Reklama

Úvěry z padlé Sberbanky nakonec nikdo nechce

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.
Meitner Zdeněk (ČTK)
 ČTK

O úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo z původních tří uchazečů neprojevil zájem. Uvedl to server Lidovky.cz, podle kterého se ucházely o odkup aktiv Sberbank CZ investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal.

Reklama

Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, přišla letos na jaře o bankovní licenci. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace.

„Zájemci od svých nabídek odstoupili,” sdělila serveru k jednání o prodeji aktiv banky likvidátorka Sberbank CZ Jiřina Lužová. Důvody odstoupení zájemců neuvedla. Podle serveru činila původní nabídka PPF za aktiva banky 52,4 miliardy korun a Česká spořitelna nabízela přibližně 52 miliard. ČSOB údajně měla zájem pouze o hypoteční portfolio Sberbank CZ, takže byla ochotna zaplatit asi 30 miliard, uvedly Lidovky.cz.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Sberbank je bez bankovní licence, čeká ji likvidace

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Sberbank míří k likvidaci.

Přečíst článek

Sberbank CZ vlastní přes rakouskou Sberbank Europe ruská Sberbank. Společnost se dostala do problémů poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok proti Ukrajině. U poboček Sberbank v Česku se pak tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit účet nebo se dotazovali na fungování banky. Sberbank CZ následně oznámila uzavření poboček a zastavení transakcí. Ruská Sberbank sdělila v březnu, že odejde z Evropy. Česká národní banka (ČNB) zahájila 28. února kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ a 2. května o odebrání licence pravomocně rozhodla.

Soud po odnětí licence poslal Sberbank CZ do likvidace a jmenoval likvidátorkou Lužovou. Likvidátorka má posoudit solventnost firmy. Podle posouzení bude následovat buď likvidace Sberbank CZ, nebo insolvenční řízení. Likvidátorka by měla začít zpeněžovat majetek firmy a postupně z výnosů prodeje majetku uspokojovat věřitele. „V současné době provádíme mimořádnou účetní závěrku a audit aktuální hodnoty banky, který rozhodne, zda budeme pokračovat v likvidaci, nebo půjdeme cestou insolvence,” sdělila serveru Lidovky.cz Lužová.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

V březnu byla zahájena výplata náhrad vkladů ze Sberbank CZ pro klienty banky. Peníze jsou vypláceny přes Garanční systém finančního trhu prostřednictvím poboček Komerční banky, a to maximálně do 100 tisíc eur (2 499 500 korun) na jednoho vkladatele. Na konci června začal systém vyplácet i takzvané zvýšené náhrady, týkající se vkladů nad základní limit z prodeje domů k bydlení či z dědictví. Výplata zvýšených náhrad se ale týká pouze oprávněných fyzických osob, které do 28. dubna podaly žádost a doložily splnění zákonných podmínek. Peníze měly ve Sberbank CZ i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

bankovní přepážka

České banky jsou stabilní, vyvracejí šeptandu ČNB a Česká bankovní asociace

Kvůli specifickému případu tuzemské pobočky ruské banky Sberbank se mezi populací šíří zvěsti, že by i jiné banky mohly mít problémy se zvýšeným zájmem o výběr vkladů. České banky jsou v dobré kondici, píší ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme