Reklama

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Kapitálové trhy
Pixabay
Kryštof Míšek

Reklama

Guvernér Rusnok uvedl „že je v roce 2022 extrémně nepravděpodobné“ zvýšení úrokových sazeb nad 5 %. Připustil však další zvýšení sazeb na dalším měnovém zasedání ČNB. O kolik by se sazby mohly zvednout, neupřesnil, ale již nyní trh počítá minimálně s 50 bazickými body

Bude to stačit? Situace je následující. Na začátku nového roku začnou působit v české ekonomice inflační tlaky způsobené zdražující elektřinou pro domácnosti i podniky a reálný dopad na ekonomiku ucítíme všichni. Z mého pohledu je tedy zřejmé, že růst sazeb může nějakou dobu ještě pokračovat, ale sama banka si je vědoma, že inflační tlaky by např. v rychlém čase snížil příliv zahraničních pracovníků a oslabení mzdových tlaků na trhu práce, kde panuje velký nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po pracovnících.

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Rušno na burze

Mezi vítěze na Pražské burze lze za rok 2021 rozhodně patří ČEZ, který si za loňský rok připsal přes 40 %. A pak české banky se zahraničními vlastníky. Akcie bankovních titulů, jako jsou Erste, KB či Moneta, připsaly v letošním roce také solidní zisky v řádech desítek procent.

Hodně se na tom podepsalo ekonomické oživení, ale především nebývale rychlý nástup zvyšování úrokových sazeb díky přísné politice ČNB, které vyrostly od června o 3,5 % (současná klíčová 2týdenní repo sazba se nachází na úrovni 3,75 %). Marže se tak těmto společnostem zvýšily na hypotečních úvěrech, spotřebitelských úvěrech nebo podnikových a exportních financování.

Burza cenných papírů Praha

Zlatá sázka na pražskou burzu. Vydělává nejvíc z burz vyspělého světa

Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek. A během dneška navíc pražský trh vystoupal na nejvyšší hodnotu od roku 2008.

Přečíst článek

Pokud sazby dále porostou a ekonomické oživení nebude zasaženo nějakým dalším výrazným šokem, mohly by banky na pražské burze v průběhu letošního roku dále těžit z příznivého prostředí vyšších úrokových sazeb.

Závěrem bych rád čtenářům svého sloupku o dění na kapitálových trzích popřál pro rok 2022 pevné zdraví, nervy a zejména dobrý systém řízení rizika. Vzhledem k tomu, že objem tištěných peněz by mohl být v příštím roce nižší, mohla by tak adekvátně stoupat volatilita na akciových trzích.

Ilustrační foto

Akcie v Evropě mají za sebou druhý nejlepší rok od globální krize

Akcie v Evropě za sebou mají úspěšný rok, jejich hlavní index zpevnil asi o 22 procent. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se svět vzpamatovával z globální finanční krize. Dnes bylo obchodování slabší, protože v Německu, Itálii nebo ve Španělsku byly trhy zavřené. Panevropský index STOXX Europe 600 dnes zůstal bez výraznějších změn a uzavřel na 488 bodech.

Přečíst článek

Gastro v čase pandemie

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Podnikatelé a firmy působící v turismu přišli během pandemie nejméně o polovinu příjmů. Přitom zaměstnávají čtvrt milionu lidí, jejichž živobytí je nyní ještě více ohroženo, tvrdí Česká unie cestovního ruchu.

Přečíst článek

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: Indexy ožily, ČNB nezklamala a inflace dál drtí Turecko

Přečíst článek
Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme