Reklama

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlaté slitky
Pixabay
Lukáš Kovanda

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Reklama

Cena zlata vyjádřená v českých korunách v pátek vystoupala na nejvyšší cenu v historii novodobé České republiky. Žlutý kov se prodával i za 46 210 korun za troyskou unci, vyplývá z dat Bloombergu. 

Cena zlata překonala dosavadní cenový rekord dosažený během obchodování dne 7. srpna 2020. Tehdy cena zlata vystoupala na bezmála 46 058 korun za troyskou unci. Trend zhodnocování zlata v koruně v pátek nezvrátila ani intervence České národní banky za silnější korunu.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Zlato zhodnocuje v důsledku intenzivní nervozity trhů, která nepolevuje už od čtvrtka minulý týden, kdy Rusko zahájilo svoji invazi na Ukrajinu. Od té doby zlato v korunách zhodnotilo o zhruba sedm procent. Od začátku letošního roku pak zlato v korunách přidává 15,3 procenta.

Ostatní drahé kovy si ovšem polepšují ještě výrazněji. Paladium o bezmála 66 procent, platina o 23,8 procenta a stříbro o zhruba osmnáct procent.

Cena paladia v korunách se v pátek rovněž ocitla na svém korunovém vrcholu za období od roku 1993. Troyská unce se prodávala až za cenu bez patnácti korun odpovídající rovným 70 tisícům korun. Platina a stříbro zatím letos svůj historický korunový rekord nepokořily.

Drahým kovům se v prostředí vysoké nejistoty tradičně daří. Jsou historicky vnímány jako pojistka proti inflaci a také jako uchovatel hodnoty v čase válek či hladomorů.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Zlatu ale svědčí také zmrazení rezerv ruské centrální banky, k němuž se Západ bezprecedentně uchýlil v rámci sankcionování Ruska. Zlato představuje tu část ruských devizových rezerv, na niž zmrazení převážně nedosáhlo. Mnozí investoři do zlata tak sází na to, že ruská a některé další centrální banky – například čínská – do budoucna navýší dvé nákupy zlata do rezerv. To proto, aby snížily své vystavení dolaru a obecně aktivům západních zemí, jako je euro, případně dolarové či eurové vládní dluhopisy.

Zlato tak může z hlediska řady centrálních bank představovat aktivum, které nejen uchovává hodnotu, ale které také znemožňuje či omezuje dosah efekt zmrazení rezerv. 

Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme