Reklama

Tristní vysvědčení pro Česko. Zdejší inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto tisíciletí

Česká inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto tisíciletí
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Z dvaceti nejvýznamnějších či největších ekonomik světa (G20) mají momentálně nejnižší meziroční inflaci Čína, Rusko a Saúdská Arábie, ukazují data Bloombergu. Česká inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto miléniu, a to zcela nebývale.

Reklama

Pořadí je následující. První je Čína s meziroční inflací 0,1 procenta, druhé Rusko s inflací 2,3 procenta a třetí Saúdská Arábie s inflací 2,7 procenta. Například USA vykazují inflaci 4,9 procenta, a eurozóna dokonce 6,1 procenta (viz graf níže).

Inflace v zemích G20 do května 2023. zdroj: Bloomberg

Inflace v Česku zpomalila v dubnu 12,7 procenta, ale momentálně převyšuje inflaci v Rusku ve výši 2,3 procenta v historicky nebývalém rozsahu (viz graf níže). Rozdíl mezi inflací v Česku a inflací v Rusku je nejvyšší v tomto miléniu.

Srovnání inflace v Česku a Rusku do května 2023. zdroj: Bloomberg

Po roce 2000 mělo Česko málokdy inflaci vyšší než Rusko. A pokud ano, tak jen zcela nepatrně a po kratinkou přechodnou dobu. To se ale v posledních dvanácti měsících zásadně změnilo (viz graf níže).

Srovnání inflace v Česku a Rusku do května 2023 zdroj: Bloomberg

Samozřejmě, problematická je jak srovnatelnost obou časových řad, například už jen z důvodu odlišné metodiky zjišťování. A problematická je i sama důvěryhodnost ruských dat.

Co z toho plyne?

Na druhou stranu platí, „poznej svého nepřítele“. Můžeme si namlouvat, že ruská data jsou zásadně zfalšovaná. Jsme si tím ale jisti?

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Západní sankce zasáhly ruské banky, bohaté jednotlivce nebo dovoz technologií. Po roce rozsáhlých omezení, jejichž cílem bylo oslabit válečný fond Moskvy, se ale ekonomický život pro běžné Rusy příliš neliší od toho, který vedli před ruskou invazí na Ukrajinu. Žádná masová nezaměstnanost a propad měny se nekonají. Nejsou tu žádné krachující banky, před kterými se tvoří dlouhé fronty. Nabídka v supermarketech se příliš nezměnila, zahraniční zboží je stále dostupné, nebo jeho místo zaujaly místní ekvivalenty, píše agentura AP.

Přečíst článek

Pokud tomu tak totiž nebude, uniká nám zásadní vysvětlení třeba toho, proč má Putin stále tak širokou podporu ruského obyvatelstva; prostě proto, že se mu ekonomicky možná nevede až tak zle, jak si namlouváme.

Pokud si to tedy ovšem namlouváme, zhoršuje se také náš odhad dalšího ekonomického a společenského vývoje v Rusku, což naši pozici ve vzájemné konfrontaci oslabuje. Proto, že jsme dost dobře „nepoznali našeho nepřítele“.

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 1,9 procenta. Ve stejném období loni se hrubý domácí produkt zvýšil o tři procenta, v předchozím čtvrtletí se propadl o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme