Reklama

Vojáci a svázané ruce, Ukrajina má novou pamětní bankovku k výročí války

Guvernér centrální banky Andrij Pyšnyj ukazuje rub a líc speciální bankovky vydané k výročí ruské invaze.
Centrální banka Ukrajiny

Ukrajinská centrální banka představila novou pamětní bankovku k prvnímu výročí ruské invaze na Ukrajinu. Na jedné straně bankovky s nominální hodnotou 20 hřiven (zhruba 12 korun) jsou tři vojáci vztyčující ukrajinskou vlajkou, na druhé straně jsou vyobrazeny ruce svázané páskou. To je zjevný odkaz na válečné zločiny, které ruští vojáci podle Kyjeva páchají na Ukrajině, uvedla agentura Reuters. Moskva obvinění z válečných zločinů odmítá.

Reklama

„U příležitosti výročí války jsme se rozhodli vydat pamětní bankovku,” uvedl guvernér centrální banky Andrij Pyšnyj. „V průběhu toho roku si Ukrajinci uvědomili svou sílu, svůj význam, svou schopnost nejen odolávat, ale také vítězit, aniž by odpustili jediný válečný zločin, jediný zničený dům,” prohlásil. „Toto vítězství bude draze zaplaceno, ale přijde a bude naše,” dodal.

Majitel ruským bombardováním zničených oceláren Azovstal v Mariupolu Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů.

Ukrajinská ekonomika se následkem války loni propadla o třetinu. Podívejte se na grafy

Ukrajinská ekonomika se následkem války propadla v roce 2022 o 33 procent, měřeno meziročně v reálném HDP. Celkové válečné škody přesahují 136 miliardy dolarů. Ruský způsob válčení vedl k tomu, že nejvíce škod je na bytové zástavbě civilního obyvatelstva. Ukrajině se ale daří financovat obranu své země. Od vypuknutí války si zajistila 51 miliard dolarů v podobě dluhopisů, půjček a grantů, upozorňuje hlavní ekonom Roklen Holdingu Pavel Peterka.

Přečíst článek

Centrální banka podle guvernéra uvede do oběhu 300 tisíc kusů nové pamětní bankovky. Představitelé centrální banky sdělili, že příprava a výroba této bankovky trvala téměř osm měsíců. Banka podle nich plánuje sérii pamětních bankovek, jež mají poskytnout vizuální záznam války, a chystá už i pamětní bankovky k vítězství a obnově Ukrajiny.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Centrální banka loni v létě navázala hřivnu na dolar a na podporu měny pravidelně intervenovala na devizovém trhu.

Díky zahraniční pomoci v miliardách dolarů od západních partnerů vzrostly ukrajinské rezervy v tvrdé měně na téměř 30 miliard dolarů, což je o něco více než na začátku války.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme