Reklama

Ukrajina získá na obnovu dalších půl miliardy dolarů. Za úvěr se zaručí Británie

Hasiči likvidují požár domu v Kyjevě 8. října 2022 po ruském bombardování města.
ČTK / AP
 ČTK

Světová banka oznámila, že Ukrajině vyplatila dalších 500 milionů dolarů (zhruba 12,5 miliardy korun) na pomoc s následky ruské invaze. Napsala to agentura Reuters. Celkově SB připravila pro Ukrajinu pomoc ve výši 13 miliard dolarů (322 miliard korun), z nichž vyplatila 11,4 miliardy dolarů.

Reklama

SB vyplatila pomoc skrze úvěry poskytnuté Mezinárodní bankou pro obnovu a rozvoj (IBRD). Za úvěry se zaručila Británie. „Nová část financí, která je dnes (v pondělí) vyplacena, poslouží k udržení základních vládních služeb," uvedl prezident Světové banky David Malpass. Dodal, že ruská invaze způsobila ukrajinské infrastruktuře obrovské škody.

SB uvolnila nové prostředky krátce před tím, než se v Berlíně uskuteční mezinárodní konference o obnově Ukrajiny. Ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Alexander Rodňanskyj uvedl, že Ukrajina bude v příštích šesti měsících potřebovat ze zahraničí zhruba čtyři až pět miliard dolarů, aby pokryla své vládní výdaje.

Žena u rozbombardovaného domova

Ruský vpád na Ukrajinu uvrhl do chudoby další čtyři miliony dětí, varuje OSN

Dopady války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, a následné rostoucí inflace uvrhly do chudoby další čtyři miliony dětí ve východní Evropě a Střední Asii. Oproti roku 2021 žije nyní v chudobě o 19 procent více dětí, uvedl ve zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Studie zahrnuje data z 22 zemí regionu včetně Ruska, Ukrajiny, Běloruska, balkánských a kavkazských států a středoasijských republik.

Přečíst článek

Podle agentury DPA Rodňanskyj očekává, že by zhruba 500 milionů dolarů měsíčně mohlo poskytnout Ukrajině Německo. Ruské raketové a letecké útoky, které v říjnu zasáhly mnoho energetických cílů, podle Rodňanského výrazně snížily schopnost Ukrajiny vyvážet svou elektrickou energii. To byl při tom pro zemi výrazný zdroj příjmů.

Podle odhadů SB ruská invaze způsobila do začátku července zhruba 100 miliard dolarů (zhruba 2,5 bilionu korun) škod na ukrajinském majetku. Náklady na obnovu by se ale podle tehdejšího odhadu mohly vyšplhat až na 350 miliard dolarů (8,7 bilionu korun).

Vše o ruské invazi na Ukrajinu a jejích dopadech čtěte zde:

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme