Reklama

Týden Tradera: Indexy jsou opět ve formě a na Česko se řítí černý scénář

bublina na burze
Pixabay
Kryštof Míšek

Po mírné korekci se znovu světové indexy vrátily na pozadí sílící pandemie COVID-19 na svá historická maxima. Přesto se objevují hlasy, že trh by mohl projít větší korekcí. Řada zvučných jmen investičního světa přímo varuje, že vysoké valuace akcií mohou vést k prudkému propadu. Ovšem to jsme již slyšeli mnohokrát. Zajímavé však je, že například Warren Buffett se již svých pozic zbavuje a hromadí hotovost. Možná ví něco, co my ostatní ne. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Reklama

V minulém týdnu jsem psal o tom, že ruský plyn znovu proudí do Evropy a nyní budu psát o nedostatku této důležité komodity (obzvlášť v zimě). Realita je v tomto neúprosná a cena energií znovu prudce stoupá. Na vině je pravděpodobně informace, že německý úřad neschválí do konce roku certifikaci nového plynovodu Nord Stream II. Má tomu být až na příští rok.

Podle odhadů analytiků Goldman Sachs by to mohlo být v únoru. Jisté je tedy jedno: znovu hrozí, že až udeří pořádná zima, může být problém s nedostatkem plynu, a ve výsledku tak spotřebitelé budou ještě více platit i za další energetické komodity. Ceny plynu a elektřiny po těchto zprávách znovu atakovaly vysoké úrovně ze začátku října.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Plyn v EU opět prudce zdražuje, hrozí další krachy firem typu Bohemia Energy

Ceny plynu letí vzhůru. Důvodem je nyní zejména pozastavení schvalování plynovodu Nord Stream 2

Přečíst článek

Maloobchod v USA zůstává silný, klíčové údaje z tohoto sektoru trhy pozitivně překvapily. Po očištění o prodeje aut a pohonných hmot maloobchod stoupl v říjnu o 1,4 procenta a odhady nastavené na 0,7 procenta překonal ještě výrazněji. Tím, že zůstává maloobchod v USA robustní, lze čekat, že před klíčovým závěrem roku, kdy sílí nákupy obyvatel vzhledem k blížícím se vánočním svátkům, by měla americká ekonomika zůstat v solidní kondici.

Připomenu, že spotřebitelská aktivita hraje stále dominantní roli v tvorbě amerického HDP a podílí se na něm dlouhodobě zhruba 70 procenty. Snad právě proto příjemně překvapil trhy skvělými čísly americký maloobchodní řetězec Walmart, který vykázal meziročně skoro desetiprocentní růst tržeb, úspěšně bojuje s komplikovanou situací v rámci dodavatelských řetězců a navýšil také opět svůj celoroční výhled. Vzhledem k tomu, jaká je situace na trzích obecně, dokážu si představit, že by Walmart ve čtvrtém kvartálu mohl být stále zajímavou nákupní příležitostí. Firma také nabízí svým investorům slušný dividendový výnos kolem 1,6 procenta.

Škoda Auto, ilustrační foto

Výroba aut klesla o polovinu, Jawa hlásí růst o sto procent

Tuzemské automobilky vyrobily letos v říjnu o více než 60 tisíc aut méně než ve stejném období loni. Z výrobních linek jich v letošním desátém měsíci sjelo 68 202, což značí meziroční propad o 47 procent a zhruba stejný pokles oproti předcovidovému říjnu v roce 2019. Co do počtu aut vyrobených od ledna do října není pokles proti stejnému období loňského roku tak výrazný, bylo jich 899 855, tedy o čtyři procenta méně, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu. Důvodem je nedostatek čipů. Sdružení proto apeluje na vládu, aby okamžitě začala situaci řešit.

Přečíst článek

Na domácím trhu byly bezesporu nejzajímavější zprávy o vývoji cen v průmyslu. Ceny výrobců meziročně rostly nejrychleji od roku 1992. To srovnání je bezprecedentní díky tomu, že v té době probíhala liberalizace cen v ekonomice po konci systému centrálního plánování. Data byla tedy následující: ceny v průmyslu v Česku v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta a zrychlily růst ze zářijových 9,9 procenta. Jedná se tak o další kamínek do skládačky, které by ČNB mohla znovu agresivně utahovat sazby na svém prosincovém zasedání, a to opět více než o 50 bazických bodů.

Pomalu se tak naplňuje scénář, který by mohl být pro českou ekonomiku velmi kritický, nějaká forma lockdownu způsobená pandemií, energetická chudoba části domácností a růst úrokových sazeb v této situaci by mohly znamenat, že v určitou chvíli budeme svědky měkčího či tvrdšího přistání ekonomiky (v horším případě měkké recese).

Supermarket
video

Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř

Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.

Přečíst článek

Nová vláda Petra Fialy by mohla být jmenována v příštích týdnech bez výraznějších změn ve struktuře, uvidíme, jak se jí bude dařit v této situaci stabilizovat veřejné rozpočty vzhledem k tomu, že ekonomika může vlivem růstu sazby zpomalovat, a tím se bude snižovat příjem rozpočtu. Cíl v podobě tříprocentního schodku státního rozpočtu tak může být podle některých ekonomů v zásadě v dohledné době nerealistický.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Přečíst článek

Škola v době pandemie

Lukáš Kovanda: Největší ztráty dalšího lockdownu plynou z uzavření škol

Další lockdown se vznáší ve vzduchu. I díky proočkování většiny populace by měl být, dojde-li na něj, mnohem více zacílený než předchozí plošné uzávěry. Ekonomice způsobí šrám, snad zvládnutelný, největší ztráty však způsobuje dětem – těm už musíme zabránit, tvrdí ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme