Reklama

Zimbabwe hrozí návrat hyperinflace. Tamní centrální banka zvedá sazby nejagresivněji na světě

Bankovka ze Zimbabwe z roku 2008 v hodnotě 20 milliard zimbabwských dolarů byla jedním ze symbolů tehdejší megainflace.
Renier Maritz / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner
duk

Evropské země včetně Česka či Spojené státy s nervozitou a napětím čekají na každé zasedání národních centrálních bank, jestli a hlavně o kolik jednotek či zlomků procenta zvednou v boji proti inflaci základní úrokovou sazbu. V Zimbabwe se pohybují ve zcela jiných číslech – v rámci snahy vyhnout se návratu obří hyperinflace v řádech milionů procent z konce prvního desetiletí nyní centrální banka zvedla základní sazbu z 80 na 200 procent, nejvíce na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Aktuálně nejagresivnější centrální banka světa sídí v hlavním městě Zimbabwe Harare, neboť kvůli velkým obavám z návratu hyperinflace zvýšila klíčovou sazbu z 80 na 200 procent, aby omezila spekulace s měnami. Vláda také oficiálně znovu zavedla americký dolar jako zákonnou měnu, aby ovládla prudce rostoucí inflaci a stabilizovala klesající směnný kurz své měny, uvedla agentura Bloomberg.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Kumulativní nárůst základní sazby v tomto roce tak dosáhl již 14 tisíc bazických bodů – nejvíce na světě. „Výbor pro měnovou politiku vyjádřil velké znepokojení nad nedávným nárůstem inflace,” řekl guvernér John Mangudya. „Výbor poznamenal, že nárůst inflace podkopává spotřebitelskou poptávku a důvěru a že pokud nebude kontrolován, zvrátil by významné ekonomické zisky dosažené za poslední dva roky,” dodal.

Inflace téměř 200 procent

Meziroční míra inflace v Zimbabwe vyskočila v červnu na 192 procent, nejvyšší úroveň za více než rok, když se jen náklady na potraviny více než ztrojnásobily. Růst cen byl podnícen prudkým znehodnocením zimbabwského dolaru, který letos ztratil více než dvě třetiny své hodnoty a je nejhůře si vedoucí měnou Afriky.

Srí Lanka (ilustrační foto)

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ministr financí Mthuli Ncube v pondělí řekl, že vláda podruhé za více než deset let legalizuje používání amerického dolaru. „Vláda jasně vyjádřila svůj záměr zachovat multiměnový systém založený na dvojím používání amerického dolaru a zimbabwského dolaru,” řekl Ncube novinářům v hlavním městě Harare. „Aby se eliminovaly spekulace a arbitráže založené na tomto problému, rozhodla se vláda zakotvit multiměnový systém a zavést používání amerického dolaru do zákona po dobu pěti let,” dodal.

Záchrana v podobě zlatých mincí

Mezi další kroky, které centrální banka oznámila, patří zvýšení depozitních sazeb na 40 procent ze 12,5 procenta a zavedení zlatých mincí jako alternativního uchovatele hodnoty. Mince, které má razit státní společnost Fidelity Gold Rafinérie, budou prodány veřejnosti prostřednictvím bankovních kanálů, řekl Mangudya, aniž by uvedl další podrobnosti.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvýšila sazby. Základní úrok je sedm procent

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrok o 125 bazických bodů na rovných 7 procent. Reaguje tak na vývoj inflace, která v květnu atakovala hranici 16 procent, a také rostoucí inflační očekávání.

Přečíst článek

Opatření oznámená v pondělí jsou nejnovějším pokusem úřadů vypořádat se s měnovou krizí, která sahá až do roku 2009, kdy byl po záchvatu hyperinflace opuštěn zimbabwský dolar ve prospěch americké měny. Měsíční inflace tehdy dosáhla meziročně až 11,2 milionu procent a v oběhu kolovaly bankovky s nominální hodnotou 20 miliard zimbabwských dolarů (na snímku). Zimbabwský dolar byl znovu zaveden v roce 2019 a okamžitě začal oslabovat.

Předchozí pokusy zastavit kolaps zimbabwské měny zahrnovaly 10denní zákaz bankovních půjček, omezení obchodů na zimbabwské burze, umožnění společnostem platit daně v místním zboží a zavedení nové mezibankovní sazby, za kterou bude většina obchodů probíhat.

Vše o inflaci čtěte zde

Japonsko

Japonci mají po desítkách let inflaci. Lidé jsou naštvaní a centrální banka má starosti

Japonský jen je nejslabší za 32 let. Inflace přes dvě procenta je to, po čem vláda a centrální banka roky toužily. Jenže jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc. Centrální banka je i tak v pasti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Překvapení. Polská národní banka snížila úrokové sazby. Ekonomové krok kritizují

AKTUALIZOVÁNO: Polská centrální banka snížila úrokové sazby. A slízla za to kritiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme