Reklama

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Cena cukru prudce stoupla.
Pixabay

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v dopise vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru. Upozornil na to, že loni na podzim ceny prudce stouply a obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje vyjádření ministra za skandál.

Reklama

Cena jednoho kilogramu cukru krystal na pultech obchodů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla od září do prosince o 77 procent.

Na Nekuloovo vyjádření zareagoval Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), který považuje jeho slova za skandální a bude se bránit všemi dostupnými prostředky. „Ministr projevil zásadní neznalost fungování trhu s cukrem, když obvinil řetězce z nepřiměřeného růstu cen této komodity během podzimního období,” stojí ve vyjádření svazu.

Nekula v dopise obchodní řetězce žádá, aby mu sdělily, kdy spotřebitelskou cenu sníží na odpovídající a rozumnou výši. „Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku,” uvedl ministr.

Ceny potravin rostou nejen v Česku. Jídlo je ve světě nejdražší v historii

Světové ceny potravin loni vzrostly na rekord. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Ministerstvo upozornilo na rozdílný růst cen výrobců a cen v obchodech. Podle ČSÚ byla průměrná cena průmyslových výrobců za jeden kilogram cukru loni v září 13,17 koruny. V prosinci stál kilogram 19,90, což je nárůst o 51 procent.

Češi se perou s pátou nejvyšší inflací v rámci EU

Češi měli v závěru loňského roku pátou nejvyšší inflaci z celé evropské sedmadvacítky. Podle dat Eurostatu se meziroční prosincová harmonizovaná inflace v ČR vyšplhala na 16,8 procenta. Hůř na tom byli jen Maďaři a obyvatelé pobaltských republik. Kromě společného růstu cen potravin a energií Čechy trápí i jistá specifika české inflace. Ve svém komentáři je rozebral Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

V obchodech byla průměrná cena za kilogram cukru krystal v září loňského roku 18,21 koruny. V prosinci stál již 32,23, což je o 77 procent více. Ministerstvo uvedlo, že ceny cukru výrazně ovlivnil růst nákladů na energie pro výrobce, kteří na podzim začali vyrábět z loňské sklizně.

Podle ministerstva současná průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 korun za kilogram cukr zatím v obchodech nestál. Dosavadní rekord bylo 26,1 koruny z roku 2004, uvedlo ministerstvo.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Kakaové boby zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Lukáš Kovanda: Kakao a čokoláda zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Přečíst článek
Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

AKTUALIZOVÁNO: Konec po roce a půl. Nekulu v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

Přečíst článek
Brusel zarazil dotace na protipovodňové projekty v Česku za půl miliardy. O peníze žádala dřívější Babišova vláda

Brusel zarazil dotace na protipovodňové projekty v Česku za půl miliardy. O peníze žádala dřívější Babišova vláda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme