Reklama

V Česku loni zemřelo nejvíce lidí od první světové války. Velkým dílem kvůli covidu

Kříže na Staroměstském náměstí
ČTK

Loni zemřelo v České republice 139 900 lidí, nejvíce od konce první světové války. Důvodem smutného rekordu je jak jinak než pandemie, uvádí statistici. Obyvatel ČR přibylo jen díky migraci.

Reklama

Na konci roku 2021 měla Česká republika 10 515 669 obyvatel. Počet zemřelých v loňském roce dosáhl na úroveň 139 891 lidí. To bylo o 10 602 lidí více než v roce 2020, kdy propukla pandemie koronaviru. Počet zemřelých převýšil počet narozených o 28 100.

Šlo o nejhlubší přirozený úbytek populace v historii České republiky od roku 1918, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Díky migraci podle něj ale obyvatel ČR loni přibylo o 21 900 na 10,516 milionu.

„Pandemie koronaviru je jednou z hlavních příčin dosažení smutného rekordu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

Počet zemřelých loni v porovnání s průměrem let 2015 až 2019 stoupl podle statistiků o čtvrtinu. Výrazný meziroční nárůst tak byl podruhé v řadě, když v roce 2021 se zvýšil o osm procent, uvedli statistici. Nejvíce úmrtí podle nich bylo loni v březnu a lednu a s ohledem na věkové kategorie nejvíce lidí zemřelo ve skupině 75 až 79 let. Opět klesla naděje na dožití, při narození v roce 2021 se podle předběžných výsledků snížila na 74,1 let u mužů a 80,5 let u žen. „Za uplynulé dva roky s pandemií covidu-19 tak klesla již o 2,2, respektive 1,6 roku,“ doplnili statistici.

Přestože přirozený úbytek obyvatelstva se loni dostal na nejhorší úroveň od první světové války, počet obyvatel naší země mírně vzrostl.

Kříže na Staroměstském náměstí

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Přečíst článek

„Příčinou populačního růstu během roku 2021 bylo pouze kladné saldo zahraničního stěhování, když počet přistěhovalých převýšil počet vystěhovalých o 50 000,” uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová. V meziročním srovnání byla kladná bilance migrace podle statistiků vyšší o 23 tisíc a nejvyšší od roku 2009.

Celkový přírůstek obyvatel byl tak v roce 2021 kladný a dosáhl úrovně 21 871 lidí.   

Loni se v Česku narodilo 111 800 dětí, meziročně o 1600 více. K nárůstu přispěl vyšší počet druhorozených dětí, zatímco prvorozených a dětí třetího či vyššího pořadí bylo proti roku 2020 méně. Podíl dětí narozených mimo manželství se nezměnil a pohyboval se ve výši 48,5 procenta. Plodnost žen byla podle statistiků loni nejvyšší za 30 let. Podle jejich předběžných výsledků dosáhla 1,83 dítěte na jednu ženu v reprodukčním věku od 15 do 49 let, tedy nejvíce od roku 1992. „Je to ukazatel, který udává průměrný počet narozených dětí na jednu ženu v reprodukčním věku při zachování situace z loňského roku,“ doplnila Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

V loňském roce se uskutečnilo 46 778 sňatků, což bylo o 1 363 více než v předešlém roce. Rovněž došlo k mírnému úbytku počtu rozvodů, kterých se konalo 21 107. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Hrozí nejhlubší propad životní úrovně lidí v ČR za třicet let

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letos očekává stagnaci české ekonomiky při propadu reálných mezd až o osm procent. Tato kombinace podle něj představuje mimořádný šok, jaký česká ekonomika v podstatě nezažila 30 let. V historii novodobé ČR těžko hledat rok, kdy by životní úroveň lidí poklesla tolik, jak má klesnout letos.

Přečíst článek

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme