Reklama

Týden tradera: Na trzích se schyluje k další kontrakci, vlády se dál vesele zadlužují

Kapitálové trhy
Pixabay
Kryštof Míšek

Zhoršování makroekonomického prostředí stlačilo akciové trhy v uplynulém týdnu na nová minima, kdy hlavní americký index S&P 500 otestoval úrovně kolem 3600 bodů. Hlavní investiční stratégové bijí na poplach, přitom září je za námi a může se tak dostavit menší výprodejová přestávka.

Reklama

Christine Lagardeová z ECB se v pondělí připojila k hospodářskému výboru Evropského parlamentu na čtvrtletním měnovém zhodnocení. V eurozóně dosáhla v srpnu meziroční inflace 9,1 procenta. Ekonomická aktivita v současnosti nevypadá zrovna zdravě (měkké indikátory jsou v záporu), ukazatele podnikatelské důvěry se propadly a nadcházející zima vypadá bezútěšně (přerušení dodávek energií s dopadem do reálné ekonomiky).

Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB podle své šéfky možná zvýší úroky na úroveň omezující hospodářský růst

Evropská centrální banka (ECB) možná bude muset zvýšit své úrokové sazby na úroveň omezující hospodářský růst, aby tak oslabila poptávku a dostala pod kontrolu nepřijatelně vysokou inflaci. Uvedla to podle agentury Reuters šéfka ECB Christine Lagardeová.

Přečíst článek

Přesto Lagardeová potvrdila, že v nadcházejících měsících je pravděpodobné další zvyšování sazeb. Šéfka ECB je přesvědčena, že vnější šoky, jako je pandemie a ruská invaze na Ukrajinu, "pohánějí inflaci taženou nabídkou, nikoli poptávkou". ECB v červenci zvýšila svou úrokovou sazbu o půl procentního bodu a na začátku září o 0,75 procentního bodu, čímž výrazně zpřísnila svou měnovou politiku. Evropská centrální banka možná bude muset na svém říjnovém zasedání zvýšit úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů a v prosinci opět přejít na úroveň, která již nebude stimulovat ekonomiku. V současné době se očekává vrchol sazeb kolem 2,5 procenta v příštím roce. Obávám se, že to nebude stačit na snížení růstu cenové hladiny blíže k cíli dvou procent.

Italský problém je zpět

Na finanční trhy měly dopad takévýsledky parlamentních voleb v Itálii, kde s přehledem zvítězila krajně pravicová strana Bratři Itálie s včele s Giorgiou Meloniovou. Trhy volby vyhlížely z hlediska možných dopadů na ekonomickou politiku Itálie. Ta je spojena s vysokými dluhy (přes 155 procent HDP) a neúměrně vysokými výnosy na italských dluhopisech. Dopady voleb se brzy projevily, vznikající „pravicová“ koalice plánuje významně poklesy daňových odvodů, což bude mít pravděpodobně dopad na rozpočet a výnosy dosáhnuly pěti procent (klíčový desetiletý dluhopis).

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

Připomínám, že tyto úrovně se objevily poprvé od konce roku 2012. Bude zajímavé sledovat, jak si dále dluhopisy povedou směrem k dalšímu zvyšování sazeb ECB, dluhová krize by tedy mohla být v podstatě hned za rohem. Evropská komise bude muset nějakým způsobem přesvědčit novou vládu, že má pokračovat v reformních krocích předchozího premiéra Maria Draghiho a nevystrašit věřitele. V opačném případě bychom mohly být svědky opakovaní krize z let 2011-2013.

Unikající plyn

Zprávy o nových problémech s plynovody Nord Stream I a II se začaly šířit od pondělí. Útoky na zařízení vyvolávají další obavy z eskalace konfliktu na Ukrajině. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Výsledkem je další růst cen plynu v Evropě, kde to již vypadalo na určitou stabilizaci a pokles. Cena plynu v Nizozemsku se vrátila blíže 200 eur za MWh. Moskva věc posouvá směrem k Radě bezpečnosti OSN, řada zemí zahájila vyšetřování těchto poškození.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Němcům dochází plyn. Domácnosti se musí uskrovnit, přiznal ministr Habeck

20 procent. Tolik plynu potřebuje Německo ušetřit, jinak mu reálně hrozí nedostatek dodávek, prohlásil německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Zpráva přichází v situaci, kdy se EU chystá na další balíček sankcí proti Rusku. Měly by předcházet uvalení cenového stropu na vývoz ruské ropy. Vzhledem k tomu, že cena v posledních týdnech klesala, což se projevilo poklesem cen benzinu k úrovním blíže 37 korun za litr, tak se nejedná o lichotivou zprávu a nelze zatím odhadnout, zda to povede k významnějšímu poklesu nabídky na trhu a růstu ceny „černého zlata“.

Britové opět nakupují

Dekáda nízkých úrokových sazeb a řada „QE“ proběhlých ve Velké Británii si vybrala svoji daň. Libra po novém plánu daňových úlev, které mají pomoci ekonomice, propadla blíže k paritě s dolarem. Politici vysoké inflační tlaky v ekonomice řeší dalším tištěním peněz a finančními transfery. Výsledkem je opakování chyb ze stagflačních 70. let, následky jsou bohužel obrovské.

Britská měnová instituce Bank of Englandmusela vystoupila na podporu dluhopisového trhu oznámením nákupu dlouhých maturit („QE“ návrat v plné polní), jinak by hrozil krach britských dluhopisů. To jsou výsledky politiky autorit v měnové oblasti, kdy centrální banky po světě dlouho nechaly politiky kumulovat schodky, nepřicházet s reformami a nechat trhy se pročistit od špatných peněz.

Česko s vyšším schodkem

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun (původně 270 miliard). Oznámil to ministr financí Zbyněk Stanjura. Vyšší schodek má vzniknout kvůli mimořádným výdajům na zastropování cen elektřiny a plynu. Pokrýt výdaje by měly z velké části vysoké příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí.

Petr Fiala, premiér

Schodky až 300 miliard korun. Veřejné finance se ani tak do rozvratu nedostanou, vládě pomůže inflace

Po devíti měsících svého vládnutí je stále zřejmější, že Fialův kabinet rezignoval na slibované zásadní osekání rozpočtových výdajů a současně na hledání úspor. Ve své nejnovější zprávě to ostatně konstatuje i Národní rozpočtová rada. A včera vláda jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na rok 2023 se schodkem 295 miliard korun. To také úplně nedokládá jednoznačné úsilí ozdravit veřejné finance.

Přečíst článek

Rozpočet je bohužel z mého pohledu skutečně plně proinflační a stojí taky dost na vodě. Rozuměj, na nereálně vysokých příjmech rozpočtu (ekonomika taky může více klesat), neschválených a nepropočítaných daních typu „windfalltaxes“ (nejsou zatím známé dopady daně například na bankovní sektor). Už by to chtělo skutečnou změnu ve fiskální politice, nikoliv skládání rozpočtu pouze účetní metodou. Dost by také pomohlo vládě, kdyby si přiznala, že je růst daní z příjmu nebo DPH nevyhnutelný pro výraznější konsolidaci rozpočtu, který trpí strukturálním saldem okolo 220 miliard.

ČNB ve čtvrtek měla svoje pravidelné měnově politické zasedání, které nepřineslo změny. Už před jednáním se analytici shodovali, že banka nepřikročí k nějakým další aktivním krokům proti inflaci a spíše bude dál vyčkávat co domácí ekonomika předvede. V tomto směru byla očekávaní nastavena na to, že měnová autorita potvrdí nastavení úrokových sazeb (základní 7,00 procenta, diskontní 6,00 procenta, lombardní 8,00 procenta). To se nakonec naplnilo, banka nepřikročila k úpravě sazeb.

Ceny benzinu jsou patrně na svém mnohaměsíčním dně

Ceny pohonných hmot v ČR jsou poblíž svého dna, benzin podraží již tento týden. OPEC a Rusko totiž ve středu zřejmě rozhodnou razantně omezit těžbu ropy; delegáti se poprvé za 2,5 roku nečekaně sejdou osobně.

Přečíst článek

rekonstrukce

Lukáš Kovanda: Nájmy v příštím roce zdraží o dalších 25 procent. S hypotékou se přesto vyplatí počkat

Nájmy v Česku citelně zdražují. Meziročně byly v září výše až o 30 procent. V Praze se průměrné nájemné pohybuje až kolem úrovně 400 korun za metr čtvereční a dá se očekávat, že cena nájemného dále poroste. 

Přečíst článek

Andrej Babiš

Senátní volby: Výprask pro Andreje Babiše

Šéf ANO tak dlouho a usilovně vykřikoval, že podzimní volby jsou referendem o Fialově vládě, až se mu skutečně podařilo mobilizovat voliče. Ty, kteří preferují koalici Spolu nebo v ní sdružené jednotlivé partaje. Jestli se něco alespoň vzdáleně přibližuje referendu, pak jsou to senátní volby, a hnutí ANO je drtivě prohrálo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v eurozóně je stále příliš vysoká, zatím nemůžeme oznámit konec zvyšování úroků, uvedla šéfka ECB Lagardeová

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme