Reklama

Tržby v maloobchodě klesly pátý měsíc za sebou. Dařilo se jen lékárnám

Benu lékárna
ČTK
 ČTK

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně klesly o 5,6 procenta po revidovaném srpnovém poklesu o 8,1 procenta. Snížily se pátý měsíc po sobě, v předchozích měsících se ale pokles prohluboval. Méně v září proti loňsku utržily všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Proti srpnu se zářijové tržby zvýšily o 0,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků ale Češi utráceli stále více, než očekávali ekonomové věštící hlubší propad.

Reklama

Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. Tržby za potraviny se v září meziročně snížily o 5,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 5,8 procenta a za pohonné hmoty o 6,1 procenta.

Úřad práce, ilustrační foto

V Česku je čtvrt milionu nezaměstnaných. Jejich počet kvůli energetické krizi poroste

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. Počet uchazečů o práci se oproti předchozímu měsíci snížil o 588 na 255 792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl o zhruba 8700 na 297 360. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR.

Přečíst článek

Proti srpnu zářijové tržby za potraviny vzrostly o půl procenta, za nepotravinářské zboží o 0,7 procenta. Za pohonné hmoty prodejci utržili o 2,8 procenta víc.

Tržby farmaceutických obchodů rostou rok a půl v kuse

Tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,9 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,8 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,6 procenta. U obchodů s oděvy a obuví se tržby snížily o 4,2 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 2,2 procenta. Prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím naproti tomu utržily meziročně o šest procent víc. Podle Gotvaldové jim tržby nepřetržitě rostou již 18 měsíců.

Nákupní centrum
video

Vánoce se blíží. I kamenné prodejny se musejí chovat jako e-shop, jinak zkrachují, tvrdí odborníci

Obchodníky čeká nejdůležitější sezona v roce – Vánoce. Kamenné prodejny budou natřískané k prasknutí, přesto skutečný nákup učiní jen zlomek návštěvníků. Jak jejich podíl zvýšit? Nejlépe službami podobnými těm z e-shopů, shodli se odborníci na retail, kteří vystoupili na konferenci Boost your business!, kterou pořádal byznysový portál newstream.cz. 

Přečíst článek

Nižší tržby než loni zaznamenaly jak specializované prodejny potravin (o 9,6 procenta), tak i nespecializované prodejny s převahou potravin (o 5,1 procenta)," uvedl ČSÚ. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,4 procenta, internetovým a zásilkovým obchodům naopak klesly o 3,6 procenta.

Tržby i přes pokles překonaly odhady analytiků

Lidé v Česku v září utráceli více, než se čekalo. Maloobchodní tržby tak překonaly všechny expertní odhady. Meziročně sice stále vykazují pokles, o 5,6 procenta, ten je však citelně nižší, než se čekalo,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Čeští i zahraniční analytici oslovení agenturou Bloomberg podle něj předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů, že maloobchodní tržby vykážou za září meziroční pokles 7,8 procenta.   

šéf ČEZ Daniel Beneš

Stovkám tisíc klientů ČEZ končí fixace cen. Od ledna budou platit až trojnásobně více

V závěru roku skončí dlouhodobé fixace cen energií několika stovkám tisíc klientů společnosti ČEZ. Některým z nich tak mohou od nového roku stoupnout ceny až trojnásobně. Dosud tito klienti platili méně, než činí současný celkový průměr. Českému rozhlasu - Radiožurnálu to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ceny budou růst zákazníkům s končícími fixacemi také ostatních energetických firem v zemi.

Přečíst článek

Je patrné, že lidé v Česku šetří na zboží a službách zbytné povahy. Utrácí ale letos také více než loni za kosmetiku, oděvy a obuv a třeba i sportovní potřeby. To je však dáno tím, že loni v první polovině roku ještě panovaly restrikce související s šířením covidové pandemie, které v důsledku omezovaly výdaje Čechů za dané zboží,“ dodal.

Údaj o tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za tyto činnosti se meziročně zvýšily o jedno procento a proti srpnu stouply o 1,7 procenta. V dílčích číslech tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů proti loňskému září vzrostly o 2,8 procenta, naopak za opravy klesly o 5,6 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se po roce a půl vrátily e-shopy

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se vrátily e-shopy

Přečíst článek
Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme