Reklama

Wall Street šlape na plyn ve snaze nenechat si utéct „cool“ kryptoměnový byznys i mladé talenty

Wall Street šlape na plyn ve snaze nenechat si utéct „cool“ kryptoměnový byznys i mladé talenty
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Slovutná Wall Street přidává plyn ve své snaze zapojit se do kryptoměnového byznysu, kterým dříve pohrdala, někteří money manažeři dokonce označovali digitální měny za podvod. To je ale minulost. Nyní naopak rozšiřují své týmy a investují do kryptoměnových firem ve snaze nenechat si utéct mladou generaci, pro níž je kryptosvět „cool“, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Jedna z největších bank na Wall Street Jefferies Financial Group rozšiřuje bankovní služby pro krypto klienty, skupina BlackRock investovala 400 milionů dolarů (asi devět miliard korun) do stablecoinové společnost Circle, a bankovní gigant Goldman Sachs buduje tým pro obchodování s kryptoměnami.

Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Jak se účtují a zdaňují různé transakce s kryptoměnami, přehledně shrunuje daňový odborník BDO Michal Proks.

Přečíst článek

Kroky „těžkých vah“ ve finančnictví podtrhují, jak daleko se firmy z Wall Street dostaly v přijímání kryptoměn. Po celá léta byli manažeři tamních bank a jejich finanční manažeři jedni z nejhlasitějších odpůrců tohoto odvětví, dokud prudce stoupající ceny kryptoměn a záplava peněz investorů nepotvrdily domněnku, že zůstat na vedlejší koleji by znamenalo celý byznys promeškat, píše Bloomberg

Generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon dokonce v roce 2017 označil bitcoiny za podvod, čehož později, jak řekl, litoval. Loni v říjnu prohlásil, že bude sledovat klienty a jejich zájem – a nedávno uznal, že decentralizované finance, kdy jsou banky nahrazeny algoritmy, jsou „skutečné“.

Bitcoin, ilustrační foto

Pokračuje vyšetřování krádeže století v kryptoměnách. Stopy vedou do KLDR

V březnu došlo k vysání kryptoměn ze sítě Ronin. Celková škoda dosahuje v přepočtu 14 miliard korun. Viník? Pravděpodobně severokorejští hackeři, kteří dodávají tamnímu režimu peníze na jaderný program.

Přečíst článek

Ale jak poptávka roste, dřívější odpor by mohl bránit snahám Wall Street udržet si konkurenceschopnost. „Banky se nás budou stále snažit dohnat,“ míní Michael Moro, generální ředitel společnosti Genesis, která se zabývá primárními digitálními měnami. „Kryptotrh se bude pohybovat mnohem rychleji, než to dokážou banky. Ale každá banka na světě již má v podstatě nějakou pracovní skupinu pro krypto a blockchain,“ dodal.

Institucionální investoři loni zobchodovali kryptoměny v hodnotě 1,14 bilionu dolarů na největší americké kryptoburze Coinbase, což představuje devítinásobný nárůst oproti roku 2020. Prohlubující se zájem Wall Street vyvolal i pozornost státu, který zintenzivnil kontrolu. Ministryně financí Janet Yellenová například tento měsíc varovala banky před možnými excesy nebo systémovými riziky vyplývajícími z operací, při nichž finanční transakce využívají kryptoměny a blockchain.

ilustrační foto

Mastercard a Nexo vydají společně první platební kartu krytou kryptoměnami

Švýcarská kryptoměnová společnost Nexo a americký vydavatel platebních karet Mastercard se spojily a vydávají společnou platební kartu. Jako první na světě bude kryta kryptoměnami. Společnost Nexo to uvedla na svém webu. Firmy reagují na rostoucí rozšířenost a oblibu digitálních aktiv, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

BlackRock se tento měsíc zapojil do kola financování ve výši 400 milionů dolarů ve stablecoinové firmě Circle a navázal partnerství se společností s cílem prozkoumat využití měny zvané USD Coin, stablecoinu vázaného na americký dolar, na kapitálových trzích.

Goldman Sachs, který v březnu obchodoval se svými prvními volně prodejnými bitcoinovými opcemi, dal vzniknout týmu digitálních aktiv, který se mimo jiné zabývá obchodováním, tokenizací tradičních skupin aktiv a strategickými investicemi.

A zájem dál stoupne. „Společnost Jefferies, která již poskytuje finanční páky a kapitálové služby vydávání konvertibilních dluhopisů pro krypto klienty, plánuje v příštích několika měsících expandovat, protože poptávka poroste,“ prohlásil šéf společnosti Alexander Yavorsky. „Jefferies také zkoumá nabídku krypto služeb v oblasti obchodování, primárního makléřství a správy majetku,“ dodal. 

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek

A ještě jeden důvod k většímu se zapojení do kryptoměnového světa banky z Wall Street mají – personální. Pochopily totiž, že musí udržet talenty odcházející do kryptoprůmyslu, který je láká potenciálně bohatšími odměnami, flexibilní prací a místem v první řadě na cestě k inovacím.

Příkladem je Citigroup, která ztratila v minulém roce nejméně tucet vedoucích pracovníků napříč firmou, včetně nedávno jmenovaných spoluředitelů skupiny digitálních aktiv v rámci její divize správy majetku – kteří letos založili své vlastní krypto hedgeové fondy, podotkl Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Budíček na kryptoměnovém trhu. Akvizice Ripplu je největší za poslední rok

Budíček na kryptoměnovém trhu. Miliardová akvizice Ripplu je největší za poslední rok

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme