Reklama

V Charlotte je nejrychleji rostoucí finanční centrum v USA

finanční centrum Charlottte
Wikimedia / CC BY 3.0
Zdeněk Pečený

New York a jeho Wall Street zná každý. O druhém největším finančním centru Spojených států ale slyšel málokdo. Charlotte přitom roste rychleji než zbytek Spojených států.

Reklama

Cesta na výsluní

Při zamyšlení se nad místy, kde se ve Spojených státech soustředí nejvíce kapitálu, vyvstanou na mysl automaticky New York, Kalifornie, Texas či Connecticut. A rozhodně, výstavní domy v Hamptons či v kopcích nad Los Angeles by tuto představu potvrdily. Přesto existuje nenápadné město, které v objemu bankovních aktiv předčí jen New York a finančníci si tu žijí dobře a levněji. Je to Charlotte, hlavní město Severní Karolíny.

Do města navíc dál přicházejí noví a noví finančníci, protože v Charlotte nadále přibývají pracovní místa ve financích. Podle údajů amerického Ministerstva práce se od roku 2000 počet míst ve finančním sektoru zvýšil téměř o 50 procent. A to navzdory propadu způsobeného hospodářskou krizí v roce 2009. V celých Spojených státech se ve stejném období počet těchto pracovních pozic zvětšil jen o necelých 12 procent.

Motorem je nyní Fintech

Charlotte neusíná na vavřínech a velkou část místního finančního sektoru se dnes točí okolo fintechu. Město si ale pozici celostátního finančního centra vydobylo především díky chytrému vytvoření Bank of America, které zde dodnes sídlí. Velkou základnu zde udržuje také WellsFargo, ačkoliv to od fúze s bankou Wachovia během poslední finanční krize již sídlí v San Francisku. Mezi finančníky je Charlotte dnes populární kvůli nižším životním nákladům, nižším daním a – oproti New Yorku – snesitelnějším zimám, kdy teplota jen málokdy klesá pod 15 stupňů.

Takhle vypadá spolupráce KFC a společnosti Beyond Meat na nabídce kuřete vyrobeného na rostlinné bázi.

KFC nabídne na zkoušku rostlinné kuře. Ale pozor, není vegetariánské

K malé gastrorevoluci se schyluje v jedné z největších světových sítí s rychlým občerstvením KFC. Od pondělí začne po celých Spojených státech po omezenou dobu nabízet k tradičnímu kuřeti z masa a kostí i kuřecí maso vyrobené na rostlinné bázi od společnosti Beyond Meat. Její výrobky je možné koupit i v některých obchodech v Česku. Maso na rostlinné bázi už v tuzemsku nabízí Burger King, kde nyní tvoří asi tři procenta prodejů a firma hodlá podíl nadále zvyšovat.

Přečíst článek

Při hledaní toho, jak se jižanské město stalo finančním centrem, je nutné se vrátit ještě hlouběji do minulosti. Až do období hned po americké občanské válce. Píší se 70. léta 19. století. Válka skončila a Jih prohrál. Do té doby ekonomika amerického Jihu stála na otrocké práci a pěstování bavlny a tabáku. Zemědělství přetrvalo i po válce, ale struktura celého hospodářství se musela změnit.

Ze Charlotte se v poválečných letech stalo centrum obchodu s bavlnou. Bankovnictví nezůstalo dlouho pozadu, a protože během války všechny banky v Karolíně zkrachovaly, v roce 1874 tuto mezeru vyplnila nově vzniklá Commercial National Bank, ze které se v polovině 20. století stala North Carolina National Bank (NCNB). V roce 1900 vznikla banka Union National, ze které se později stala Wachovia.

Tim Cook, šéf Applu

Šéf Applu Tim Cook si loni vydělal 98,73 milionu dolarů, hlavně na akciích

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu dolarů (2,1 miliardy korun). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace, včetně akcií. Výraznou většinu příjmu tvořily právě akcie technologického giganta, které Cook dostal poprvé od svého nástupu do čela firmy před jedenácti lety. Důvodem odměn je mimo jiné to, Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard dolarů. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Přečíst článek

Jak později upadal obchod s bavlnou, město se začalo více soustředit na samotné finanční služby. První s počítačem spojený bankomat byl v roce 1978 postaven na místní univerzitě. Dnes patří Charlotte mezi pět nejrychleji rostoucích měst Spojených států. Od roku 1980 se počet obyvatel zdvojnásobil. Nově příchozí si pochvalují především kvalitu života za rozumnou cenu - tedy něco, co v těch nejafluentnějších amerických městech, jako jsou New York či Los Angeles, chybí. „Je to tu takové sousedské. Nově příchozí si možná přijdou, že žijí více jako herci v seriálu Přátelé, než by čekali,“ říká Rachel Lorenzová, která sama pracuje ve financích. „Podle mě to zde připomíná skutečný americký sen, který se jinde trochu vytratil v rozrostlých metropolích.“

Mezery v zákonech

Slavná Bank of America se zrodila díky odlišným zákonům v Severní Karolíně. Zatímco většina států bankám nepovolovala mít několik poboček v rámci jednoho státu, natož mimo domovský stát, Severní Karolína obdobná omezení na své finanční ústavy nikdy neuvalila.

Banky tedy mohly otevírat tolik poboček, kolik chtěly, pokud to bylo v rámci hranic Severní Karolíny. Příchod počítačů na počátku 80. let minulého století zjednodušil provoz bankovních poboček i v odlehlejších koutech státu a konkurence se začala vyostřovat. North Carolina National Bank (NCNB) – předchůdce dnešní Bank of America – se začala poohlížet i po expanzi mimo domovský stát. To ale zakazovaly federální zákony.

Vedení NCNB si ale našlo způsob. Banka vlastnila malý trust na Floridě, který nebyl bankou a tudíž se něj zmíněný zákaz nevztahoval, NCNB této mezery rychle využila a v roce 1982 koupila malou floridskou banku. S pobočkami na Floridě se tak stala jednou z prvních mezistátních bank ve Spojených státech. Ve stejném roce pak banka na znamení své rostoucí celostátní důležitosti změnila jméno na Nations Bank. V roce 1989 pak mohla koupit zkrachovalou texaskou banku FirstState, tentokrát využila další mezery v zákonech. Jiná banka mohla totiž v Texasu koupit banku jen v úpadku a to odkoupením od nuceného správce. Nyní už měla Nations Bank pobočky na Floridě i Texasu a řadu zkušeností s provozem poboček v různých státech.

Když později ve Spojených státech opadly bariéry mezistátního bankovnictví, řada bank zjistila, že Nations Bank měla značný náskok. V roce 1998 NationsBank koupila sanfranciskou Bank America a nově vzniklá společnost následně změnila jméno na Bank of America. Bank America měla silnou pozici na západním poběží Spojených států a nově vzniklá Bank of America byla první americkou bankou pokrývající celou zemi od východu po západ.

Energie, ilustrační foto

Plynová krize nepolevuje. Cena plynu je zpět nad 100 eur megawatthodinu

Burzovní cena plynu v EU se vrátila nad psychologickou úroveň 100 eur za megawatthodinu, poprvé od 29. prosince loňského roku. Je tedy evidentní, že evropská plynová krize nepolevuje. Flotila tankerů, která v prosinci vyvezla historicky rekordní objem zkapalněného zemního plynu, zamířila z USA do Evropy koncem minulého roku, ale přinesla jen krátkodechou úlevu.

Přečíst článek

Citi

Neočkovaní mají smůlu. Americká Citi je vyhodí z práce

Žádná injekce, žádná práce. To je heslo, které razí americký finanční gigant.

Přečíst článek

Nezaměstnaní hledají uplatnění pomocí internetu

Najít práci přes internet? Lidé zkouší pracovní portály i sociální sítě

Hledat uplatnění mohou lidé nejen přes pracovní portály, ale také prostřednictvím sociálních sítí. Jen 15 procent najde práci přes známé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme