Reklama

Čínu kvůli vedru sužují blackouty

Čína, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Dlouhá vlna veder v Číně zvýšila v některých oblastech spotřebu elektřiny na rekordní úroveň. To způsobuje výpadky proudu. Očekává, že vysoké teploty vydrží ještě nejméně týden, uvedl list The Guardian. Ve více než 300 čínských městech měly teploty podle předpovědí překročit hranici 35 stupňů Celsia.

Reklama

Pondělní spotřeba podle společnosti China Southern Power Grid překonala loňskou energetickou špičku o tři procenta. Výpadky proudu hlásilo například hlavní město provincie Kanton, které zaznamenalo sedm dní v řadě maximální teploty nad 37 stupňů, včetně 40stupňových veder v neděli a v pondělí.

„Jakmile teploty v Kantonu překročily hranici 35 stupňů, každý stupeň navíc znamenal nárůst zatížení o tři až pět milionů kilowattů,“ uvedl Jang Lin, vedoucí dispečinku společnosti.Společnost uvedla, že kontroluje zařízení, aby nedocházelo k přehřátí a poruchám, a přislíbila, že zachová dodávky energie.

V posledních letech docházelo k rozsáhlým výpadkům elektřiny, které způsobily chaos v celé Číně. Na vině byly extrémní teploty, rostoucí poptávka po elektřině a nedostatek uhlí, které je stále hlavním zdrojem energie v Číně.

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Navzdory závazkům se Čína vrátila k uhlí

Čína patří k několika zemím, které se navzdory svým ambiciózním závazkům snižování emisí vrátily k dodávkám energie z uhelných elektráren. Ministerstvo pro krizové řízení v pátek varovalo, že bezpečnostní provoz energetické sítě čelí vážným zkouškám. Národní spotřeba elektřiny v první polovině roku 2022 meziročně vzrostla o 2,9 procenta, oznámila minulý týden Rada pro elektrickou energii.

Národní meteorologická agentura dnes navíc varovala obyvatele, že vysoké teploty budou pokračovat ještě po dobu přibližně deseti dní, převážně na jihovýchodě země, přičemž teploty nad 40 stupňů předpovědi hlásí pro provincie Če-ťiang, Fu-ťien, Ťiang-si a Chu-nan. Země taktéž očekává příliv silných srážek v některých regionech v západní a střední části země.

Nejlidnatější stát světa sužují již od června nadprůměrná horka, která podle meteorologů souvisejí se změnou klimatu. Jen v neděli bylo překonáno více než deset místních teplotních rekordů. „Pokračující vysoké teploty urychlily tání ledovců v horských oblastech a na mnoha místech způsobily přírodní katastrofy, jako jsou přívalové povodně, sesuvy půdy,“ uvedl Čchen Čchun-jen, hlavní expert meteorologické observatoře v Sin-ťiangu.

Čína v posledních měsících opět bojuje s pandemií. A uzavírá klíčové průmyslové aglomerace

Čínští komunisté mají problém. Kvůli pandemii ekonomika nešlape a lid se bouří

Čína pokračuje v politice tvrdých restrikcí proti šíření covidu, a tak v uplynulých měsících hned několikrát uzavřela celá města včetně Šanghaje. Důsledek? Zabrždění růstu ekonomiky navzdory tomu, že se Číně daří nakupovat levnou ruskou ropu. Problémy již pociťují obyčejní Číňané, kteří začínají tlačit na centrální vládu.

Přečíst článek

Čínský prezident Si Ťin-pching

Blíží se exodus čínských miliardářů. Prezident Si zpřísňuje podmínky vycestování

Migrační právníci potvrzují, že v posledních měsících se situace ztížila, protože se prodloužila doba zpracování pasů a zpřísnily požadavky na dokumentaci. Těžší je také přesun velkých peněžních částek z Číny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme