Reklama

Těžká doba. Více než čtvrtina domácností v Česku nyní sotva pokryje výdaje, ukazuje průzkum

Více než čtvrtina domácností v Česku nyní svými příjmy sotva pokryje výdaje a úspory nemá na více než dva měsíce.
ČTK
 ČTK

Více než čtvrtina domácností v Česku nyní svými příjmy sotva pokryje výdaje a úspory nemá na více než dva měsíce. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury PAQ Research a Českého rozhlasu. I domácnosti řadící se příjmy do nižší střední třídy nedokážou výdělkem pokrýt rostoucí inflaci, tedy růst cenové hladiny, a přicházejí tak o úspory. Český statistický úřad uvedl, že spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci činila 15,8 procenta.

Reklama

Podíl domácností, které mají výdaje stejné, nebo vyšší než příjmy a úspory nejvýše na dva měsíce, dosáhl v polovině ledna podle průzkumu 28 procent. Za poslední rok tak výrazně stoupl, protože loni v lednu činil 16 procent. Do této skupiny patří podle PAQ Research hlavně lidé s příjmy pod hranicí chudoby, část samostatně žijících důchodců a samoživitelky a samoživitelé. Zhoršuje se ale i situace chudších rodin s dětmi.

elektroměr, elektřina

Lukáš Kovanda: Lednová meziměsíční inflace je nejvyšší v historii Česka. ČNB však úroky zvedat nebude, sází na silnou korunu

Tolik očekávaná lednová inflace má hodnotu 17,5 procenta v meziročním vyjádření. Je to mírně nad očekáváním trhu, ale žádná pohroma. Česká národní banka počítá v aktuální prognóze s lednovou inflací 17,6 procenta, nejvyšší odhad z trhu zněl podle agentury Bloomberg na 18,8 procenta. Pro bankovní radu ČNB jde o dobrou zprávu, bude moci podle všeho nadále pokračovat bez zvyšování úroků, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další více než třetina domácností sice nějaké peníze pravidelně uspoří, ale ne tolik, aby to pokrylo inflaci. I jejich podíl za poslední rok stoupl, a to z 28 procent loni v lednu na nynějších 36 procent. Ve skupině domácností přicházejících o úspory jsou nejčastěji domácnosti nižší střední třídy nebo také lépe zajištění důchodci. Ostatních 36 procent domácností v Česku podle průzkumu z letošního ledna buď příjmy pokryje výdaje a uspoří i na pokrytí inflace, nebo dokáže dokonce úspory rozšiřovat.

Dalibor Martínek: Den na horách za sedm tisíc. A všude narváno. Deptá Česko obří inflace?

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si získal nálepku enfant terrible, ekonomického rebela. Nejdřív nám podle bulváru při kurzovém závazku „zdražil dovolenou“, nyní svými výroky působí jako neřízená střela veřejné debaty. Proslul názory ve smyslu, že Češi kňourají, ale skutečná krize neexistuje. Mnoho lidí, zejména těch bez nadprůměrných příjmů, svými slovy doslova vytáčí do běla.

Přečíst článek

„Naše typologie ukazuje, proč je podle řady ekonomů dlouhá a vysoká inflace horší než mírný ekonomický pokles a nárůst nezaměstnanosti. Chudí se v ní propadají do existenčních problémů. Část střední třídy přichází o úspory,” sdělil k výzkumu sociolog a zakladatel PAQ Research Daniel Prokop. „Z hlediska státu je důležité rozlišovat oba typy problémů. Chudým by měl pomáhat dávkový systém, sociální úsporný tarif, obědy a školky zdarma, daňové zvýhodnění či efektivnější valorizace penzí. Ale pro střední třídu tyto krátkodobé transfery nemají cenu. Není ohrožena existenčně, ale potřebuje stabilizaci cen a dlouhodobě energeticky úspornější bydlení,” doplnil.

Miroslav Singer

Inflační tlaky přetrvají déle, než si dnes myslí většina analytiků, míní exguvernér ČNB Singer

Pro Evropu je důležité, že se začaly stavět terminály na zkapalněný plyn. „Současné ceny energií jsou pro to velkou pobídkou. Reálně vidíme, jak funguje kapitalismus v praxi,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky. Na Evropu přesto podle Singera nejhůře dopadne hospodářská recese.

Přečíst článek

Na průzkumu se podílejí výzkumníci z PAQ Research a datoví experti z Českého rozhlasu. Data sbírá agentura NMS. V průzkumu je pravidelně prováděno 1600 až 1800 rozhovorů u reprezentativního vzorku populace v Česku.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme