Reklama

Vzorní Češi. I v době rapidní inflace vzorně splácí úvěry a hypotéky

hypotéky, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v srpnu opět snížil. U hypoték klesl od začátku roku o 0,15 procentního bodu na rekordní minimum 0,59 procenta. U spotřebitelských úvěrů to bylo o 0,7 bodu na 3,97 procenta, u podniků o 0,56 bodu na 3,28 procenta. Uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA). Podle ní se na číslech ale ještě plně neodráží současný vývoj na trhu.

Reklama

Ani v srpnu se domácnosti a podniky nedostávaly do potíží se splácením závazků vůči bankám," uvedl poradce asociace Miroslav Zámečník. Veřejnost podle něj nejvíce sleduje vývoj u hypoték, kde podíl těch, jež domácnosti nezvládaly řádně splácet, poklesl z červencových 0,61 na 0,59 procenta z celkového objemu hypotečních úvěrů, což je i v mezinárodním srovnání velmi nízké číslo.

Zdeněk Tůma

Exguvernér ČNB Zdeněk Tůma v Realitním Clubu: Nemovitosti jsou pořád perspektivní byznys

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Dalibor Martínek z newstream.cz možná trochu překvapivě bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Ten se však v posledních měsících plně věnuje developerské činnosti a podílí se také na projektu nové budovy Pražské filharmonie. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách.

Přečíst článek

Bankovní statistika ČNB uvádí u domácností nepatrné zvýšení podílu spotřebních úvěrů v selhání, avšak o pouhé dvě setiny procentního bodu na 3,97 procenta. Naopak podíl firemních úvěrů v selhání klesl ze 3,43 v červenci na srpnových 3,28 procenta, dodal.

Souhrnné statistiky úplně neosvětlují finanční situaci jednotlivých domácností a firem, podle Zámečníka nicméně nadále platí, že jak firmy, tak domácnosti včetně živností mají v bankách uloženo více peněz, než kolik jim dluží, a že kvalita úvěrového portfolia je zatím velmi uspokojivá. Proti 'předpandemickému' a 'předválečnému' srpnu 2019 vzrostly celkové úvěry obyvatelstvu o více než 407 miliard korun, úvěry firmám stouply za stejné období o 166 miliard, podotkl.

Inflace, ilustrační foto

Průzkum: Životní úroveň klesá. Polovina Čechů musí kupovat levnější zboží

Pokles své životní úrovně vnímá sedm lidí z deseti. Každý druhý Čech začal kupovat levnější zboží. Podle reálných dat Češi omezili výdaje například na oblečení ve prospěch výdajů na jídlo, energie či dopravu. Vyplývá to z dat Banky Creditas o reálných finančních tocích klientů a z průzkumu agentury Ipsos.

Přečíst článek

Zámečník upozornil na rychle rostoucí objem úvěrů v cizích měnách, meziročně o ekvivalent téměř 200 miliard korun na 566 miliard korun ke konci srpna. Při existujícím úrokovém diferenciálu mezi korunou a eurem chtějí podle něj mnozí ušetřit na úrokových nákladech, a v případě exportérů nejde o riskantní chování.

„Pokud však podniky, které nemají ani přirozené ani smluvně sjednané zajištění, spoléhají na to, že ČNB bude ve prospěch koruny intervenovat dlouhodobě, může je v případě výraznějšího oslabení koruny tato 'úspora' vyjít draho," varoval. U domácností lze podle něj sice vysoký meziroční nárůst půjček v eurech sledovat také, ale objemy jsou zatím v podstatě zanedbatelné, sotva překračují pět miliard v přepočtu na koruny.

Ilustrační foto

Průměrný úrok hypoték je nejvyšší za dvanáct let, atakuje šest procent

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v srpnu vzrostla na 5,76 procenta z červencových 5,42 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od začátku roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za deset miliardy korun, což je proti červenci pokles o 15 procent. Meziroční propad zrychlil na 78 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos ale nezlevní

Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou v Česku nejdražší za posledních více než 20 let. Ani letos však nezlevní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme