kromě hypoték klesly i úvěry ze stavebního spoření.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Většina Čechů chápe správně pojem inflace. Jejich povědomí o světě investic ale roste pomalu

Pojem inflace chápe správně 78 procent Čechů a téměř tři čtvrtiny lidí vědí, že s investováním se oproti spoření pojí větší výnosy i riziko. Vyplývá to z aktuálního průzkumu investiční platformy Portu vypracovaného s agenturou Ipsos. V porovnání s loňským podzimním šetřením investiční gramotnost Čechů sice stoupla, podle autorů průzkumu roste ale povědomí o světě investic pomalu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Spoření

Stavební spořitelny půjčily lidem do července 20,3 miliard korun. Polovinu toho co loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme