Reklama

Výroby čipů se nevzdáme, vzkazuje Peking. Investuje do nich bilion jüanů

Výroby čipů se nevzdáme, vzkazuje Peking. Investuje do nich bilion jüanů
iStock
 ČTK

Čína chystá pro své výrobce čipů soubor podpůrných opatření za více než bilion jüanů (3,3 bilionu korun). V době, kdy se Spojené státy snaží zbrzdit její technologický náskok, si tak hodlá zajistit soběstačnost dodávek, uvádějí zdroje agentury Reuters. Peking podle nich plánuje zavést jeden z největších souborů fiskálních pobídek za pět let.

Reklama

Čínská vláda se chce podle zdrojů soustředit hlavně na dotace a na daňové úlevy na podporu výroby polovodičů a výzkumných aktivit. Pomoc by se mohla začít realizovat už v prvním čtvrtletí příštího roku. Většina finanční pomoci bude použita na dotování nákupů domácích polovodičových zařízení čínskými společnostmi. Podniky by měly nárok na 20procentní dotaci na náklady na nákup.

TSMC, ilustrační fotografie

Tchajwanský výrobce čipů investuje v Arizoně obří sumu

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýší svou investici v americkém státě Arizona na 40 miliard dolarů (více než 924 miliard korun). Plánuje zde postavit druhý závod na výrobu čipů. Firma uvedla, že jde o její největší investici mimo území Tchaj-wanu. Zároveň jde o nejvyšší zahraniční přímou investici v USA, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Plán počítá i s daňovými úlevami pro čínský polovodičový průmysl. Chce také zvýšit podporu čínským výrobcům čipů při budování, rozšiřování či modernizaci domácích zařízení pro výrobu, montáž, balení a výzkum a vývoj, uvádějí zdroje Reuters.

Odpověď na kroky USA

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena si klade za cíl odříznout Čínu od některých polovodičových čipů vyrobených kdekoli na světě za pomoci amerického vybavení. V říjnu vydala odpovídající řadu omezení. Biden navíc v srpnu podepsal přelomový zákon o poskytnutí grantů za 52,7 miliardy dolarů (1,2 bilionu korun) na výrobu a výzkum polovodičů ve Spojených státech, který má mimo jiné zvýšit jejich konkurenceschopnost proti Číně. Zákon obsahuje i daňové úlevy pro továrny na výrobu čipů, jejichž hodnota se odhaduje na 24 miliard dolarů.

Warren Buffett

Sázka na čipy. Buffett zcela výjimečně investoval miliardy do technologické firmy

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway koupila za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard korun) podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na sdělení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Přečíst článek

Agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje v pondělí informovala, že Japonsko a Nizozemsko se v zásadě dohodly, že se ke Spojeným státům připojí a také zpřísní vývoz technického zařízení na výrobu čipů do Číny. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan podle agentury Reuters potvrdil, že Spojené státy o zpřísnění vývozu zařízení používaného k výrobě polovodičů do Číny hovořily se svými partnery, včetně Japonska a Nizozemska.

Spojenectví USA, Japonska a Nizozemska by Číně téměř úplně znemožnilo nákup vybavení nutného k výrobě špičkových mikročipů. Čína v pondělí napadla omezení exportu čipů z USA u Světové obchodní organizace (WTO), informoval s odvoláním na čínské ministerstvo obchodu čínský list Global Times.

Čína si přesto zatím udržuje pohodlný náskok ve výrobě čipů před konkurencí. Pokud by však opatření americké administrativy přiměla výrobce polovodičů z Číny odcházet, těžit by z toho mohl sousední Vietnam a Indie, píše server CNBC.

čipy

Korejští výrobci čipů zaznamenali první pokles dodávek za tři roky

Jihokorejští výrobci čipů zaznamenali v červenci první pokles dodávek za téměř tři roky, což ukazuje na slábnoucí poptávku po polovodičích, které slouží jako barometr pro globální ekonomiku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čína varovala před používáním produktů amerického výrobce čipů Micron

Odveta za kritiku zemí G7. Čína zakázala americké čipy Micron, jsou „bezpečnostní hrozbou”

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme