Reklama

Teplo je teď luxus. Už před zdražením na něj nemělo milion Čechů

Teplo je teď luxus. Už před zdražením na něj nemělo milion Čechů
iStock
 ČTK

V takzvané energetické chudobě bylo už před zdražováním a začátkem energetické krize zhruba 900 tisíc lidí z půl milionu domácností. Nemohli si dovolit dostatečně topit, za energie vydávali velkou část svých peněz či na nich dlužili a zároveň měli podprůměrný příjem. V těchto rodinách žila desetina českých dětí, tedy asi 220 tisíc. S problémy se potýkalo i přes 300 tisíc důchodců a důchodkyň. Většina těchto ohrožených osob bydlela v energeticky náročných budovách. Ukázala to nová studie, na které se podílely Platforma pro sociální bydlení, iniciativa Za bydlení, Hnutí Duha a Ostravská univerzita.

Reklama

Autoři studie doporučují přesněji zacílit podporu od státu i dotace na úpravy domů.

Autorský tým pracoval s údaji o životních podmínkách domácností, které statistický úřad získává každý rok na jaře. Využil dostupná data z loňského jara, tedy ještě před prudkým zdražováním. „Naším cílem je ukázat na problémy lidí, kteří jsou na tom špatně dlouhodobě. Je to nejohroženější populace, která je v energetické chudobě i za nízkých cen energií,” řekl analytik Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení.

Chudoba loni hrozila desetině Čechů. Byl to nejlepší výsledek z celé EU. To se ale brzy může změnit

Více než pětina obyvatel Evropské unie byla v loňském roce ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením. Nejnižší podíl takto ohrožené populace měla Česká republika, a to necelých 11 procent. Vyplývá to z dnešní zprávy evropského statistického úřadu Eurostat. S nadcházející zimou a drahými energiemi ale může statistika brzy vypadat úplně jinak.

Přečíst článek

Podle zjištění trápila před krizí energetická chudoba 8,7 procenta obyvatel Česka, tedy asi 900 tisíc lidí z půl milionu domácností. Téměř polovinu tvořily rodiny s dětmi. Bez dostatečného vytápění, s nízkým rozpočtem, vysokými výdaji či dluhy na energiích vyrůstala v Česku zhruba desetina dětí (asi 220 tisíc). Kolem 130 tisíc osob bylo v samoživitelských domácnostech, na 120 tisíc v rodinách s nízkým příjmem s dětskými přídavky od státu. S energetickou chudobou se potýkalo na 210 tisíc lidí s penzí, kteří žijí sami. Většinou to byly seniorky. Potíže mělo na 40 tisíc invalidních a 60 tisíc ostatních důchodů.

Dostatečně doma topit si nemohla dovolit desetina všech lidí v energetické chudobě, tedy asi 90 tisíc. Kolem 60 tisíc osob bylo v posledním roce v prodlení s placením za energie. Celkem 635 tisíc lidí bylo z domácností s vysokými výdaji za energie. Zbývajících 125 tisíc lidí mělo víc potíží naráz.

Víc než dvě pětiny osob v energetické chudobě měly dálkové vytápění, víc než desetina topila elektřinou, tři z deseti plynem, šest procent uhlím a desetina dřevem či jiným topivem.

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

O Vladimíru Dlouhém, prvním porevolučním ministrovi hospodářství a současném prezidentovi Hospodářské komory, se na jaře mluvilo jako o jednom z favoritů na post budoucího guvernéra ČNB. I on sám připouští, že tato varianta byla ve hře. Vítězem se však stal Aleš Michl. Dlouhý kvůli volbě nového guvernéra opustil poradní sbor prezidenta Miloše Zemana. A strhl tím lavinu, kdy i další členové tohoto orgánu odešli. Pro newstream.cz nyní vysvětluje pozadí celého dění.

Přečíst článek

Podle studie vysoká energetická náročnost budov zvyšuje riziko energetické chudoby. Většina těchto chudých v Česku bydlela právě v takových domech. Výsledky ukázaly, že se to týkalo nejčastěji lidí v nájmu či domácností seniorů nad 70 let ve vlastním domku.

Autoři studie doporučují lépe zacílit podporu jako dávky či slevy na energiích na potřebné. Navrhují i úpravy dotací na úpravy budov k energetickým úsporám.

blackout, elektroměr,

Stát zadotuje domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Na účet střední třídy

Česká vláda v nejbližších dnech představí dotační program, jenž domácnostem s nižšími příjmy pomůže hradit účty za energie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Přečíst článek
David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Češi jsou maniodepresivní národ. Inflace může v lednu vyskočit i přes 20 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme