Reklama

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.
Profimedia.cz
Ondřej Bílek
obi

Šéf norského energetického gigantu Equinor Anders Opedal neočekává, že se účty za plyn a elektřinu vrátí na úroveň před pandemií covidu. Vysvětluje to obřími náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie.

Reklama

Opedal pro BBC rovněž řekl, že daně z mimořádných zisků, které evropské vlády zavedly v reakci na výrazný růst cen ropy a plynu, mají vliv na investice do projektů v Británii. Výrazný růst cen energetických surovin znamená, že mnoho firem v tomto odvětví má za loňský rok citelně vyšší zisk než v předchozích letech.

Plyn, ilustrační foto

Pokles ceny plynu pro Evropu nemá konce. Už se obchoduje pod 60 eur za megawatthodinu

Panickou situaci z loňského roku na trhu s plynem vystřídala důvěra, Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes sestoupila pod 60 eur (zhruba 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), za jejím poklesem stojí hlavně mírná zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je tak nyní ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nejlevnější za více než rok, ukazují záznamy na webu.

Přečíst článek

Velkoobchodní ceny energií vzrostly, když vlády začaly uvolňovat omezení zavedená v souvislosti s pandemií covidu-19. Loni na jaře se jejich růst ještě zvýraznil po začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, po které Evropská unie začala odmítat plyn z Ruska. V posledních týdnech ceny plynu díky teplejšímu počasí v Evropě klesají a jsou nižší než před válkou na Ukrajině.

Česko zažívá boom solárních elektráren. Zelené zdroje ale tuzemskou, ani evropskou energetiku nespasí

Lukáš Kovanda: Česko zažívá boom solárů. Zelené zdroje ale tuzemskou, ani evropskou energetiku nespasí

Česko zažívá pořádný solární boom. Loni bylo v zemi zprovozněno 33 760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawatt, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Solární asociace. To představuje meziroční nárůst o 366 procent. Postupně se zvyšuje také průměrná velikost elektráren. 

Přečíst článek

Equinor, stejně jako mnoho jiných energetických společností, vykázal rekordní zisky kvůli vyšším cenám plynu. Firma, která vydělává většinu svých peněz na produkci ropy a zemního plynu, je jednou z největších evropských energetických společností s působností ve 36 zemích po celém světě. Ve svých nejnovějších finančních výsledcích vykázala mezi červencem a zářím zisk před zdaněním ve výši 24,3 miliardy dolarů (asi 538 miliard korun) ve srovnání s 9,7 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku.

Zelenější, ale dražší

Opedal řekl, že v Evropě dochází k jakémusi přepojování celého energetického systému, zejména poté, co evropské země přestaly odebírat plyn z Ruska. Zapotřebí je proto obrovských investic do obnovitelných zdrojů energie, včetně například většího využívání vodíku.

„Bude to vyžadovat velké investice, které je potřeba zaplatit. Předpokládal bych tedy, že účty za energie mohou být o něco vyšší než v minulosti, ale ne tak nestálé a vysoké jako dnes,” řekl Opedal.

Nerovnost ve světě sílí. Daň pro superbohaté by z chudoby vytáhla dvě miliardy lidí

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to uvedla organizace Oxfam, která bojuje proti chudobě. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.

Přečíst článek

Opedal mluvil pro BBC před účastí na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, což je každoroční setkání politických a obchodních lídrů. Tématem letošního setkání, které se koná od 16. do 20. ledna, je „Spolupráce v roztříštěném světě“.

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. Poprvé do ní na šestileté funkční období nastoupil už v roce 2000. Letos v únoru se stane viceguvernérem. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká Frait. Podle něj není žádné optimální řešení, jak s růstem cen rychle zatočit. Hraje tu moc vlivů, například ceny energií jsou nyní naprosto nepředvídatelné. „Nemáme klasickou inflaci, kdy by rostlo víceméně všechno.” Česko se podle něj letos dostane do mírné, asi jednoprocentní recese. Přesto prý není důvod „pro katastrofické scénáře o prudkém poklesu produkce nebo razantním růstu nezaměstnanosti”.

Přečíst článek

Funkci generálního ředitele a prezidenta společnosti Equinor Opedal převzal v listopadu 2020 s příslibem, že bude „silou“ v přechodu k zelené energii. Svou kariéru zahájil jako ropný inženýr.

Při pohledu do budoucna Opedal řekl, že k energii je nutné přistupovat jako k něčemu, čeho není dostatek. „Myslím, že jsme v minulosti měli hodně levnější energie a pravděpodobně jsme jí část promrhali. Proto se musíme ujistit, že teď investujeme správně,”dodal. Každý by měl podle něj spotřebovávat co nejméně energie.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme